İzmir'de korkutan deprem! Birçok ilde hissedildi

TAKİP ET

Türkiye'de geçtiğimiz günlerde Elazığ'da yaşanan ve yaklaşık 42 kişinin ölümüne neden olan deprem sonrası bir korkutan deprem'de İzmir'de gerçekleşti.

Türkiye'de geçtiğimiz günlerde Elazığ'da yaşanan ve yaklaşık 42 kişinin ölümüne neden olan deprem sonrası bir korkutan deprem'de İzmir'de gerçekleşti. Merkezi Manisa Kırkağaç olan ve 5.1 şiddetli deprem İzmir başta olmak üzere birçok ilde hissedildi.

DEPREM UZMANI PROF SÖZBİLİR NE DEDİ?
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa Kırkağaç’ta meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem hakkında, “Ege bölgesinde 22 Ocak’ta meydana gelen depremin ardından bu kez fayın kuzeybatı uzanımında yani Kırkağaç’ta bir deprem meydana geldi. 22 Ocak’tan bu yana bölgede 1000’in üzerinde deprem meydana geldi. Fay hattı üzerinde birden fazla parça var, bu depremde farklı bir parça da kırılmış olabilir. Bu durumda bu depremin de artçıları olacaktır. Ege, dünyadaki en aktif deprem bölgelerinden birisi. Manisa, İzmir, Denizli, Afyon, Muğla, Aydın toplamında 100 tane fay var. 20 fay Manisa’da, 17 tanesi İzmir’de. Bunların büyük bölümü birbiri ile bağlantılı. Bir deprem olduğunda bu enerji yan faylara aktarılabiliyor.

Korkmak yerine yapılması gereken çalışmalar var. Bunlar büyük depremler değil, can ve mal kaybına sebep olmaz ancak büyük depremlere hazırlık yapmamız gerekiyor. Belediyelerin özellikle yapması gereken çalışmalar var. Devletin yapmış olduğu deprem stratejik planı var, o planı açıp uygulayacaklar. Bu program 2011’de yayınlandı, 2012’de başlayıp 2023’te bitmesi gerekiyordu çalışmaların. Bu hazırlıkların yarından tezi yok yapılması gerekiyor.
 
VALİ DENİZ: HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK
Manisa Valisi Ahmet Deniz, Kırkağaç ilçesinde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Herhangi bir olumsuzluk yok." dedi. 
Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez üssü Kırkağaç olan 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeyle iletişime geçtiklerini söyledi. 

Başta AFAD olmak üzere ekiplerin sahadan ilk bilgileri aldığını vurgulayan Deniz, "Herhangi bir olumsuzluk yok. Muhtar arkadaşlarla da görüşüyoruz. Arkadaşlarımız da Kırkağaç merkez ve mahallerini kontrol edecekler." diye konuştu.