İzmir'de Ankara katliamı anması: Siyasi bir cinayettir

TAKİP ET

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri 10 Ekim Ankara Katliamı anmasında 10 Ekim anıtının açılışını yaptı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Ankara Katliamı'nın 6. yılında bir araya gelerek 10 Ekim anıtının açılışını yaptı, katliamda yaşamını yitirenleri andı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Gar karşısındaki parkta yapılan anıt önünde bir araya geldi. Anma öncesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla anıt açılışı düzenlendi. Kitle, "Faşizme ölüm halka hürriyet", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Faşizme karşı omuz omuza", "Karanlığa teslim olmayacağız", "10 Ekim’i unutma unutturma" sloganları attı.

Anıt projesini yapan firmanın sahibi Sezgin Kahraman, anıt hakkında bilgi vererek, "Kaybettiğimiz 104 insanımızı eksenine alarak farklı boylarda hayat çemberi dediğimiz ve bu yaşam döngüsünün temsili diyebiliriz. Tek vücut temsil edilmektedir. Seçilen malzeme yaşayan bir malzemedir. Yaklaşık 1 buçuk, 2 yıl içinde tüm hava şartlarından etkilenerek kendi rengini alacaktır" dedi.

 

"SAVAŞA KARŞI BARIŞI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "6 yıl önce bugün Türkiye’nin en büyük katliamlarından birini yaşadık. Emek, demokrasi ve barış mitingi terör eylemine dönüştü. Barışın haykırıldığı esnada bu sesi susturmak istediler. Yaşam çemberi ismi bu vefanın eseridir. Yitirdiğimiz canların emanetine koşulsuz, şartsız sahip çıkarak onların hayalini gerçekleştireceğiz. Savaşa karşı barışı, sömürüye karşı emeği savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

 

"DEVLET ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR"

Konuşmaların ardından 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

Sarı, "Bombayı atan IŞİD militanları görünse de katliamın gerçek azmettiricisinin bugünkü siyasal iktidar ve devlet güçlerinin olduğu o kadar açık ki. Tıpkı Dersim, Çorum, Maraş, Sivas, Suruç katliamları gibi, her şey ortada devlet üç maymunu oynuyor" dedi.

Katliamın hukuki sürecinden de bahseden Sarı, "Halihazırda ceza dosyası kapsamında 16’sı firari, biri tutuklu 17 sanık yönünden yargılama devam etmekte olup davanın duruşması; 24 Kasım’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecektir" diye konuştu.

"10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir" diyerek sözlerini sürdüren Sarı, mücadele vurgusu yaptı.

 

"BARIŞA OLAN İNANCIMIZI ORTADAN KALDIRAMAYACAKSINIZ"

Ardından söz alan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ, "Şunu iyi bilsinler ki hiçbir güç bizi bu ülkeye barışı ve özgürlüğü getirmemize engel olmayacak. Bu ülkenin insanların barışa ve demokrasiye olan inancını ortadan kaldıramayacaksınız" dedi.

Özdağ son olarak Hayat çemberi isimli anıtın önemine değindi. Ardından 10 Ekim ailelerinden söz alan Hatice Çevik, "Bu anıtı içinde yaşadığımız karanlığın aydınlığa çıkışının kapısı olarak görüyorum. 6 yıldır hayatımız eskisi gibi değil. Bizi hayatta tutan, mücadele azmi, adaleti getireceğimiz olan inancımız. Adaleti biz sağlayacağız" diye konuştu.

 

"İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Evrim Mak ise, "2015 Ankara Gar Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımızı büyük hasretle anıyoruz. Bundan 6 yıl önce emek, barış ve demokrasi talepleri için yola revan oldular. Nerden bilecektik üzerimize bombalar yağacağını, en sevdiklerimizi ellerimizden alacaklarını? Amaçları bütün ülkeye korku salmaktı. Ama asla başaramayacaklar. Bizler insanca bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

 

"HESABINI SORACAĞIZ"

Katliamdan yaralı kurtulan Cevat Aktaş da “Sistem sahipleri sömürüyü sürdürebilmek için her türlü vahşeti yapıyorlar, ama bizler korkmuyoruz, korkmayacağız. Yoldaşlarımıza sözümüz var onların istediği barışı getireceğiz” diye konuştu.

Elif Özdemir ise, "Biz ne yapılırsa yapılsın karşımızda ne oyunlar oynanırsa oynansın katilleri tanıyoruz. Bizi öldürmek için o katilleri alana sokanlar bugün Ankara'da canlarını yitirenlerin anmasına engel olanlardır. Katilleri ortaya çıkarana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi. 

Katliamdan yaralı kurtulan Mustafa Çeker, "Bugüne kadar çok katliam yaşadık ama hiçbiri doğru düzgün aydınlatılmadı. O kadar çok direniyorlar ki katiller yargılanmasın diye, biz de adalet aramak için inadına gidiyoruz . Bunun hesabını onlardan soracağız" derken yaralı kurtulanlardan Ayşegül Duman da "Unutturmamak adına bu anıtı önemsediğimizi, sahiplendiğimizi bir kez daha söylüyoruz" dedi.
(evrensel)

izmir 10 ekim ankara katliamı anıt