İzmir'in sendikalarından İstanbul Sözleşmesi kararına tepki: Karar yok hükmünde!

TAKİP ET

Tümbel-Sen İzmir 1 No'lu Şube ve Genel-İş İzmir 3 No'lu Şubeleri Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesiyle ilgili basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan, Disk Genel-İş İzmir 3 Nolu Şube Mali Sekreteri Serap Yılmaz, Türkiye'nin sözleşmede ilk imzacı olduğunu hatırlatarak 'Biz kadınlar 1 kişinin aldığı bu kararı yok hükmünde sayıyoruz 42 milyon kadın isyandayız' dedi.

Türkiye’nin 20 Mart tarihinde Resmi Gazete’de karar yayımlamasıyla birlikte, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini duyurmasının ardından sendikalardan tepkiler gelmeye devam ediyor.
Tümbel-Sen İzmir 1 No’lu Şube ve Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Kültürpark 1 No’lu hol önünde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
Disk Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Mali Sekreteri Serap Yılmaz, yaptığı açıklamada kadınlar olarak 1 kişinin aldığı İstanbul Sözleşmesi kararını yok hükmünde saydıklarını belirterek, “Kadınları her türlü şiddete karşı korumak için devlete yükümlülükler veren ve Türkiye’nin ilk imzacı olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesi 20 Mart 2021’de gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan bir Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildi. Biz kadınlar 1 kişinin aldığı bu kararı yok hükmünde sayıyoruz 42 milyon kadın isyandayız. 78 baronun ortak açıklamasında Anayasaya aykırıdır. Bizde katılıyoruz sözleşme devam ediyor.”

“SOKAK SOKAK GEZECEĞİZ, ANLATACAĞIZ”
“Neredeyse her gün bir kadının canına kıyıldığı Türkiye’de İstanbul sözleşmesini kaldıranlara oturdukları koltukları dar edeceğiz” diyen Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Kadın mücadelesi yalnızca kadınların da mücadelesi değil. İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak ve uygulanmasını talep etmek, kadınlar kadar erkeklerinde içinde yer alması gereken bir adalet ve insan hakkı mücadelesidir. İstanbul Sözleşmesi’nin öngördüğü haklar, en temel insan haklarıdır ve insan hakları asla tartışmaya açılamaz. Ülkemizde tüm kadınlar haklarını tek tek öğrenip savunana kadar sokak sokak gezeceğiz, anlatacağız. Haklarımızdan asla geri adım atmayacağız. Kadınların ölmeyeceği, öldürülmeyeceği; hayatın her alanında daha fazla yer alacağı bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz. Bugün neredeyse her gün bir kadının öldürüldüğü, tacize, tecavüze ya da farklı şiddet türlerine maruz kaldığı ülkemizde İstanbul Sözleşmesi, biz kadınların kırmızıçizgisidir.. Bu çizgiyi aşanı, Sözleşme’yi uygulamak yerine kaldırmak isteyenlere oturdukları koltukları dar edeceğiz. Cesaret biziz, azim biziz, emek biziz, mücadele biziz. Biz kadınlarız; biz her iki kişiden biriyiz. Bu ülkenin onurlu ve mutlu yarınlarının yükseleceği eller, bizim ellerimiz. İstanbul Sözleşmesi kalacak! Siz gideceksiniz! Haydi birlikte sesleniyoruz susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz.”
 

istanbul sözleşmesi izmir tüm-belsen i̇zmir 1 nolu kadın komisyonu karara tepki