İzmir Baro Başkanı Yücel'den büyük yürüyüş çıkışı: "Lütfen çantalarınızı hazır tutun"

TAKİP ET

İzmir Barosu'na barikat şoku... Cumhurbaşkanı Eroğan'ın duyurduğu ve baro sisteminde değişikliğe neden olacak düzenlemeyi protesto etmek adına bugün İzmir Barosu, baro binası önünde bir araya geldi. Kıbrıs Şehitleri girişine yürümek isteyen avukat polis barikatları ile karşılaştı. "Savunma hakkı susturulamaz" pankartı açan baro üyeleri, polis barikatı önünde oturma eylemi başlattı.

Oktay Güçtekin / İzmir Barosu'na barikat şoku... Cumhurbaşkanı Eroğan'ın duyurduğu ve baro sisteminde değişikliğe neden olacak düzenlemeyi protesto etmek adına bugün İzmir Barosu, baro binası önünde bir araya geldi. Erdoğan'ın kararından geri dönmesini isteyen baro üyeleri Kıbrıs Şehitleri girişine kadar yürümek ve orada açıklama yapacağını duyurmuştu. Yürüyüşen başlama saatinde tüm yolları kapatan güvenlik güçleri, baro üyelerinin yürümesine izin vermedi. Girişleri toma ile kapatan güvenlik gücleri avukatlara izin vermezken zaman zaman gerginlik yaşandı.

"Sosyal mesafe vurgusu"
Bir polisin baro üyelerine karşı olan hareketi nedeniyle, tartışma yaşanırken, güvenlik güçleri avukatların üzerine yürüdü. Baro başkanı ve baro üyeleri ise yaşanan arbede sonrası COVİD-19 pandemisi nedeniyle sosyal mesafenin korunmasını istedi. Avukatların yoğun ısrarı üzerine polis gücleri ve baro üyeleri birer adım geri çekilerek sosyal mesafe oluşturdu. Ön saflarda bulunan bir polis memurunun arka saflara gönderilmesi sonrası ise gerginlik kısa sürede sonlandı.

"Çantalarınızı hazır tutun"
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel'de yaşanan gelişmeler üzerine sık sık açıklamalarda bulundu. Güvenlik güçlerinin yol kapatmasını değerlendiren Yücel "Yol kapatma eylemi şuan tamamen hukuk dışı bir şekilde uygulanıyor. Bizim yürüyüşümüzün engellenmesi hukuksuzca bir durumdur" diye konuştu. Yücel'in konuşması sık sık sologanlarla engellenirken, baro üyeleri sloganlarında hak,adalet ve hukuk vurguları yaptı. Gerçekleştirilen masumane bir eylemin bile engellendiğinin altını çizen Baro Başkanı Özkan Yücel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tasarının yarın mecliste görüsüleceğini duyurması üzerine, Türkiye Baro Başkanları'nın yarın Ankara'da bir araya geleceğini duyurdu. Bugünlük gerçekleştirilen eylemi saat 11'de sonlandıracaklarını duyuran Yücel, baro üyelerine çantanızı hazır tutun talimatı verdi. Yücel, yarın Ankara'da yaşanacak gelişmelere göre tüm baro üyesi avukatları büyük Ankara yürüyüşü için Ankara'ya davet edebileceklerini söyledi.
 
Özkan Yücel'in açıklası şu şekilde; 
Bugün itibariyle kimi illerde basın açıklaması yapıldı. Ama bugün türkiyenin halini gösteren bir manzarayla karşılaştık. Polis önümüzü panzerlerle kestiler. Bunun adına hukuk devleti dememizi istiytorlar. Tamamen faşizan bir uygulamayla karşı karşıyayız. Bugün İzmir Barosu'nun karşılaştıoğı şey türkiyedeki tüm yurttaşların karşı karşıya kaldığı bir durum. Cumhurbaşkanı çoklu baro tasarısını yarın meclise gönderiyoruz dedi. Bunun üzerine baro başkanları. Bir karar aldı. Bunun üzerine saat 11 kadar oturma eylemi yapıyoruz. Bu oturma eylemi yasa teklifi geri çekilene kadar bütün meslektaşlarımla sürdüreceğiz. Bu kadar değil haberlerim lütfen çantalarınızı hazır tutun. Çünkü ankadaran Türkiye'ye ve meslektaşlaeımıza haber gidecek, bütün meslektaşlarımızı ankarada yapacağımız büyük savunma yürüyüşü için ankaraya çağıyor olacağız.

Az evvel söyledim İzmir Barosu gibi bir baroda başkalık ediyor olmak benim için onur kaynağı.  Her zaman hep birlikte hareket etmeyi başara bildi. Başaracağız. Saat 11 e kdar şarkılarımızla birlikte oturma eylemine geçiyoruz buradan ayrılmıyoruz. 

Yasa tasarısı geri çekilene kadar burada olmaya devam edeceğiz.

Bu ülkenin yurttaşlarına avukatlarına bir sözümüz var her sordukalrında aynı şeyi söyledik, bitmedi bu kavga sürüyor süğrecek yer yürü aşkın yürü oluncaya dek.