IŞİD lideri bilmecesi: Türkiye'de yakalandığı iddia edilmişti, ABD öldürüldüğünü açıkladı

TAKİP ET

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Ebu İbrahim El-Haşimi El-Kureyşi'nin ölümünden sonra DEAŞ'ın başına geçen Ebu el-Hassan el-Haşimi el-Kureyşi'nin de öldürüldüğünü açıkladı.

BD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM Sözcüsü Albay Joe Buccino, yaptığı yazılı açıklamada, "Ebu el-Hasan el-Haşimi el-Kureyşi'nin ekim ortasında ölümü, DEAŞ'a bir başka darbe vurdu. Bu operasyon, Suriye Özgür Ordusu tarafından Suriye'nin Dar'a vilayetinde gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.

Buccino, DEAŞ'ın bölge için bir tehdit olmaya devam ettiğini ve örgütün kalıcı olarak yenilgisine odaklandıklarını belirtti.

DEAŞ ile mücadele koalisyonunun bu saldırıda rolünün ne olduğu bilinmiyor.

ABD kuvvetleri, Irak, Suriye, Ürdün sınırının birleştiği El-Tanıf bölgesinde Mugavvir Et-Tavra adlı bir muhalif grupla işbirliği yapıyor.

Grup yakın zaman önce ismini "Suriye Özgür Ordusu" olarak değiştirmişti.

DEAŞ'ın ilk lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin yerine geçen Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi ise şubatta ABD özel kuvvetlerinin Suriye'nin kuzeybatısında düzenlediği bir operasyonda öldürülmüştü.

TÜRKİYE'DE YAKALANDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

IŞİD lideri Ebu el-Hasan el-Haşimi el-Kureyşi ismi Türkiye kamuoyu için yeni değil. Zira geçtiğimiz mayıs ayında AFP ve Bloomberg'e konuşan Türk yetkililer IŞİD liderinin İstanbul'da yakalandığını açıklamıştı.

Resmi kaynaklar uluslararası medyada çıkan haberleri o dönem ne doğrulamış ne de yalanlamıştı.

Ancak daha sonra yapılan açıklamalarda IŞİD lideri yerine 'üst düzey yöneticilerden biri' ifadeleri kullanılmıştı.

Üç buçuk ay boyunca MİT tarafından sorgulanan isimle ilgili olarak Erdoğan şu açıklamaları yapmıştı:

“Emniyet Genel Müdürlüğü ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve MİT Başkanlığı, DEAŞ terör örgütüne yönelik önemli bir operasyona daha imza attı ve DEAŞ’ın en önemli üst düzey yöneticileri arasında bulunan ‘Abu Zeyd/Üstad Zeyd’ kod adlı Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai adlı terörist Türkiye’de yakalandı. Bu terörist, DEAŞ terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi ve ondan sonraki lideri Abdullah Kardaş’ın öldürülmesinden sonra örgüt içerisinde en önemli üst düzey yöneticilerden biriydi.“

Kaynak: Gerçek Gündem