İzmir Büyükşehir Meclisi'nde gergin anlar: Sıralara vurdular

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde 2022 yılı faaliyet raporu görüşüldü. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal konuşma süresi olan 40 dakikalık süresini ,60 dakikaya uzatınca salondaki meclis üyeleri sıraları yumrukladı.

 NUR DAYI/İZMİR GÜNDEMİ-İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Olağan Meclis Toplantısı 3'üncü birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis'i Birinci Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirilmiştir. Meclis gündeminde 2022 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi vardı. Oturumu açan Mustafa Özuslu 2022 faaliyet raporunun konuşulması için Grup Başkanvekillerine söz verdi.

SİZİN SİYASİ TERCİHLERİNİZİN

CHP Grup Başkanvekili  Murat Aydın faaliyet raporunun değerlendirilmesinde " Siyaset dediğimiz şeyin temelde tercihler yapma ve bu tercihlerin gereğini yerine getirme işi olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Böyle olduğu içindir ki seçimle iş başına gelenler kamusal harcama ve yatırımları siyasal tercih ve önceliklerinin gereği olarak yerine getirir.  Basit bir örnek vermem gerekirse;Vergilerle topladığınız kamu kaynağını; yoksulluğu azaltmaya, gençlere, öğrencilere, dar gelirlilere, güven içinde yaşayabileceği bir eve sahip olmayanlara değil sınırlı sayıda insanın kullanacağı, yapanlara yüksek kazanç getiren inşaatlara harcar, bununla da yetinmeyip bu inşaatları yapanlara uzun yıllara sari olacak şekilde gelir garantisi verirseniz bu durum sizin siyasi tercihlerinizin halktan, emekçiden yana değil ranttan, bir avuç zenginden yana olduğunu gösterir."dedi

KAMU YARARINI GÖZETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

 Kalkınma tercihlerine değinen Murat Aydın"Siyasi tercihlerinizin gerektirdiği bir durum daha vardır. O da gelişmeden, kalkınmadan ne anladığınız ve kimin gelişmesini, kalkınmasını ve ne pahasına istediğinizdir. Sürdürülebilir kalkınmayı, doğa ile uyumlu gelişmeyi değil ne pahasına olursa olsun zenginleşmeyi ve bu zenginliği bir avuç imtiyazlı zümreye vermeyi hedefleyen bir siyasi anlayışa sahipseniz doğayı talan etmekte beis görmezsiniz.Biz kamu yararını gözetmeye devam edeceğiz. Ama bizler İzmir’in yararına olmayan, kamu çıkarına değil birkaç kişinin çıkarına hizmet eden işlere karşı çıkmayı ve halkın yararını savunmayı sürdüreceğiz. Sürdürülebilir, doğayla ve kentle uyumlu, toplum yararını gözeten her yatırımın destekçisi olacağız. " sözleri ile ifade etti.

KAMU YARARINA AYKIRIDIR

Buca cezaevi hakkında konuşan Murat Aydın" Söylemeye, ısrarla anlatmaya devam edeceğiz.  Çevre Bakanlığının yaptığı plan kamu yararına aykırıdır. Bu planın iptali istemi ile CHP Meclis Grubu olarak dava açtık.  Bu davalar halen görülmekte. Yapmış olduğumuz yürütmeyi durdurma talebinin reddine dair kararı geçtiğimiz günlerde İzmir Bölge İdare Mahkemesi kaldırdı ve yerinde keşif yapıldıktan sonra karar verilmesini istedik. Davayı gören İzmir 4. İdare Mahkemesi yakında keşif günü belirleyecek. Bucalıları, İzmirlileri, çevreye, kamu yararına önem veren herkese bu keşif gününde cezaevi arazisinde olmaya çağırıyoruz.  Toplumsal talebimizi dile getirelim. Buca Cezaevi arazisi halkındır ve halka, İzmirlilere ait araziyi İzmir’in kurtuluşunun 100 yılı kutlanırken 9 Eylül 2022’de satılmasını İzmir halkı hiç unutmayacak, bu arazinin kamunun kullanımına açık yeşil alan olması için mücadele etmeyi sürdürecektir." dedi

