Tanju Tosun'un, İnce'nin çekilme kararı yorumu!

TAKİP ET

İnce'nin adaylıktan çekilme kararını değerlendiren Siyaset Bilimci Tanju Tosun," Sayın İnce'nin destekçilerinin Sayın Kılıçdaroğlu lehine oy kullanma olasılıkları var. Seçimin birinci turda bitme olasılığı var diyebiliriz" dedi.

NUR DAYI/İZMİR GÜNDEMİ-Memleket Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine 3 gün kala bir basın açıklaması yaptı.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini duyurdu.

İzmir Gündemi'ne konuşan Siyaset Bilimci Tanju Tosun Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilme kararını yorumladı.

BEKLENMEYEN BİR GELİŞME…        

Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilme kararının beklenmedik bir durum olduğunu söyleyen Tosun,"Sayın İnce'nin adaylıktan ayrılması beklenmeyen bir gelişme oldu. Çünkü baştan itibaren iddialı bir şekilde seçim sürecini yönetti fakat araştırmalarda son bulgular çok düşük bir oya doğru gerilediğini gösterdi. Bir de tabii özellikle kendisine yönelik bir süreden sosyal medyadaki dezenformasyon ve yani hakikat tüm bükülmesi, ortada böyle bir durum yokken yaralayıcı bir takım şeylerin çıkması yani doğal olarak psikolojik olarak da etkilemiş görünüyor Sayın İnce'yi bütün bu faktörleri birleştirdiğimizde ama asıl belirleyici olan dediğim gibi ikinci tura kalma olasılığının olmaması bir kendisinin iki öyle veya böyle aynı ideolojik kanattaki bir adayın oy gücünü az da olsa etkilemesi. Yani böyle bir şeyi göze alamadı. Sayın İnce çünkü hem çok ciddi tepkiler oluşmaya başlamış, hem de seçimden sonra olumsuz bir tablonun çıkması halinde Kemal Bey lehine bu tepkiler artacaktı. Dolayısıyla bunu böyle bir riskin üreteceği maliyetleri göz önüne alamadı." ifadelerini kullandı.

BİRİNCİ TURDA BİTME OLASILIĞI…

İnce'nin adaylıktan çekilmesi üzerine seçimin ilk turda biteceğini vurgulayan Tosun,"Ne olur bundan sonra diye baktığımızda öncelikli olarak Sayın İnce'nin destekçilerinin Sayın Kılıçdaroğlu lehine oy kullanma olasılıkları var ama tek başına değil Sayın Erdoğan'ı ve Sayın Oğan'a da bir miktar seçmen yönelebilir oylar bir miktar parçalanabilir ama her koşulda Sayın Kılıçdaroğlu'nun oy deyişlerinin artması anlamında onun lehine olan bir tablo ortaya çıkacak gibi görünüyor ki iki aday arasındaki oy güçlerinin çok az olması nedeniyle seçimin birinci turda bitme olasılığı daha da artmıştır diyebiliriz." dedi.

tanju tosun muharrem ince aday seçim