İzmir Gündemi "1 Mayıs Özel" yayınında emeğin sesi oldu

TAKİP ET

COVİD-19 pandemisinden kaynaklı bu sene 1 Mayıs etkinliklerinin yasaklanmasının arıdan İzmir Gündemi 1 Mayıs coşkusunu evlere taşıdı. SES İzmir Yöneticisi Hülya Baran Ulaşoğlu, DİSK Ege Bölge Sorunlusu Memiş Sarı, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay ve CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş '1 Mayıs Özel' yayının ilk kuşağında Berna Can'ın sorularını yanıtladı.

“1 Mayıs Özel” yayınında Berna Can’ın konukları SES İzmir Yöneticisi Hülya Baran Ulaşoğlu, DİSK Ege Bölge Sorunlusu Memiş Sarı, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay ve CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş oldu. 1 Mayış İşçi Bayramı ve koronavirüs pandemisini değerlendiren İzmir Gündemi konukları, izleyiciler için önemli çağrılarda bulundu.

“Mesai saatleri 24 saate çıkartıldı”
“1 Mayıs Özel” yayınına katılan SES İzmir Yöneticisi Hülya Baran Ulaşoğlu sağlık çalışanlarının koronavirüs testini yaptıramadıklarını söyledi. Ulaşoğlu “Sağlık bakanlığı 7 bin küsur sağlık çalışanında bulaş olduğunu açıkladı. Ancak biz test bile yaptıramıyoruz. Yani o sayı artık mecbur kalınıp test yapılan kişi sayısı. Neden test yapılmıyor, çünkü sağlık çalışanları sayısında ciddi anlamda yetersizlik var. Bu yüzden test yaptıkları zaman pozitif çıkacak olan sağlıkçıları geri hizmete çekmemek için test yapmamayı tercih ediyorlar. Şu an sağlık çalışanlarımız sanki kendi istekleriymiş gibi göstererek çalışanlarının mesai saatlerini 24 saate çıkartmış durumda. Buna iktidarın söylemleriyle sessiz kalınıyor” diye konuştu.

“İşçiyi emekçiyi yoksayan iktidar ayakta kalamaz”
SES İzmir Yöneticisi Ulaşoğlu’nun ardından yayına katılan DİSK Ege Bölge Sorumlusu Memiş Sarı 15 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilsin çağrılarını uyulsaydı ekonomik durumun hızlı bir şekilde düzelebileceğini söyledi. Sarı “Sabah DİSK Genel başkanımıza hiçbir sendikaya uygulanamyan bir şiddetle göz altına alınmıştı. Biz bu saldırıyı kınıyoruz. COVİD-19 pandemesini göz önüne aldığımız için hiçbir üyemizi sokaklara alanlara davet etmedik. Sadece kısmi olarak bir kutlama yapmak istedik. Bu sene kalbimizin attığı her yer 1 Mayıs alanı. Ben sabah kalkar kalmaz 1 Mayıs marşını okudum ve 1 Mayıs önlüğümü giydim. Bu aksam 21’de  tüm Türkiye’de evlerimizden en coşkulu şekilde kutlayacağız. Neden 15 günlük karantina istedik ? Çünkü 15 gün insanlar evklerinde kalacağı için hastalık pik yapacaktı. Hasta olanlar ise izolasyon içerisinde bu süreci atlatacak, ekonomi de 15 gün sonra normale dönecekti. Devlet bunu kabul etmedi . Kabul etmeme nedeni de hükümetin ellinde para kalmadı. Kefen parası olarak tabir edilen para dahil harcandı. Çünkü tüm parayı betona ve yola gömdüler. İktar kendi kurduğu düzende boğulacaktır. İşçiyi emekçiyi yok sayan iktidarlar ayakta kalamaz” diye konuştu.