YAPTIĞIMIZIN DAHA İYİSİNİ YİNE BİZ YAPACAĞIZ

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Ulaşım Faaliyetlerine değininen CHP'Lİ Aydın,"Ulaşım konusunda yapılan faaliyetlerden söz eden Murat Aydın "2022 yılımda İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım hizmetlerinin verilmesi büyükşehirler bakımından en önemli ve en zorlu görevlerin başında geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım hizmetlerinin verilmesinden temel tercih olarak toplu ulaşımı geliştirme ve özendirmeyi, toplu ulaşımı mümkün olan en yüksek oranda demir tekerli araçlarla vermeyi benimsedi. Bu kapsamda en büyük yatırım harcamalarını raylı sistemlerin kurulmasına ayırıyor.  2022 yılında Buca Metrosunun inşaatına tüm engellemelere rağmen başladık ve hızla ilerliyoruz. Buca Metrosu 4 yıllık inşaat süresinin sonunda İzmir halkının hizmetinde olacak.  2022 yılında Narlıdere Metrosu ile Çiğli Tramvayı inşaatları önemli ölçüde ilerledi. 2023 yılında bu iki önemli demir ağ hizmete girecek ve İzmir’e demir ağlarla örme hedefine bir kez adım daha yaklaşacağız.  . İzmir Büyükşehir Belediyesi 2022 yılında Karabağlar – Gaziemir Metrosu için de yola çıktı. Bu proje ile kendi yatırım rekorumuzu yine kendimiz kırıyoruz. Karabağlar – Gaziemir Metrosu toplam 2 milyar 105 milyon avroluk bütçesi ile İzmir’in en büyük yatırımı olacak. Kendi yaptığımızın daha iyisini yine biz yapacağız. Metro demişken bir kez daha hatırlatalım.  İzmir’de merkezi idarenin bütçesi ile yapılmış hiçbir metro hattı olmadığı için İzmir’de U harfi ile gösterilmiş metro istasyonu göremezsiniz. Merkezi hükümet yıllardır yapma sözü verdiği Otogar – Halkapınar Metrosunu yapmayacağını bir kez daha dile getirdi. 2014 yılından bu yana bu metro hattı için yatırım bütçesine para ayırmadı ve İzmir halkıyla alay edercesine bu yıl da 3 bin liralık iz bedel koymakla yetindi.  Ulaştırma bakanlığı u harfi koyabileceği bir istasyon yapsın."ifadelerini kullandı.

NE HAT VAR NE TREN

Yapımı tamamlanmayan Ankara- İzmir Tren hattına dvurgu yapan Murat Aydın,"İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisindeyiz ve İzmir’in yararına olan işlerin peşindeyiz. O halde önce şunu soralım, Ankara – İzmir hızlı tren hattı nerede? Tıpkı Bayraklı Şehir Hastanesinde olduğu gibi hızlı trende de açılış tarihi konusunda rivayet muhtelif. Kendisi de halen İzmir Milletvekili olan Sayın Binali Yıldırım 21 Eylül 2013 tarihinde temeli atılan bu hattın 3 yılda biteceğini söylemişti. Bu açıklamaya göre hattın Eylül 2016 yılında açılmış olması ve biz İzmirlilerin ve Ege Bölgesinde yaşayanların tam altı buçuk yıldır bu hattı kullanıyor olması gerekirdi. Oysa ortada ne hat var ne tren. Beş ayrı ulaştırma bakanı gördük ama hızlı tren bir türlü İzmir’e varamadı. Ulaştırma Bakanı Cahit Turan’a göre hat 2020 sonunda ya da en geç 2021 başında İzmir’e ulaşmış ve hizmete açılmış olacaktı. 2022 tarihinde açıklama yapan Bakan Adil Karaismailoğlu’na göre hattın açılışı 2025 yılında erteledi Fakat aynı bakan 16.10.2021 tarihinde, hattın Eşme ilçesinde tünelle ilgili törende, hattın 2022 yılının sonunda tamamlanacağını söylemişti.  CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’in sorusu üzerine TBMM’ne verdiği cevapta hattın 2024 yılında biteceğine dair bakanlık öngörüsünün olduğu söyledi. Yani tahmin yani hayırlısı inşallah cevabı verilmiş. Sonunda Sayın Bakan verdiği her tarih boş çıkınca tarih vermeyi bıraktı ve 22.03.2022 tarihli açıklamasında Ankara – İzmir Hızlı Tren Hattının bittiğinde kaç yolcu taşıyacağını, yolun ne kadar kısalacağını söyledi ama bitiş tarihini vermedi."dedi.

