İzmir'de bir ilk! "Facebook İstasyon" Dramalılar Köşkü'nde hayata geçirildi

TAKİP ET

Bornova Belediyesi 'Facebook İstasyon' projesi için İzmir Bölgesel Topluluk Merkezi Prokol İmza Töreni düzenledi. Törene Bornova Belediye Başkan Mustafa İduğ, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Habitat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Oktay Güçtekin/ Bornova Belediyesi “Facebook İstasyon” projesi için İzmir Bölgesel Topluluk Merkezi Prokol İmza Töreni düzenledi. Bornova Dramalılar Köşkü’nde gerçekleştirilen toplantıya Bornova Belediye Başkan Mustafa İduğ, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Habitat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener’de katıldı. Dijitale ilgi duyanların, öğrencilerin, girişimcilerin, işletmelerin, toplulukların, gazetecilerin ve STK’ların bir araya gelmesi, öğrenmesi, becerilerini geliştirmesi ve deneyimlerini paylaşması için oluşturulan Facebook İstasyon’u bir topluluk merkezi görevi görecek. Protokol imza töreninde konuşma yapan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ
 
“İlk açılan istasyon İzmir oldu”
Protokol İmza Töreni’nin açılışında konuşan Habitat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, Türkiye’de ilk açılan istasyonun İzmir’de bulunduğunu söyledi. Hazır “Bir yıl önce 12 Eylül tarihinde İstanbul’da açıldı. Bir yıldan kısa bir süre sonra pandemi nedeniyle fiziksel bir birlikteliyi önledi. Türkiye’de kobilerin bir çoğu facebook araçlarını kullanıyor. Ancak bunların küreşellleşmesi açısında sıkıntılar yaşadığı tespit edildi. Facebook bu istasyonları 12 faklı ülkede açtı ve bu ülkeler arasında bir ağ yaratma istiyor. En son imzayı İzmir’de yaptık ancak ilk açılışı İzmir’de gerçekleştiriyoruz. Bunu İzmir istasyon olarak adlandırıyoruz. Ege bölgesindeki girişimcilerin ve kobilerin bir araya geldiği topluluk merkezi olarak adlandırıyoruz” diye konuştu. Hazır konuşmasının devamında ise “Facebook İstasyon” hakkında bilgiler verdi.
 
“Yeni bir nefes olacağına inanıyoruz”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise Facebook İstasyonu’nun Türkiye2nin ihtiyaç duyduğu birçok alanı bir araya getireceğini söyledi. Kestelli “Bugün geçmişten bugüne ulaşan çok özel bir binada geleceğe giden yolun ilk taşını döşemek için buradayız.  Bornova Belediyesi, Habitat ve ticaret borsası olarak egenin verimli topraklarından çıkan gençlerin dünya ile buluşmasını sağlayacak bir anlaşmayı imzalayacağız. Facebook istasyon Türkiye’nin farklı şehirlerindeki işletmeleri ve toplumu bir araya getirerek onları büyümek için ihtiyaç duyduğu alanları bir araya getirecek.  Kobilerin ve girişimcilerin daha rekabetçi bir konuma ulaşmasını sağlayacak etkinliklere ev sahipliği yapacak. Bu proje İzmir’deki bir çok insan için yeni bir imkan ve yeni bir nefes olacağına inanıyoruz. Bu projenin ve İzmir İstasyon olarak hizmet verecek Dramalılar Köşkü’nün İzmir’imize bolluk ve bereket getirmesini diliyorum.
 
“İzmir’e hayırlı olsun”
Konuşma yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener Türkiye’nin en çok sosyal medya kullanan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Özgener “Türkiye’nin yüzde 93 ü mobil cihaz yüzde 63’ü ise sosyal medya kullanıyor. Dünyada sosyal medyayı en çok kullanan ülkeler arasındayız. Ancak tüm bu teknolojileri iş üretmek için değil de, sosyal yaşam için kullanıyoruz. Bu gidişi tersine çevrilmek istiyoruz. Hepimiz biliyoruz ki dünya bu rotaya gidiyor. Bizim bu değişimi kaçırmadan adapte olmamız çok önemlisi. Böylece bütün dünyaya tek tıkla ulaşabileceğiz. Bizde yeni nesil girişimciliğin gelişmesi gerektiğini önemsiyor ve bunun için çalışıyoruz. Facebook 2.4 milyarı aşan kullanıcı sayısı ile dünyanın en büyük sosyal medya kullanım platformu. Halan 80 milyon kobinin de bu alanda sayfası bulunuyor. Bizde TOOB olarak girişimcilerimizin bu dev platformu daha iyi kullanmasını istedik. Ülkemizdeki işletmelerin büyümeleri için bu yatırımların öneminin çok büyük olduğun tekrar vurguluyor ve İzmir’imize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
 
“Bu alanda büyüyeceğiz”
İmza töreni öncesi son konuşmayı gerçekleştiren Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, rekabetin teknoloji alanında oluşacağını söyledi. İduğ “Bornova bir üniversite kenti. Türkiye’nin 47 ilinden büyük bir ilçe. Dijital dünyada büyüme üniversitedeki gençlerle mümkün. Türkiye okuma yazma konusunda bir takım adımlar atmalıydı. Bunlardan bir tanesi Türkiye’nin eğitim diploması İzmir’de. Bizim okuma yazma seviyesini yukarı çekmemiz çok önemli. Dijital anlamda büyüme ekonomi ile hız kazanıyor. Türkiye henüz bu aşamada değil. Bizim dijital konuda ihracatı arttırmamız lazım. Bunu da üniversite mezunu gençlerle yapacağız.  Bugün 5 yaşındaki çocuk cep telefonu ve tablet karıştırıyor. Büyüyeceksek bu alanda büyüyeceğiz.
Biz yerel yönetimlerle sadece burayı tahsis etmeye değil, yerel yönetimler olarak işbirliği yapmamız lazım. Bizim en büyük eksikliğimiz paylaşım.Bunu başardığımız zaman çok önemli şeyleri başaracağımıza inanıyorum. Bu projenin sahibi gençlerdir. Biz onlarrı ne kadar ileri taşırsak bu ülke o kadar ileri gidecek. Türkiye’nin  dijitale ve argeye ayırdığı pay yüzde 0.5. Ancak bütçenin yüzde 1-2 sini ayıran ülkeler inanılmaz yol alıyorlar. Rekabet olacaksa bu alanda olacak. Türkiye’nin yaş ortalaması 29’dur AB ‘de gelişmiş ülkelerin yaş ortalaması 65’in üzerinde. Yaşlanan bir nüfus var ve sermaye var.  Bize ihtiyaç olan konu donanım. Donanım ne kadar artarsa rekabette o kadar iş yapma sansına sahibiz. Büyümenin başka yolu yok. Eğitim, eğitim,eğitim… Sadece Dramalılar köşkünün tahsisinden çok kurumları bir araya getirmek ve yaklaştırmanın çok önemli olduğunu biliyorum” ifadelerini kullandı.