“100 çocuktan 16’sı çalışıyor”
“1 Mayıs Özel” yayınına katılan CHP Konak İlçe Başkanı  Çağrı Gruşçu ise çocuk işçilerin sayısına vurgu yaptı. Gruşçu “Alanlarda olmak isterdik ancak şu an çok ciddi bir sağlık sorunları ile karşı karşıyayız. Bu salgın ortamı bittikten sonra işçiler emekçiler için, her şekilde bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürmeye devam edecek. Maalesef ki işçi ve emek sömürüsü üzerine kurulmuş bir sömürge sistemi oluşturuldu 2002 yılından bu yana.  Her ne kadar 23 Nisanı kutlamış olsakta, dünyada çocuk emeği istismarı her geçen gün artmaya devam ediyor. Şu an Türkiye’de 100 çocuktan 16’sı çalışıyor. Çalışan çocukların bir çoğunun kayıt dışı çalıştırıldığını da düşünürsek Türkiye’nin geleceği çok karanlık.  Türkiye çalışan çocuk işçi sayısı 720 bin’e ulaşmış durumda. Çıraklık adı altında çocuk emeğinin sömürülmesinin yasaklanması gerekiyor. Bu süreçte ise Cumhuriyet Halk Partisinin yardımlarını engellemeye çalışan bir ekmek çetesiyle karşı karşıyayız. Ancak burada bizim yardımlarımızı engelleyemezler. Biz yardımlarımızı yürütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“Tecavüzcüler bırakıldı ancak eli kalem tutanlar bırakılmadı”
Berna Can’ın sorularını yanıtlayan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, tutuklu gazetecilere dikkat çekti. Dikmen “Elimizi hep birlite taşın altına koymanın vakti geldi ve geçiyor. Yerel basın bu süreçte gerçektende büyük bir mücadele veriyor. Bu süreçte dayanışmaya ihtiyacımız var. Yaklaşım 100 bin mahkum bu infaz düzenlemesi ile çıktı. Bunların içinde katiller, çocuk tecavüzcüleri var. Ancak muhalif olan yazan çizen, henüz haklarında hüküm bile verilmeyen ancak yinede içeride tutulanlar da var. Basın Türkiyede yandaş ve muhalif olarak tabir ediliyor. Sokak ortasında dövülen saldırıya uğrayan onlarca gazeteci var. Biz evlerimizden çalışmaya çalışıyoruz ancak sahada çalışan gazeteci arkadaşlarımız var. Bugün 1 Mayıs yayınına baktığımızda da gazeteciler olayların içinde kalmış durumda. Hani burada sosyal mesafa ?” ifadelerini kullandı.

Bazı meslekler iki kat fazla çalışyıor
CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehemt Türkbay  ise “1 Mayıs Özel” yayınında, sokağa çıkma yasağına rağmen çalışan işçileri teşekkürlerini iletti. Türkbay “ Maalesef ama maalesef geçmişten bu yana bazı şeyler hiç değişmedi. Ülkemizde 13-14 milyona yakın çalışan işçi kardeşimiz var. Bu sayının çok büyük bir bölümü ise sendikasız. Biz sahada çalışıyoruz bu konularda vatandaşlarımıza yardımcı olabilmek için. 1 Mayıs’ı buruk bir şekilde kutluyoruz. Bir kaç kişi kalabalık oluşturmadan 1 Mayıs’ı kutlamak istiyor ancak onlar bile engelleniyor. 4 milyon Suriyeliye geldiğin kaynak bulunuyor. Ancak nedense bu ülkede emekliye, çalışana geldiği zaman kaynak yok deniyor. Sosyal devleti yeniden gözden geçirmek gerekiyor. Küçük esnaf gerçektende çok zor durumda. Düşünce suçluları, basın emekçileri açısından zor bir süreç. Bu koronavirüs sürecinde bazı meslekler iki katı fazla çalışmak zorunda kaldığını görüyoruz. Ancak bu süreci geleneksel dayanışma gücümüzle yeneceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş  ise koronavirüs süresince işsiz kalan insanlara dikkat çekti. Taş “Hayatımda ilk defa 1 Mayıs’ı evin içerisinde geçiriyorum. Ben bu 1 Mayıs’ın COVİD-19 gölgesinde de olsa nerede olursak olalım kutlanacağını düşünüyorum. 1 Mayıs’ı kutlarken aslında aslında bu süreçte çok fazla küçük esnaf yok edildi. Bir çok kişi işsiz kaldı. Biz de yaklaşık olarak 700-800 kişilik bir yardım kolisi dağıtabildik, belediyemiz ilaçlamalarını düzenli olarak yapıyor. Bu süreç içerisinde emekçilerin, emeğin ne kadar önemli olduğunu gördük. Hepimiz bir şekilde kendimizi koruma altına alabiliyoruz. Ancak bazı meslek gurupları şu an sokakta ve bu salgınla mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.
 

berna can İzmir gündemi hÜlya baran ulaşoğlu memiş sarı 1 mayıs Çağrı gruşçu hacer taş mehmet türkbay 1 mayıs Özel