İZMİRLİLERİN BEKLEMEYE TAHAMMÜLLÜ YOK

Murat Aydın,"Buca Metrosunu neden en düşük teklif verene değil bir sonraki şirkete verdiniz diye soran arkadaşlar, Ankara – İzmir Hızlı Tren hattı, Bu hattın yapımı açık ihaleyle değil, pazarlık usulüyle bir firmaya verildi. Tren hattı ihalelerinin TL ile yapıldığına dair 2020 yılında yapılan bakanlık açıklamasının gerçeği yansıtmadığı da bu şekilde anlaşılmış oldu. Hattın ne zaman hizmete açılacağına dair az önce söylediğim tarihlere bir yenisinin daha eklendiğini finansmanın bulunduğuna dair resmi açıklamadan öğreniyoruz.  Finansmanın bulunduğuna dair 19 Mart 2022 tarihli açıklamada hattın yapımının 42 ayda biteceği söylenmiş. Hadi para hemen geldi ve işe hemen başladınız diyelim ve 42 aylık süreyi Mart 2022 tarihinden başlatalım. Bu tarihe 42 ay eklersek hattın bitiş tarihi Haziran 2025’e geliyor. Bu durumda hızlı tren hattının açılışı en erken 2025’e kalmış oldu. 2013 yılında temeli atılan hat, bu tarihten 12 yıl sonra açılmış olacak. Tabi mevcut siyasi iktidar değişirse. Değişmez ise İzmirlinin daha ne kadar bekleyeceği meçhul. İzmirlilerin beklemeye tahammüllü yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Buca Metrosunun yapımı için gereken parayı projenin oluşturulması süreciyle birlikte yürütmesinin, inşaat başlamadan önce finansmanın da sağlanmasının ne kadar değerli olduğunu anlatabildim mi? Kamu kaynağının nasıl çarçur edildiğini anlatabiliyorumdur umarım. Ama İzmir merak etmesin, nasıl İzmir’e demir ağlarla örüyorsak, Mayıs sonrasında halkın iktidarını kurduğumuz da İzmir’e, İzmirlilere layık görülen bu duruma da son vereceğiz. "dedi

AYAK İZİMİZİN KÜÇÜLMESİNİ SAĞLIYOR

Otobüs alt yapı faaliyetlerine değinen Murat Aydın,"Temel ulaşım tercihimiz raylı sistemler olmakla birlikte tüm ulaşımın raylı sistemle yapılması elbette mümkün değil. Bu nedenle lastik tekerli ulaşım dediğimiz otobüs alt yapımızın da güçlü olması gerekiyor. 2019 yılından bu yana, İZTAŞIT uygulamasıyla birlikte toplu ulaşıma 616 araç dahil oldu ve ESHOT filosunun yaş ortalaması 6,46. Bu oran, tüm yakıt ve bakım maliyetlerinde ciddi tasarruf sağlanmasını, ulaşımdan kaynaklanan karbon ayak izimizin küçülmesini sağlıyor. " sözleri ile aktardı.

ÜRÜN PLANLAMASI VE DESTEKLERİYLE SINIRLI DEĞİL

Murat Aydın,"Tarım alanında yapılan çalışmalardan söz ederken,"Öte yandan, öz kaynaklarımıza dayalı yerli ve milli bir tarım politikası inşa ediyoruz. Bunu, doğru ürün planlaması ile başarıyoruz. İkincisi, kırsal kalkınma ile köylümüzün doğduğu yerde doymasını sağlıyoruz. Üçüncüsü, kuraklıkla mücadelemizi büyütüyor, su kaynaklarımızı ve doğamızı koruyoruz. Dördüncüsü, katma değerli ürünleri ortaya çıkararak kentimizdeki gıda sanayini ve istihdamı büyütüyoruz. Beşinci ve belki günümüzde de en hayati olanı gıda güvenliğini sağlıyoruz. Hayat pahalılığının zirve yaptığı bir dönemde şehirlerimizdeki milyonlara sağlıklı ve ekonomik gıda tedarik ediyoruz. Tarımla ilgili çalışmalarımız ürün planlaması ve destekleriyle sınırlı değil.

İzmir Tarımının diğer bir halkası tarımsal destekler. Bu kapsamda iki yeni tarımsal eğitim kurumunun kuruyoruz. Tarımda genç istihdamının giderek azaldığı bu dönemde, bu iki yeni eğitim kurumu, çiftçilerin bilgi ve tecrübelerini geliştirecek. Bunların ilki Bademler köyündeki İzmir Tarım Okulu, diğeri ise İzmir Tarım Teknolojileri Üniversitesi. Yüzde 100 burslu eğitim verecek okulumuzun 2023-2024 eğitim öğretim yılında açılması planlanıyor. Bademler Tarım Lisesi, yeni nesil köy enstitülerinin Türkiye’deki ilk kapsamlı örneği olacak.

