İzmir'in barajlarında son durum

TAKİP ET

Bugün itibariyle İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) verilerinden derlenen bilgiye göre, 2022 yılının ilk ayında İzmir'e su sağlayan 6 barajın 4'ünde doluluk oranı açısından geçen seneye göre artış görüldü. Geçmişte uzun bir süre tartışmalara neden olan Gördes Barajı'nda ise gözle görülür azalma yaşandığı kaydedildi.

Bugün (24 Ocak) itibariyle İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) verilerinden derlenen bilgiye göre, 2022 yılının ilk ayında İzmir’e su sağlayan 6 barajın 4’ünde doluluk oranı açısından geçen seneye göre artış görüldü. Geçmişte uzun bir süre tartışmalara neden olan Gördes Barajı’nda ise gözle görülür azalma yaşandığı kaydedildi.    Öte yandan bugün itibariyle barajlarda toplam kullanılabilir su hacmi 276 milyon 875 bin metreküp olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl ise, aynı günde söz konusu hacim 222 milyon 148 bin metreküp olarak gerçekleşmişti.   Barajlardan Tahtalı'da rakam yüzde 41,91’den 54,33’e, Alaçatı Kutlu Aktaş'ta yüzde 47,04’ten 73,98’e, Güzelhisar'da yüzde 48,99’dan 66,28’e, Ürkmez'de ise yüzde 64,58’den 75,03’e yükselirken; Balçova'da yüzde 51,47’den 47,49’a ve Gördes’de yüzde 3,24’ten 0,26’ya geriledi.

GÖRDES’TE VAHİM TABLO 2011 yılında hizmete alınan Gördes Barajı, Akhisar Ovası tarımına ve İzmir’e içme suyu kaynağı olması hedeflenirken su tutmadığı görülmüştü. Bu sebeple bir kaçak olduğu anlaşılan baraj, 2015 yılında boşaltılarak kaçak olan bölgenin belirli bir kısmına geomembran kaplaması yapıldı. Kaplamayla su kaçağı önlenmek istenirken barajda yapılan su tutma denemeleri sonuç vermedi.   Bunun üzerine baraj yapımı planlaması aşamalarında aktif yer almış olan DSİ 2’nci Bölge Eski Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Baykal, barajın neden su tutmadığı hakkında çarpıcı açıklamalar ortaya koydu. Baykal, barajın sağ yamacında karstik boşlukların olduğunu ve bunun ciddi su kayıplarına yol açacağını raporlarda belirttiklerini dile getirdi. Baykal, yetkililerin maliyetten kaçmak ve zamandan tasarruf etmek için gerekli önlemleri almadıklarını iddia ederek, saniyede 2 bin litre su kaçağına maruz kaldığını söyledi.   Gördes Barajı, şimdilerde kurumaya yüz tuttu. Hizmete alındığı tarihlerde bir Tahtalı Barajı kadar su doluluğu yaşanacağı planlanan Gördes Barajı’nda geçen sene aynı dönemde doluluk yüzde 3,24 iken bu oran şuan yüzde 0,26’ya kadar geriledi.