İzmir Kahveciler Esnaf Odası'ndan "Oyun yasağı" isyanı!

TAKİP ET

Türkiye'de koronavirüs salgının görülmesinin ardından bazı önlemler alınmıştı. Alınan önlemlerin başında ise kahvehanelerde oyunların oynanmasının yasaklanması gelmişti. Yeni normalleşme ile birlikte bir çok alanda normale dönülürken İzmir Kahveciler Esnaf Odası düzenlediği basın toplantısı ile yeni normal süreci ile kahvehanelerde oyunların serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Oktay Güçtekin/ Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının görülmesinin ardından koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında Mart ayında kapatılan Kahvehanler, normalleşme adımları kapsamında açılmış ancak okey, tavla ve iskambil benzeri oyunların oynanması yasaklanmıştı. İzmir Kahveciler Odası da kahvehane, çay ocağı, internet ve oyun salonu üyeleriyle birlikte sektörlerinde yaşadıkları sıkıntılarla ilgili basın açıklaması yaptı. Gündoğdu Meydanında bir araya gelen onlarca kahveci, çay ocağı, internet salonu üyeleri, okey, tavla ve iskambil benzeri oyunlarına koyulan yasağın kaldırılmasını istedi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de basın açıklamasında yer alarak, kahveci esnafa destek oldu.

Yarar değil zarar
Basın açıklamasını yapan İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, koronavirüs salgınından en çok esnaf ve sanatkarlar grubunun etkilendiğini belirtti. Mart ayında alınan karar ile iş yerlerinin kapatıldığını, normalleşme adımları kapsamında önce kahvehanelerin geç de olsa internet kafelerin açıldığını dile getiren Kırdı, iş yerlerinin açılmasının esnafa bir yarar sağlamadığını dikkat çekti. Dükkanlarının açılmasıyla yarardan çok zarar getirdiğini aktaran Kırdı, “Çünkü kahvehanelerimizde oyun oynanması yasak. Kahvehanelerin Türk toplumunda farklı bir yeri, sosyal bir konumu vardır. Kültürümüzün bir parçasıdır. İnsanlar kahvehanelere oyun oynamaya, iskambil, okey, tavla oynarken sohbet etmeye geliyorlar. Sadece çay kahve içmek için gelmiyorlar. Bu durum da esnafımızı mağdur ediyor. İşyerini açan esnafımız haliyle su, elektrik kullanmaya başlıyor, yanında çalışanın haftalığını, maaşını ödüyor ama oyun oynatamadığı için gelir elde edemiyor. Kahvehanelerin bu haliyle açılması yarar değil, bize zarar getirdi derken bunu kast ediyoruz. Kimse yanlış anlamasın, alınan tedbirleri son derece yerinde buluyor ve destekliyoruz. İnsan sağlığı her şeyin önünde gelmektedir.Ancak anayasanın 173. Maddesine göre devlet, esnaf sanatkârları korur koruyucu tedbirler almakla yükümlüdür.  Yani devlet toplum sağlığı için gereken tedbirleri alırken, esnaf sanatkârları rahatlatacak, işlerini kaybetmemeleri için tedbirleri hayata geçirmelidir” dedi.

Esnaf borcunu nasıl ödeyeceğini düşünüyor
Bugüne kadar esnaf kesimi için verilen 25 bin lira destek kredisinin üyelerini bir nebze olsun rahatlattığını ancak yeterli olmadığını dikkat çeken Kırdı, “Çünkü bir kısım esnaf sicil affı olmadığı için, geçmişteki borularından veya ödemelerdeki aksaklıklarından dolayı bu imkândan yararlanamamıştır. Alan arkadaşlarımız ise bu parayı geçen süreçte kullanmış, şimdi de nasıl geri ödemesini yaparım diye kara kara düşünmektedir. İnternet kafeler, çok geç, henüz geçen aybaşında açılabilmiş, kahvehaneler de oyun oynatamadıkları için müşterilerini kaybetmiş durumdadırlar.Öte yandan bu zor süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, elektrik, su, personel , doğalgaz giderlerimiz işlemeye devam etmektedir. Devlet vergi ödeyen, sicile kayıtlı, oda üyesi olan esnaf sanatkârlara kira desteği de bulunmalıdır” diye konuştu.

Oyun yasağı kalksın talebi
Üyelerin büyük çoğunluğu kiralarını ödeyemedikleri için işyerlerini kapatma zorunda kaldığını dikkat çeken Kırdı, maske ve mesafe kuralına riayet edilmesi şartıyla, kahvehanelerde oyun oynanmasının serbest bırakılması çağrısında bulunarak, şöyle konuştu: “Her oyunda yeni kağıt açılmalı, ıstakalar dezenfekte edilmeli. Bulaşa meydan vermeyecek şekilde her tedbirin alınacağı bilinmelidir. Salgın hala sürmekte ve ekonomik anlamda da olumsuz etkilerini göstermektedir O zaman Halkbank’ın dağıttığı 25 bin lira destek kredileri dâhil üyelerimiz kredi borçları yıl başından itibaren, başlatılmalıdır. Esnaflarımızın kapalı olduğu süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri, vergilerin Devletimizce ödenmesini, tüm kredi borçlarımızın yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz. internet kafeler geç açıldığı için internet kafelere ekonomik destek verilmelidir. Ayrıca devlet esnaf ve mülk sahibi arasında arabulucu olup kurallar koymalı esnaf sanatkarlara kira desteği yapılmalıdır.”