Öte yandan, İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde, kooperatif üyelerine üç konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye başladık. Birinci başlık, kârlılığı yüksek ve suyu tasarruflu kullanan ürün planlaması; ikincisi, tasarım ve markalaşma; son olarak, ihracat ve satış.

Küresel salgın sonrasında tüm turizm paydaşlarımızın ortaklığıyla, bir kent ittifakı kurduk ve beş yıllık turizm stratejimizi oluşturduk. Hedefimiz 2024 yılında İzmir’i, nitelikli turistin tercih ettiği ve kişi başına düşen turist harcamasının her geçen yıl arttığı bir kent haline getirmek. Bu hedef doğrultusunda 2022 yılında da faaliyetlerimizi sürdürdük. " dedi.

 

YAŞANACAK ŞEHİR İZMİR

İzmir'in yönetim tarafından yaşanabilir bir şehir olmasına vurgu yapan CHP'li Aydın" Yerel yönetimlerin birçok görevi var. Ancak bu görevlerin hepsinin ortak noktası şehrin yaşam kalitesini arttırmak, insanların mutlu ve huzurlu bir şehirde yaşamalarını sağlamak. Bu amaç gerçekleştiren şehirler cazibe merkezi olur. Başka yerlerde yaşayan insanlar da cazibe merkezi olan bu şehirlerde yaşamak ister. Bu şekilde oluşan nitelikli göç şehrin değerini arttırır ve bu artış şehirde yaşan herkese ilave gelir olarak geri döner. Küresel salgında daha da artan sayıda insan İzmir’e taşınıyor. İzmir’de yaşamak istiyor. Peki, insanlar ne olursa bir şehirde yaşamak ister? İzmir Büyükşehir Belediyesi şehirde yaşan herkes için refah içinde ve güvenli bir yaşam alanı oluşmasını istiyor."dedi.

İZMİR’İN KADINLARIN GÜVEN İÇİNDE

İzmir'in ve Ülke'nin tüm kadınlar için yaşanabilir bir yer olmasını istediğini aktaran Murat Aydın "Bir şehri cazip kılan koşullardan birisi o şehirde yaşan kadınların, gençlerin, yaşlıların, engellilerin o şehirdeki yaşam koşullarının iyi olduğunu görmeleridir. Kadınlar için en önemli beklenti şehir yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmış olmasıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kişinin hak ve sorumlulukları bakımından cinsiyete dayalı bir farklılığın bulunmaması anlamına gelir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması bizim için temel amaçlardan birisi. Çünkü inanıyoruz ki birinin diğerini sömürdüğü, hayatını egemenliği altına aldığı, cinsiyeti nedeniyle aşağılayıp ayrımcılığa tabi tuttuğu her dünya kötüdür. Böylesi bir dünyada; yoksulluk, mutsuzluk, sömürü ve baskı vardır. İstanbul Sözleşme’nden bir gecede ve tek bir imza ile çıkıldı.İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığı günlerde, “bu sözleşmeye gerek yok zaten bizim 6284 sayılı yasamız bu korumayı sağlıyor” diyenlerin bugün söz konusu yasa hükümlerini, seçim ittifaklarının konuşulduğu masalarda pazarlık unsuru haline getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in kadınların güven içinde, mutlu ve huzurlu yaşadığı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir şehir olması için faaliyetlerini 2022 yılında da sürdürdü. " dedi

ONLARIN GELECEĞİNİ BELİRLİYOR

2022 yılında çocuklar için yapılan faaliyetlere değinen Murat Aydın," Şehrimizin her köşesini sokakları, caddeleri, evlerimizi ve parklarımızı, Bir şehri şehir yapan ne varsa tümünü çocuklarımızla paylaşıyoruz.Onların geleceğini belirliyor.İzmir Büyükşehir Belediyesi çocuklar için yaşam koşullarının bugün ve gelecekte daha iyi olması için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çocukların eğitimden geri kalmamaları, ucuz iş gücü olarak görülmemeleri için çaba sarf ediyoruz. Uzun yıllar süren, niteliği düşük ve sonunda da belli bir iş sağlamayan eğitim sistemimizin yarattığı sorunlara İzmir özelinden bir parça çözüm oluşturabilmek için Meslek Fabrikamız meslek edindirme kurslarını sürdürdü. Ayrıca tarımsal kalkınmaya verdiğimiz önemin parçası olarak Tarım Lisesi kurma faaliyetlerimiz de devam etti. " dedi.

GENÇLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ.

Murat Aydın,"İzmir Büyükşehir Belediyesi 2022 yılında da gençlerin yanında olmaya devam etti. Gençlerimizin bu ülkenin en önemli değeri ve kaynağı olduğunun bilincindeyiz. Yetişmiş insan gücümüzün başka ülkelere gitmesine neden olan ortamı ortadan kaldırmak hepimizin görevidir. Gençlerin hiç değilse temel sorunlarına çare olmak için canla başla çalışıyoruz. Sekiz noktada başlayan WizmirNET, kablosuz ve ücretsiz internet projemizi 30 ilçede devam ediyor. 2022 yılında; 70 park ve meydanda, 20 vapur, 7 iskele, 60 otobüs hattı, 17 metro istasyonu, 21 aktarma istasyonu, 41 tramvay, 76 köyde ücretsiz internet ağı hizmetimizi sürdürüyoruz. Dokuz Eylül, Ege, Katip Çelebi, Bakırçay, Demokrasi üniversitelerimizde ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde günlük yemek dağıtıyoruz. Altı noktada çorba dağıtıyoruz.Yemek dağıtımı konusunda yapılan engellemeleri, partizan tutum takınan kamu görevlilerini unutmadık ve unutmayacağız. Ama işimizi yapmaya, kim ne yaparsa yapsın gençlerimizin yanında olmaya da devam edeceğiz. " dedi

KISA ÇÖP, UZUNDAN HAKKINI ALACAK.

Aydın,"Mali yapımızdan bahsetmek gerekirse, istikrarlı mali ve finansal yapımız sayesinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından yüksek kredi derecelendirme notları alıyoruz. Yatırım yapılabilir seviyesindeki kredi derecelendirme notumuz sayesinde birçok farklı yabancı finans kuruluşundan kredi kullanabilme imkânı sağlayan nadir belediyelerden biriyiz. Aldığı uluslararası krediler ve üst derece notlar bunun en büyük kanıtıdır. Güçlü finansal yapımızı ve dinamik ekonomimiz sayesinde Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir’in kredi notunu dördüncü kez en yüksek kredi notu olan AAA olarak belirledi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi kullandığı kredilerin önemli bir kısmını yatırıma özellikle de metro gibi büyük ulaşım yatırımlarına harcıyor.İzmir Büyükşehir'in harcamalarında yüksek yatırım oranını 2022 yılında da korudu. Oysa İzmir halkının da ödediği vergilerden oluşan merkezi hükümet bütçesinden İzmir’in hakkı olanı alması halinde belediyenin yaptığı harcamaların tüm kamu harcamalarına olan oranı daha düşük olmalıydı. İstediğiniz kadar, rakam ve kelime oyunları yapın, ödenen destek ve maaşları yatırım diye önümüze getirin gerçeği saklayamazsınız. İzmir vergi ödemede üçüncü şehir olduğu halde kamu yatırımlarında 70 ile 73 sıralar arasında gidip gelmesini nedenini size hep soracak. Bu partizan tutumu, merkezi yönetimin, siyasi tercihleri nedeniyle İzmir’e olan bakışını hep dile getirecek. Bu şehir, bütçe tercihleriyle kendisine yönelik olarak uygulanan cezalandırma politikalarına boyun eğmedi ve eğmeyecek. İzmir, vergilerinin hakkı olan yatırımı talep etmeyi sürdürecek.Ve çok değil 1 ay sonra kısa çöp, uzundan hakkını alacak."dedi.

SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN…

Kültür ve Sanat alanında yapılan faaliyetlerde CHP'li Aydın,"Siyasi tercihleriniz hayata bakış açınız, ihtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi belirler. Büyük Atatürk’ün kurduğu, sosyal demokrasi ilkelerini benimsemiş CHP tarafından yönetilen İzmir Büyükşehir Belediyesi, “sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” ilkesini benimser. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2022 yılında da kültür, sanat faaliyetlerine önem vermeye devam etti. Şehrin kültür mirasına sahip çıkmayı da sürdürdü. Örneğin İzmir’de yapılan 14 arkeolojik kazıya toplam 8 milyon 335 bin lira destek verdik."ifadelerine yer verdi.

