İzmir'de korkutan 2050 tahmini

TAKİP ET

İklim değişikliği üzerine çalışan bilim insanlarının topladığı hassas ölçümler yapan yeni uydu verileri, dünya çapında 340 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi kapsayan ve aralarında İstanbul ve İzmir'in de bulunduğu alanların 2050'de artan deniz seviyesi veya aşırı yağış gibi nedenlerle su baskını riski altında olacağını ortaya koydu.

İklim değişikliği üzerine çalışan bilim insanlarının topladığı hassas ölçümler yapan yeni uydu verileri, dünya çapında 340 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi kapsayan ve aralarında İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu alanların 2050’de artan deniz seviyesi veya aşırı yağış gibi nedenlerle su baskını riski altında olacağını ortaya koydu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iklim değişikliği ile mücadele konusunda ‘üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirdiğini’ iddia etti.
 
BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Uzmanların kullanmaya başladıkları daha hassas ölçümler yapan yeni uydu verilerine göre dünya çapında 340 milyon kişinin yaşadığı bölgeler 2050’de artan deniz seviyesi veya aşırı yağış gibi nedenlerle su baskını riski altında olacak.

Eski araştırmalarda kullanılan uydular, sahil bölgelerinde binalar ve ağaçlar gibi yapılar nedeniyle zeminin deniz seviyesinden yüksekliğini doğru bir şekilde ölçemiyordu. Uzmanların kullanmaya başladıkları daha hassas ölçümler yapan yeni uydu verilerine göre, dünya çapında 340 milyon kişinin yaşadığı bölgeleri kapsayan ve aralarında İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu alanlar 2050’de artan deniz seviyesi veya aşırı yağış gibi nedenlerle su baskını riski altında olacak.

İklim değişikliği üzerine çalışan ABD merkezli Climate Central’ın yaptığı araştırmaya göre, bu model hazırlanırken ortalama senaryolara göre bir öngörüde bulunuldu. Bu senaryo sera gazı salımının 2040’a kadar arttıktan sonra bir miktar azalmasını öngörüyor. Dünya bu senaryoda öngörülenden daha fazla ısınırsa, sel riskinin büyümesi de olası. İstanbul’da en fazla risk altındaki bölgeler arasında Haliç çevresi ve Küçükçekmece’nin Marmara Denizi’ne bakan kıyıları var.

İZMİR RİSK ALTINDA
İzmir’de ise yeni verilerle Kordon ile Atatürk Stadyumu arasında kalan geniş bir bölgenin su baskını riski altında olduğu ortaya çıktı. Şehir merkezinin dışında, Mavişehir ile Tuzla arasında kalan ve içinde kuş cennetinin de bulunduğu bölge de su baskını riski taşıyor.

Habere göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Su İşleri (İZSU) Genel Müdürlüğü’nün kentteki altyapı çalışmalarını hızlandırdığını söyledi. Belediye, ormanlık alanlardan gelen yağmur sularının hızlı bir şekilde şehir merkezlerine girmesiyle oluşan su baskınlarına karşı kanallar inşa edildiğini, bu kanallarla yağmur sularının yerleşim alanlarına ulaşmadan en yakın dereye iletileceğini açıkladı. Uygulamaya 2020’de başlanacak.

Belediye, geri dönülemeyecek eşiği geçmeden önce iklim değişikliğini durdurmak için çok az zaman kaldığını söylüyor ve bunun için “ülkelerin ulaşım politikalarından, sanayi politikalarına kadar birçok alanda sorumluluğu olan ve sera gazı emisyonlarına yol açan, enerji santralları gibi ciddi kaynakların kontrolünü elinde tutan merkezi hükümetin elbette ciddi bir sorumluluğu var” diyor.

BAKANLIK: SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRİYORUZ
Haberde yer alan bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Türkiye iklim değişikliği ile mücadele konusunda ulusal koşulları ve kendi kabiliyetleri çerçevesinde üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmektedir” dedi. Bakanlık bu yıl 81 ilin valiliğine İklim Değişikliği ve Afet Önlemleri Genelgesi iletildiğini de söyledi.

Genelgede Cumhurbaşkanlığı’nın iklim değişikliği konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, sellerle ilgili olarak da Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Müdürlüğü’ne çeşitli görevler verdiği belirtiliyor ve ivedi olarak hayata geçirilecek çalışmalar sıralanıyor.
Her bölge için ayrı eylem planları hazırlanacağını iddia eden Bakanlık, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinin de farklı şekillerde etkileneceğini duyurdu.
Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı olduğunu söyleyen Bakan Murat Kurum, riskli bölgelerde acil olarak taşınması gereken 1950 bina tespit ettiklerini, bu bölgelerde yaşayan 2 bin aileyi yeni konutlara taşıyacaklarını öne sürdü.
Karadeniz’de su baskınlarına yol açan nedenlerden biri de yağmur sularının denize ulaşmasını engelleyen Karadeniz Sahil Yolu. Bakanlık, yolun engel oluşturduğu bölümlerde menfez kapasitesinin artırılacağını da iddia etti.
 

İzmİr korkutan tahmİn