İzmir İktisat Kongresinde 'İnsanca yaşam' maddeleri alkışlarla kabul edildi!

TAKİP ET

İzmir İktisat Kongresi sonuç bildirgesi kısmında işverenler ve işçiler karşı karşıya geldi. 'İnsanca yaşam' maddeleri oy çokluğu ile alkışlarla kabul edildi.

Nur DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezinde gerçekleşen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin son gününde sonuç bildirgesi kamuoyuna sunuldu. Bildirge oylamasında 'İnsanca yaşam' şartları maddelerinden patronlar ve işçiler arasında ret tartışması yaşandı.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde yeni yüzyıla yön verecek bildirge maddelerin oylanması sırasında Haftalık çalışma saatleri, işçi güvenliği,  taşeron işçiliğine son verilmesi ve kıdem tazminatı gibi konuların bulunduğu ‘İnsanca yasam’ şartları olarak kabul edilen maddeler oylamaya sunuldu. Bildirge oylamasında ‘İşçi Deklarasyonu Buluşması’ maddelerinde patronlardan sık sık ‘ret’ kararı geldi. İş dünyası bildirge oylamasında ‘ret’ kararı verirken, oylama da işçilerin oy çokluğu ile maddeler kabul edildi. İşçi ve çiftçi sınıfı bu kararların oylama çokluğu ile kabul edilmesini alkışlarla destekledi.

İşverenler tarafından reddedilen bildirge önergeleri şu şekilde;

İŞ GÜVENLİĞİ VE SENDİKAL ÖRGÜTLENME  
“5-Etkin bir iş güvencesi sistemi kurulacak ve işe iade işçinin iradesine bırakılacaktır. İşçi haklarını pazarlığa açık hale getiren zorunlu arabuluculuk sistemi kaldırılacak, İhtiyari hale getirilecektir.” Maddesi  ‘İşçiye tek taraflı bırakılamayacağı’ gerekçesi ile…
8. Kamu işletmelerinin özelleştirilmesi durdurulacak, sosyal devlet olmanın gereklilikleri yerine getirilecek, özelleştirilen kamu işletmelerinin yeniden kamulaştırılmasının koşulları yaratılacaktır.
9. Kamu, özel sektör ve iş kolu ayrımı olmaksızın taşeronluk sistemi kaldırılacaktır. Hizmet alımına dayalı personel çalıştırma kapsamında kamudaki tüm taşeron işçilik sona erdirilmelidir. Bu düzenleme 94 sayılı ILO sözleşmesinin gereklerinin yerine getirilmesini de kapsamaktadır.
11. İş Yasası'nın 25/11. maddesi gibi keyfi işten çıkarmalarla sonuçlanan düzenlemeler ve uygulamalara son verilecek, işten çıkarmaya ilişkin mevzuat hükümleri işçinin yaşam hakkı ve sosyal güvenceleri gözetilecek şekilde düzenlenecektir.

ÇALIŞMA YAŞAMI
6. Genel olarak haftalık çalışma süresi ücret kaybı olmadan 35 saati aşmayacaktır. Ancak ağır ve tehlikeli iş kollarında ise bu süre, haftada 25 saat olarak sınırlandırılacaktır. Haftada en az 2 gün Ücretli izin hakkı verilecektir.
9. İşçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını hak etmesi önündeki yasal engeller kaldırılacak, her iki uygulamanın kapsamı genişletilecektir. Çalışanların çalışma süreci boyunca kazandıkları haklar güvence altına alınacaktır. Çalışma süresine bakılmaksızın ve işçilerin istifası halinde de kıdem tazminatı ödenmesi sağlanacaktır. Kıdem tazminatı tavanı kaldırılacaktır.”