İZMİR  CUMHURİYETİN İKİNCİ YÜZYILINA HAZIR

Murat Aydın faaliyet raporunun değerlendirilmesinin sona gelirken," 8 bin yıllık medeniyete sahip İzmir, tüm bileşenleri, tüm unsurları ile Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına hazır. Kurtuluşun ve kuruluşun şehri olan İzmir, ikinci yüzyılda kendisine düşen görev ve sorumluluğun bilincindedir.İzmir halkının oyları ile seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve yönetimi de bu sorumluluğun gereğini yerine getirmektedir. Asla yorulmamak için yola çıkan bizler, başta Büyük Atatürk olmak üzere 100 yıl önce bu ülkenin kurtuluş ve kuruluş mücadelesini vermiş atalarımızdan aldığımız ilhamla, çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkma yolunda yürümeye devam edeceğiz. CHP Meclis Grubu olarak 2022 yılındaki faaliyetleri nedeniyle Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e, tüm çalışma arkadaşlarına şükranlarımızı sunarız.  CHP Meclis Grubu, 2019 yılında belirlenen stratejik plana, CHP’nin ilke ve değerlerine uygun şekilde gerçekleştirilmiş olan 2022 yılı faaliyetlerine dair raporlarla olumlu oy kullanacaktır. " dedi

İZMİR'İ YÖNETEN 25 YILLIK CHP ANLAYIŞINI KONUŞACAĞIZ

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal  Başkan Tunç Soyer'e sorular yöneltirken, "Murat Bey Büyükşehir 2022 faaliyet raporuna hiç bakmamış. Bakmadığı için hamasi kelimeler ile raporu kurtarma çabası içine girmişti. Biz ısrarla İzmir'i ve İzmir'in sorunlarını konuşmaya devam edeceğiz. BU yıl görüşeceğimiz rapor, bu heyetin görüştüğü 5'inci faaliyet raporu. Bu heyetin görüşeceği yani CHP yönetiminin son faaliyet raporudur. Bu heyet önümüzdeki yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyetini görüşmeyecek. Bu yönüyle de bu faaliyet çok kıymetli ve önemli. Bugün görüşeceğimiz faaliyet raporunda bu şehri yöneten anlayışın ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanın 4 yılını değerlendireceğiniz. Belediyecilik denilince akla 2 husus gelir. Bir şehrin ve o şehirde yaşayan tüm canlıların günlük temel ihtiyaçlarının belediyecilik anlamında karşılanıp karşılanmadığına ve  günün koşullarına, çağın gelişimlerine göre ortaya çıkacak yeni problemlerin, sorunların nasıl giderildiğine bakılır. Bunlar birbirinden ayrılamaz iki önemli husustur. Bunlardan birini bile yapmazsanız başarısız belediye başkanı olursunuz.  Biz bugün 4 yılı, belki de İzmir'i yöneten 25 yıllık CHP anlayışını konuşacağız. Faaliyet raporundan önce sayın başkana birkaç soru sormak isterim. İzBB Başkanına göre İzmir'in en temel sorunu nedir ve bu sorunla ilgili hangi adımlar atılmıştır? Göreve geldiği günden bu yana ve göreve gelmeden önceki süreçte vermiş olduğu vaat ve sözlerin kaçını yerine getirmiştir?  İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanına göre İzmir temel belediyecilik hizmetleri açısından ileri mi gitmiştir, geri mi gitmiştir. Bunlar üzerinden bir değerlendirme yapacağız. Bu soruları çoğaltmamız mümkün ancak ben soruları arttırmadım" dedi.

