İşyeri hekimlerinin yüzde 71'i geçinemiyor!

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası'nın düzenlediği ankete katılan işyeri hekimlerinin yüzde 71'i geçinemediklerini dile getirdi.

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu, Ocak ayında işyeri hekimleri ile 4 soruluk bir anket çalışması yaptı. 

280 işyeri hekiminin katıldığı ankete göre, 2022 yılında işyeri hekimlerinin yüzde 14 ü hiç zam alamamış, yüzde 75’i ise yüzde 50’den daha düşük zam aldıklarını dile getirmiş. Hekimlerin verdikleri bilgilere tamamına yakının ücret artışı yüzde 50’nin altında kalmış durumda.

YÜZDE 84’Ü TTB’NİN ASGARİ ÜCRETİNİ ALAMIYOR
Yine ankete katılan işyeri hekimlerinin verdiği cevaplara göre yüzde 84’ü Türk Tabipler Birliği’nin belirlediği asgari ücreti alamıyor. Yine işyeri hekimlerinin verdiği bilgilere göre işyeri hekimlerinin yüzde 65 ‘i TTB’nin belirlediği asgari ücretin yarısının altında maaş alıyor. Hekimlerin sadece yüzde 9’u TTB’nin belirlediği asgari ücretin tamamını alıyor. Yine işyeri hekimleri yüzde 71’i aldıkları ücretin geçinebilmeleri için yeterli olmadığını cevabını verdi.

PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILIYOR’
Oda tarafından anket sonuçları ile ilgili yapılan değerlendirmede “Bütün bu yanıtlar işyeri Hekimlerinin ücretlerinin OSGB’ler ve piyasanın insafına bırakıldığını ortaya koymaktadır. Giderek derinleşen ekonomik krizde işini kaybetme korkusu yaygınlaşmış, bu durum işverenler tarafından fırsata çevirilerek emek sömürüsü daha da arttırılmaya çalışılmaktadır. İşçi sağlığı ve işyeri hekimliği alanında çalışan hekimlerin her geçen gün emekleri değersizleştirilmekte buna karşın iş yükleri artırılmaktadır.” denildi.

ÜCRETLERDE İYİLEŞTİRME YAPILMALIDIR’
İşyeri hekimleri ekonomik krizin giderek derinleştiği ortamda diğer sağlık emekçileri gibi giderek yoksullaştırıldığının belirildiği değerlendirmede şu açıklamalara yer verildi “ Bu anket sonuçlarına göre ücretlendirme ve yetkilendirmede meslek odalarının, TTB’nin tekrar söz sahibi olmasının önemi ortaya çıkmıştır. İşyeri Hekimlerinin ücretlendirmelerinde derhal TTB asgari ücret tarifesi baz alınarak iyileştirmeler yapılmalıdır. İşyeri Hekimlerinin; çalışma-özlük haklarının yanında iş ve gelir güvencesinin sağlanmadığı, piyasalaşmanın işçi sağlığı alanını esir almasının önüne geçilmediği, işyeri Hekimlerinin mesleki bağımsızlıklarının sağlanamayacağı her durumda; toplum sağlığından/işçi sağlığından ödün verileceği unutulmamalıdır.”.