İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde ilk oturumun gündemi "Rant" ve "İstanbul Sözleşmesi"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisinin birinci oturumu İzmir Büyükşehir Beledyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Meclisin ilk oturumuna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Başkanlık yaptı. Meclisin ilk oturumuna 'Rant' ve İstanbul Sözleşmesi tartışmaları damga vurdu.

Oktay Güçtekin/ İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisinin ilk oturumunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığında gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma İstanbul Sözleşmesi tartışmaları ve rant tartışmaları damga vurdu. Meclisin açılışında ise video gösterimi ile İstanbul Sözleşmesi anlatıldı.

“Muhtarların ücretsiz ulaşım hakkı son buldu”
Ağustos ayı ilk oturumunda Sayıştay tarafından muhtarların ücretsiz kartlarının kaldırılması kararı da görüşüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edilen “İptal” kararı sonrası, artık İzmir’de muhtarlar toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanamayacak.

"Keşke benim önerdiğim hali görüşülseydi"
Muhtarların ücretsiz ulaşım için meclise ilk öneriyi veren AKP’li meclis üyesi Erhan Çalışkan, gündeme getirdiği ilk önerinin görüşülmesi ve kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Çalışkan “Ben önergeyi verdiğimde muhtarlar görev yaptığı sürede ve görev alanları ile ilgli konularda bir kuruş bedelle kullanılsın diye önerge verdim. Ancak önerge daha farklı şekilde geldi. Keşke benim verdiğim önerge kabul edilseydi de 1 kuruş ödenseydi” diye konuştu.

“İlk imzalayan ülke Türkiye”
AKP Meclis Üyesi Erhan Çalışkan İstanbul Sözleşmesi tartışmaları hakkında da konuştu. Çalışkan; “İstanbul sözleşme sanki AKP karşı ve bunu istemiyor gibi bir algı oluştu. 2011 senesinde İstanbul Sözleşmesi’nin ilk adımları AKP döneminde atılmıştır ve ilk imzalayan ülke de Türkiye’dir. Ancak bu olayları sadece İstanbul sözleşmesi ile bertaraf etmek mümkün değil. Şuan yapılanları meşrulaştırırsak ve bunu AKP’nin üzerine atarsak çok büyük bir hata yapmış oluruz.   Bunu tek bir partinin üstüne bırakmamak lazım ve AKP buna karşı olduğu sıkça dile getirmiştir” dedi.

“Kadını birey olarak gören anlayışa karşılar”
CHP Meclis Üyesi Murat Aydın ise İstanbul Sözleşmeleri tartışmalarına değindi. Aydın ; Bu sözleşmede gerçekten AKP’nin büyük bir payı var. Bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke Türkiye’dir. Bu  çok onur verici bir şeydir. Bu sözleşme Türkiye’ye dışarıdan dayatılan bir sözleşme değildir. Sözleşme insanı yaşatır diyoruz. Hayır! Sözleşmenin uygulanması insanları yaşatır.  Sözleşmeye karşı çıkanların sözleşmeyi okumadıkları çok belli. Çünkü hangi maddeye karşı çıktıklarını bilmiyorlar. Söyledikleri maddeler ise sözleşmede bulunmuyor dahil. Kadının birey olarak gören anlayışa karşılar” diye konuştu.
 
“Herkes elinden geleni yapıyor”
AKP’li Hakan Yıldız‘ın Karşıyaka’da ve Konak’ta yapılan satışlar üzerinden rant iddiası üzerine söz alan
Başkan Soyer ise rant iddialarına sert çıktı. Soyer; “Burada kimse tek başına samimi olduğunu iddia etmesin. Bu şehirde herkes ranta izin vermemek için elinden geleni yapıyor” sözlerini kullandı.

“İki alan birbiri ile karıştırılmamalı”
Başkan Soyer’in sözlerinin ardından söz hakkı alan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise Hakan Yıldız’ın iki alanı birbiri ile karşılaştırmaması gerektiğini söyledi. Tugay; “Cemil Tugay Karşıyaka’da ki rekreasyon alanın sadece kamu ve halkın kullanımına ait planlanmış olmasına rağmen, TOKİ tarafından satılması ile, bir spor alanının aynı seviyede olan eğitim alanına çevrilmesinin karşılaştırılamayacağını düşünüyor. Bence bu TOKİ’nin halka ait bir alanı satmasını savunma çabasıdır. Mavişehirde satılan araziyi sadece halk kullanmalıdır. İkisini karşılaştırılması kesinlikle yanlıştır” dedi.