NEDEN YÜZDE 10 AYRILMADI

Kentsel dönüşüm çalışmalarının da yüzde 10'un ayrılmamasını eleştiren Hızal, "Günümüzde İzmir'in en temel sorununa baktığımızda deprem ve kentsel dönüşüm. Bu şehrin ne kadar çarpık bir kent yapısı içinde olduğu, CHP'li bir anlayışın yönettiğin biliyoruz. Türkiye’de gecekondulaşma oranını en yüksek olduğu şehirdir belki de İzmir. Deprem İzmir'in en korkunç gerçeği. Bu gerçek bugün ortaya çıkmış bir gerçek değil. İzmir’in altındaki onlarca diri fay bugün ortaya çıkmadı. Bunlar Tun Bey'in göreve gelmesinden önce de vardı. Ancak biz diyoruz ki bu gerçekle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yaptı. Biz bunu defalarca konuştuk. Hatta çıkıp dedik ki deprem master planımız yok. O günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanı İzmir depreme hazır dedi. Sonra 30 ekim depremi oldu. Bunları söyleyen belediye başkanı Kiraz'da depremin en çok hasar gördüğü Bayraklı'ya 4 saatte gidebildi. Demek ki İzmir Büyükşehir Belediyesi depreme hazır değilmiş. Sonra 6 Şubatta hepimiz üzerin bir deprem yaşandı. Sonra Başkan çıkıp İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bütçemizin yüzde 10'unu depreme harcayacağız demişler. Bunu diyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı var... Yine büyük bir söz söyledi ve İzmir'in yapı stokunun yüzde 85'i depreme dayanıklı değil dedi. Bunu belediye başkanın 6 Şubat depreminden sonra dile getirmesi bir acı. Yüzde 10'u yarayacak İzmir Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar ne yapmış? 2019-2020-2021'de yaklaşık 8,5 milyar yatırım bütçesi ayrılmış. Peki bunun yüzde 10'unu kullanılmış olsaydı 850 milyon TL ederdi. Ne kadar kullanılmış? 33 milyon. Binde 40... 2022 yılındaki performansınız ne? Kentsel dönüşüm daire başkanlığına 55 milyon bütçe ayırmışsınız. Sonra bakmışsınız bu para çok, bunun birazsını keselim demişsiniz, daire başkanlığı bunu 30 milyonunu kullanmış. Kentsel dönüşüm daire başkanlığını kapatın diyorum. Çünkü kentsel dönüşümde uzman olduğunu söyleyen başka arkadaşlar var. Boşuna 30 milyon vermeyin bari. Bir daire başkanlığı var. Sürekli övündüğünüz. 78 milyon bütçe ayırdınız. Bunun 26 milyonu kullanılmış.  Yani 80 milyon TL İzmirliler borcunuz var deprem ve kentsel dönüşüm noktasında. Bu sadece 2022 yılında. Bu dairelerde kesinti yaptınız, nerelere gitti bu para? Bakıyoruz 2020'de temsil ve tanıtma giderlerine 74 milyon bütçe ön görmüşsünüz. Sonra bakmışsınız bu yetmiyor. 104 milyon TL'ye çıkarılmış. Deprem ve kentsel dönüşüme bakış açınızı gösteren rakamlar bunlar. Bir şeyi yapmak için yaparsanız o işten sonuç alamazsınız. Fay hatları araştırması yapılır. Peki bunları imar planlarına işiyor musunuz? Yelki'de imar veriyor musunuz mesela? Demek ki -mış gibi yapıyorsunuz" diye konuştu.

ÇİZGİ ROMAN KAHRAMANI

Bürokratları da uyaran Hızal, "Kentsel dönüşüm performansınıza bakmak lazım birde. 6 bölgede kentsel dönüşüm çalışması yapıyorsunuz. 12 bin bağımsız bölümü dönüştürmeniz gerekirse 970 bağımsız birim dönüştürmüşsünüz. Bu dönüşüm ile ilgili bir de kendinize kahraman, kurtarıcı buldunuz. İZBETON, biz buna çizgi roman kahramanı diyoruz. İZBETON neler yapmış?  İZBETON 4 ay sonra konutları teslim etmek zorunda adama edemeyecek. Edemeyince ne olacak İZBETON İzmir Büyükşehir Belediyesi 'ne ceza ödemek zorunda kalacak. Ancak bürokratlara baskı yapılarak ceza kesilmemeye çalışılacak. Buradan uyarıyorum. Zimmet çıkar, o cezalar kesilmeli" ifadelerin kullandı.

İZMİR'İN SİLUETİNİ Mİ BOZACAKSINIZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi 'nde satılan konut satışına tepki gösteren Hızal, "Asıl sorunlu olan Ballıkuyu. 3,5 emsal verildi planlamalar yapıldı. Hadi yapın bakalım. Kentsel dönüşüm mü yapacaksınız İzmir'in siluetini mi bozacaksınız. Bu bile İzmir Büyükşehir Belediyesi 'nin beceriksizliğini ortaya koyuyor. Siz 6 Şubattan sonra yatırımın yüzde 10'unu ayıracağız değil de geçmişten bu güne yüz de 10'u ayırsaydınız biz bugün bunları konuşmuyor olurduk. Siz yüzde 10'u ayırmadığınız gibi göreve geldiğiniz günden bu yana bazı satışlar olmuş. 1898 adet İzmir Büyükşehir Belediyesi 'ne ait konut varmış. 2022 faaliyet raporuna bakınca 780'e düşmüş bu 1118 adeti satılmış Bugünün değeri ile 1 milyar. Bari sattınız onlarla konut yapsaydınız" dedi.

