İhracat koşullarında yavaşlama sürüyor

TAKİP ET

İSO İhracat İklimi Endeksi, ihracat koşullarında yavaşlamanın kasım ayından sonra aralık ayında da sürdüğünü ortaya koydu.

İSO İhracat İklimi Endeksi, ihracat koşullarında yavaşlamanın kasım ayından sonra aralık ayında da sürdüğünü ortaya koydu.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Aralık 2022 dönemi sonuçları açıklandı.

Kasım'da 47,8 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralıkta 48,5 olarak gerçekleşti ve Türk imalatçılarının ihracat koşullarında yavaşlamanın sürdüğü yönünde sinyal verdi.

Dış talep koşullarındaki bozulma eylülden bu yana en hafif düzeyde gerçekleşmiş olmakla birlikte üst üste beşinci ayda da devam etti.

Endekste eşik değer olan 50,0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

YAVAŞLAMADAKİ ANA KAYNAKLARDAN BİRİ ABD

Ekonomik aktivitenin son dört ayın en sert düşüşünü kaydettiği ABD, yavaşlamanın ana kaynaklarından biri olmayı sürdürdü. Almanya'da üretim üst üste altıncı ay geriledi.

Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Fransa'da da aktivite önceki aya göre daha ılımlı düşüş gösterdi.

Ana ihracat pazarları içerisinde ekonomik aktivitenin genişlediği tek ülke BAE oldu. En hızlı büyüme Tayland'da gerçekleşti.

‘ABD VE AVRUPA’DA ZAYIFLIK DEVAM ETTİ’

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“2022 yılının son ayı itibarıyla küresel ekonomide öne çıkan eğilimlerde kayda değer bir değişim gözlenmedi; ABD ve Avrupa'da zayıflık devam etti. Bununla birlikte, Avrupa'da yavaşlamanın aralık ayında hız kestiğine dair gözlenen işaretler, 2023'te daha olumlu bir görünüm için umut verdi.

Yine de ekonomik aktivitedeki güçlü artışın yeni yıla girilirken de devam ettiği Orta Doğu, şimdilik Türk ihracatçılarının ana büyüme kaynağı olmaya devam ediyor”

Sözcü

Türkiye imalat sektörü İstanbul Sanayi Odası ihracat