İzmir'de balıkçılık sezonunun açılışı Güzelbahçe'de yapıldı

TAKİP ET

İzmir'de balıkçılık sezonu Güzelbahçe'de bulunan balıkçı barınağında gerçekleştirilen törenle açıldı.

Törene İzmir Valisi Süleyman Elban,  bir önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini yürütmüş Mehmet Kasapoğlu ve AK Parti Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ,  ile İzmir iş dünyasından birçok önemli isim katıldı.

İzmir’de balıkçılık sezonunun açılışı Güzelbahçe’de yapıldı. Katılımın yoğun olduğu açılış töreninde balıkçılar ‘Vira Bismillah.’

GECENİN KARANLIĞINDA YAPILAN FEDAKARLIKLAR SONUCU VATANDAŞ BALIĞA KAVUŞACAK

İzmir valisi Süleyman Elban mesleğin zorluğundan bahsederek, “Yaz sezonu tamamlandı ve bu gece itibariyle balıkçılarımız denize açılacak ve gecenin karanlığında yaptıkları fedakarlıklar sonucunda vatandaşımızın sofrasına balığı getirecek. Her geçen gün denizde sıkıntılarda artıyor. İnşallah bu yıl balıkçılarımızın umdukları gibi bir sezon olur. Kendileri kazanır vatandaşımız ucuz ve lezzetli balığa ulaşır. Herkese hayırlı bereketli iyi bir sezon temenni ediyorum.”

Törende konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, balıkçılık sektörünün ekonomiye olan katkısına değindi. Dağ, “Balıkçılıkta 2023 hedefimiz 1 milyar dolar. Biz dört yıl önceki balıkçılık rakamlarını yakalamış durumdayız ve önümüzdeki hedef 2 milyar doları bulmak. Son dönemde avcılıkla beraber yetiştiriciliğinde artış gösterdiğini görüyoruz. Bölgemiz hem sezon itibariyle uzun bir sezon geçiriyor olmasıyla hem de katma değerli bir ürün ortaya koymasıyla çok önemli bir bölge. Bölgede tutulan balık yüzde 9 iken ülkeye katma değeri yüzde 30 noktasında. Karadeniz ve Marmara’ya göre Ege Bölgesinin katma değeri yüksek bir ürün sağlıyor. Bu gece 12’den itibaren balıklar tutulmaya başlanacak ve bizim için önemli iki şey var. Öncelikle sofraya daha ucuz gelmesi ve ihracatı artırarak cari açığı kapatmak. Vira bismillah.”

ÜLKE EKONOMİSİNE GÜÇ VEREN İZMİR

AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu, Türkiye’nin birçok alanda öncü olduğunu ve bu öncülüğe güç veren illerden birinin İzmir olduğunu söyledi. 
Kasapoğlu, “İzmir üretimin medeniyetin emeğin sembolü bir şehir. İşte bugün balıkçılarımız cefayı sabrı dayanışmayı temsil ederek büyük bir özveriyle denize açılacaklar. Ülkemiz için milletimiz için ve yarınlarımız için gayret edecekler. Ülkemizin deniz ürünlerindeki çıtasını nasıl bugünlere getirdilerse bugünden sonra da daha yukarıya taşıyacaklar. Sektörün sorunlarıyla alakalı olarak meclis araştırma komisyonu oluşturuldu. Şahsım milletvekillerimizle bu komisyonun yakın takipçisi olacağız ve sorunları nasıl daha ciddi bir şekilde çözeriz bunun gayretini ortaya koyacağız. Denize hasret bu gece bitecek. Kazasız, bereketli ve lezzeti bir sezon olsun inşallah.”

DENİZLERİMİZE GÖZÜMÜZ GİBİ BAKACAĞIZ

Denizde olmanın verdiği mutluluğa ve verilen emeğe değinen İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, su ürünleri sektörünün çok önemli bir noktada olduğunu söyledi. Özgener, “Balıkçılarımızın emekleri sayesinde üretimde her geçen yıl katlanarak artan bir ivme söz konusu. Geride bıraktığımız sezon ülkemizde 850 bin tona yakın üretim gerçekleşti. Söz konusu üretimin ihracata konu olan kısmı yarattığı dış ticaret fazlasıyla da dikkat çekti. Ekonomiye kazandırılan değerin yüzde 68’lik kısmı bölgemizden yüzde 23’lük kısmı İzmir’den gerçekleşti. Deniz suyunda yaşanan değişim balık türü ve popülasyonunda sorunlara neden olmakta. İnovasyona yönelik yapılan araştırmalarda balıkçılık uygulamalarının deniz ekosistemine zarar vermeyecek şekilde yapılması büyük önem arz ediyor. İzmir Ticaret Odasının koordinasyonuyla 2019 yılında faaliyete geçirdiğimiz kaçak avcılığın önlenmesi, denizlerimizdeki ekosistemin korunması, balık stokları ve avlanma kotalarının tespit edilmesi, İzmir körfezinde türe özel alanların artırılmasına yönelik çalışmalar başlattık ve devam edeceğiz. TBMM balıkçılık ve su ürünleri araştırma komisyonuna da avcılar, yetiştiriciler, üreticiler ve ihracatçıların sorunlarını içeren kapsamlı bir rapor hazırlıyoruz. Denizlerimizin bizlere karşılıksız sunduğu hazinelerin koruyucuları olarak balık stoklarının ve deniz ekosistemlerinin sürdürülebilirliği bizlere emanet. Denizlerimize gözümüz gibi bakmaya devam edeceğiz.”

UCUZ BALIK İÇİN BOL BOL BALIK TUTULSUN

İzmir Deniz Ürünleri ve Avcılar Üreticiler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aksoy, limandan 10 metre üzeri 20 tane balıkçı teknesinin hareket edeceğini söyledi. Aksoy, “Saat 12’den itibaren başlayacak olan sezon umarım hayırlı olur ve vatandaşımızın ucuz balık yemesi için bol bol balık tutulur. Umuyoruz ki bölgemizde çok balık olacak. Tüm balıkçılarımıza rastgele diyeceğiz vira bismillah Allah rast getirsin.”

BAŞKAN İNCE’DEN HERKESE TEŞEKKÜR

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise balıkçılığın kalbinin Güzelbahçe’de atmaya devam ettiğini söyledi. İnce, “Buna vesile başta cumhurbaşkanımıza, değerli bakanımıza ve tüm milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Güzelbahçeli tüm balıkçılara teşekkür ediyor ve balık sezonumuzun hayırlı olmasını diliyorum.”

İzmir İl Müftü Vekili Kamil Kırkız tüm balıkçıların sezonunun güvenli ve hayırlı geçmesi için dua okudu ve tüm katılımcıların duaya eşlik etmesinin ardından denize çiçek bırakıldı.

Kaynak: Ege Telgraf

İzmir balıkçılar Vira Bismillah