İzmir'de memurların zam isyanı!

TAKİP ET

Hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanan, memur ve emekliler için yüzde 5 + 7 zam öngören yeni toplu iş sözleşmesi (TİS) İzmir'de protesto edildi. KESK üyesi memurlar, yetkili sendika Memur- Sen'i 'ihanet içinde olmak' ile suçlarken, 'yoksulluk sözleşmesi' olarak niteledikleri TİS'i kabul etmediklerini söyledi. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Güven, 'Bu ihaneti asla kabul etmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın bu ihanet sözleşmesinin üzerini örtemeyeceksiniz" dedi.

İzmir Konak Meydanı’nda toplanan ve "İnsanca Yaşayacak Ücret İçin Ek Zam İstiyoruz" yazılı pankart taşıyan memurlara HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de destek verdi. Kamu emekçileri adına bir basın açıklaması yapan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, hükümetin memur ve memur emeklileri için belirlediği maaş zammına tepki gösterdi.

Güven açıklamasında, şunları dile getirdi:

“Yıllardır emekçilerin onaylamadığı toplu iş sözleşmeleri yandaş sendikalar tarafından imzalanıyor. Bunu bir kez daha gördük. Peki bu sözde toplu sözleşmeden ne çıktı ona bakalım; 2022 yılında bir kamu emekçisi için öngörülen yıllık zam yüzde 5 + 7 düzeyinde. Kamu emekçileri, Ocak ayında yüzde 15 gelir vergisi ile başlıyor yıla. Mayıs, Haziran’da yüzde 20 vergi kesiliyor. Yıl sonuna doğru ise yüzde 27 gelir vergisi ile ücretinin toplam gelirinin ortalama yüzde 23’ünü peşin olarak devlete vergi veriyor. Bir cebinden diğer cebine alıyor, biz aracı oluyoruz. Dolayısı ile yüzde 21 devletin belirlediği TÜFE endeksinin altında yapılan her anlaşma bir yoksulluk anlaşmasıdır. Kamu emekçileri sadece vergi karşısında bile yüzde 10 kayıpla çıkmıştır.”

 

PAZAR GECESİ KAPALI KAPILAR ARDINDA...

Toplu iş sözleşmesine imza atan Memur- Sen’i hedef alan Güven, “Siz 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisini o masada savunamadınız. 15 gün içerisinde, üçüncü görüşmede siz nasıl 5,5 milyon kişiye onaylatmadan imza atabilirsiniz? Siz nasıl olur da henüz ikinci teklifi kamuoyunda paylaşamadan, daha değerlendirmesini yapamadan, pazar gecesi, kapalı kapılar ardında görüşmelerle bu sözleşmeyi fiili olarak onaylayabildiniz?” dedi.

"BU İHANETİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ"

Güven, sözleşmenin pazartesi günü de resmen onaylandığını belirtirken şöyle devam etti:

“Henüz üçüncü görüşmede emekçilerden onay almadan imzaladınız. Siz sendika değilsiniz siz emekçilere ihanet eden bir oluşumsunuz.  Emekçilerden beklediğimiz bu satış sözleşmesini onaylanmadığını bu yandaş sendikalardan kurtularak göstermeleri. Onları, gerçek sendikalarda KESK’te örgütlenmeye çağırıyoruz. 3600 ek gösterge yeniden seçim vaadine dönüştü. Ayrıca bu satış sözleşmesini imzalayan yandaş sendikalar, yani ‘yüzde 3 refah payı vazgeçilmezimiz’ diyenler, ‘600 lira seyyanen zam vazgeçilmezimiz’ diyenler, maalesef sendika üyesi olanlara 3 ayda bir verilen 135 liralık rakamın 400 liraya çıkmasını bir marifetmiş gibi savunuyor. Satış sözleşmesinin üstünü örtmeye çalışıyorlar. Bu satış sözleşmesine inanmayacağız. Bu ihaneti asla kabul etmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın bu ihanet sözleşmesinin üzerini örtemeyeceksiniz. Ne kadar süsleseniz de mızrak çuvala sığmıyor ve emekçiler gerçekleri yaşayarak görüyorlar.”

Protestoya katılan platform bileşeni sendikalara üye çok sayıda kamu emekçisi, açıklamanın ardından sessizce dağıldı.
(sonkaleizmir)
 

izmir memur memur emeklisi memur zammı