İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 'Otel tartışması'

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı olağan Meclis Toplantısı'nda AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında Karşıyaka'da Vakıflar mülkiyetinde bulunan taşınmazda yapılmak istenen plan değişikliği önerisinde karşı karşıya geldi.

NUR DAYI/İZMİR GÜNDEMİ-İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı olağan Meclis toplantısı ikinci birleşimi gerçekleştirildi. Meclis İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Birinci Başkanvekili Mustafa Özuslu, eşliğinde gerçekleştirildi. Meclis gündeminde başkanlık makamınca gündeme eklenen komisyon raporlarının görüşülmesi vardı.

GÜNDEM OLAN MADDE

Karşıyaka Belediye Meclisinin 02/01/2023 tarihli ve 44 sayılı Kararı ile uygun görülen; Donanmacı Mahallesi, 237 ada, 27 no’lu parselin, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında belirlenen Bitişik Nizam 8 kat (B-8) yapılaşma koşullu "Konut Alanı" kullanım kararının, Bitişik Nizam 8 kat (B-8) yapılaşma koşullu "Ticaret+Turizm Alanı (TİCT)" olarak düzenlenmesi amacıyla hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu. 

Gündem olan maddenin değişikliği önerisi komisyonlarca oyçokluğu ile uygun bulunmadı.

AK Parti ve CHP arasında tartışma konusu olan önerge tekrar görüşülmek üzere komisyonlara iade edildi.

'EVET' DEMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ

Önerge hakkında konuşan AK Parti Meclis ÜyesiHüsnü Boztepe, " Karşıyaka'mızın güzel bir bölgesidir. Burası daha önce burada Dokuz Eylül'ün polikliniği vardı. Burada hizmet verdi. Burası vakıfların mülkiyeti uzun yıllar hizmet verdi ve boş kaldı. Orayı güçlendirme yapılarak bir otel hizmeti vermek istiyoruz. Plan tadilatını burada ticaret turizm olmasını öneriyorum. Değerli arkadaşlarımız, CHP'nin evet oyları, AK Parti'nin ret oylarıyla gelmiştir. Şimdi de burada CHP'nin hayır oylarıyla, AK Parti'nin evet oylarıyla görüşüyoruz. Ben burada grup başkanvekilinin oyunu değerli biliyorum ve 'evet' oyunun arkasında durmanızı istiyoruz. Gerçektende Karşıyaka'nın uzun yıllardır mezmelik olan bir bölgeye bir vatandaş gelmiş ve oraya otel yapmış. Bu şekilde de bir plan tadilatı yapmak istiyor. Burası kamu alanı, vakıfların mülküdür. Özel şahsın mülkü değildir. Vakıflar kazançlı çıkacak mı? Bilmiyorum. Eğer ki çıkacaksa bu konuda meclisimizin 'evet' demesini temenni ediyoruz." dedi.

BU BİR ÇELİŞKİ DEĞİLDİR

Bu durumun bir çelişki olmadığını söyleyen CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "Elbette ki ilçemizdeki yaptığımız değerlendirmeler dışında değerlendirme yapıyoruz. Bütün ile dair kararları verirken bakış açıcı ilin genelinde yaptığı uygulamayı sürdürmekle oluyor. İlçeler de ilçe değerlendirmeleriyle karar veriyor. İlçemizden kullandığımız oyla burada kullandığımız oy farklı olabiliyor. Bu bir çelişki değildir. Bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi bu tür plan tadilatlarında bir parsel değişikliği kabul etmedi. Adanın kullanım değişikliğini savundu. Planlamanın gereği olan bir savunuydu. Planlamanın gereği olan savunmaydı. Bazen farklı kararlar verilebilir ama hepsinin izahı vardır. Tartıştığımız yer önceden Dokuz Eylül poliklinikleri olarak kullanılan yerdi. İktidar şehir hastaneleri anlayışıyla buradaki hastaneler kapatıldı. Burada ortaya çıkan boşluğu mülkiyetin sahibi vakıf, otel olarak kullanmak istedi. Biz de parsel olarak bakmadığımız için kabul etmedik. Ada bazlı bir değişiklik yapıla bilir mi diye değişiklik talep ettik. Biz önergenin komisyonlara iadesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İKİ SENE ÖNCE YAPTINIZ

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Çiğli'de yapılan parsel bazlı değişimden söz etti. AK Parti'li Hızal,"İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisi olarak en doğru kararı vermemiz gerekiyor. İzmir büyükşehir Belediyesi maalesef ki belli planlamalar konusunda tutarlı bir tutum sergilemiyor. Objektif kriterden sıyrılarak subjektif kriter ortaya koyuyor. Konut alanı turizm alanına dönüştürülecek bu planlanıyor. Kamu ya ait bir alandan bahsediyoruz. Bu mecliste, Çiğli'de konut olarak edilen alan inşa edilmiş, sonrasında sağlık tesisine çevrilen parsel bazlı bir alan var. Bu inşa mecliste yapıldı, bu dönemde yapıldı. Sayın Meclis üyesi de büyük ihtimal komisyon üyesiydi. Şimdi burada böyle yaparsanız burada ciddi bir çelişki vardır. Bu şehrin önünü açmak zorundasınız bu şehri siz yönetiyorsunuz. Birilerini eleştirerek bu şehrin önü açılmaz. AK Partili meclis üyesi olarak bir bürokrat arkadaşımız aradı ve soruyor, “Özgür Bey Bakanlığı düzenleyeceği İktisat Kongresini tarihi ne?” diye. Bende cevap verdim. İzmir’de yapılacak mermer fuarıyla iktisat kongresinin çakışması durumunda Türkiye’nin 3. büyükşehir olan İzmir’de otel problemi var. Oda problemi var sayın başkan.  Bu problemin yaşanması yerel yönetimin bu anlayışı, parsel bazlı yapamayız dediniz ama iki sene önce yaptınız. Kim için yapacak Karşıyaka için İzmir için yapacak bu anlayışla İzmir için hiçbir şey yapılmaz."dedi.

izmir büyükşehir belediyesi tunç soyer meclis