ANAHTAR TESLİMİ YAPAMADINIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözleri üzerine konuşan Hızal, "Genel Başkanınız deprem konutlarını ücretsiz yapacağız diyor. Ancak bırakın ücretsiz yapılmasını İzmir'de parası karşılığıyla bile konut yapamayan bir İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi var. Göreve geldiğinden bu yana bir tane anahtar teslimi yapamayan İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi var.  Ancak hiçbir şey yapmadınız dersek haksızlık olur. Bayraklı'da bir anıt var. Zor koşullarda yaptınız. Bolca çalıştaylar düzenlediniz, konferanslar düzenlediniz" ifadelerini kullandı

İZMİR'İN TRAFİK SORUNU AZALDI MI

Trafik sorununa da değinen Hızal, "Son 4 yılda İzmir'in trafik sorunu azaldı mı, arttı mı? Bu sorunun ortadan kaldırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi kentlilere 'araçlarınızı kullanmayın' önerisi haricinde bir şey yaptı mı yapmadı mı? Bu konuda Sayın Başkan seçilmeden önce onlarca vaatte bulundu. Bugün Buca'dan çıkıp Bornova'ya gitmek isterseniz 2 alternatif var. Ya Yeşildere yolu ya Çevreyolu ki Çevre Yolunu sizin beğenmediğiniz iktidar yaptı. Eğer İzmir Büyükşehir Belediyesi 8 yıldır tünel ve viyadük çalışmasını bitirebilmiş olsaydınız 3'ncü bir alternatif olacaktı. Neden bitmedi? Çünkü siz ihale yapmayı becerememiş bir yönetimsiniz. Hani viyadükler bu yıl başında bitecekti?" dedi

İZMİRLİLERE 2 YIL BORCUNUZ VAR

Narlıdere Metrosu ve Çiğli Tramvayı'nı hedef alan Hızal, "Sayın başkan göreve gelirken vaatte bulundu ve raylı sistem ağıtı kısa vadede 340 kilometreye çıkaracağını söyledi. Reklamı PR ve algıyı muhteşem yapıyorsunuz. Ciddi de para harcıyorsunuz. Sizi bu konuda tebrik etmek istiyorum. İzmir’e hiç gelmemiş biri sayın Başkanı ulusal kanalda izlese der ki İzmir Büyükşehir Belediyesi ne muhteşem metro hattı çalışmaları yapıyor. Metro denilince akla gelen ilk konu Narlıdere Metrosu. Narlıdere'nin bitmesi gereken süre 2 yıl önceydi. İzmirlilere 2 yıl borcunuz var. Şimdi çıkıp önümüzdeki ay deneme seferleri yapacağız dediniz. Narlıdere Metrosunu bitmesi için gereken para 1 milyar. Ancak bütçesinde o kadar para yok. Çiğli Tramvayı'nın bütçesi, projesi her şey hazır dimi? "Sayın başkan göreve gelirken vaatte bulundu ve raylı sistem ağıtı kısa vadede 340 kilometreye çıkaracağını söyledi. Reklamı PR ve algıyı muhteşem yapıyorsunuz. Ciddi de para harcıyorsunuz. Sizi bu konuda tebrik etmek istiyorum. İzmir’e hiç gelmemiş biri sayın Başkanı ulusal kanalda izlese der ki İzmir Büyükşehir Belediyesi ne muhteşem metro hattı çalışmaları yapıyor. Metro denilince akla gelen ilk konu Narlıdere Metrosu... Narlıdere'nin bitmesi gereken süre 2 yıl önceydi. İzmirlilere 2 yıl borcunuz var. Şimdi çıkıp önümüzdeki ay deneme seferleri yapacağız dediniz. Narlıdere Metrosunu bitmesi için gereken para 1 milyar. Ancak bütçesinde o kadar para yok. Çiğli Tramvayı'nın bütçesi, projesi her şey hazır dimi?  Size teklifte bulunuyorum Şu an itibari ile Çiğli tramvayına şu an itibari ile canlı bağlanın. Hani bütçesi hazırdı? Çiğli tramvayı yok, yapılamıyor. Çiğli'De bir tramvay projesi yapılıyor ancak onun altında İZSU hattının geçilip geçilmediğini bilmiyorsunuz. Bir bölümünden geçiyor ve onun düzeltilmesi için sonra biz çıkıp koşuyoruz peşinizden" diye konuştu

25 YILDIR ÇEKTİĞİMİZ BU KOKU

İzmir'in önemli iki sorununa değinen Milli Hareketçi Partisi Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu, ülkemiz ve ilimiz, son 4 yılda olağan üstü felaketlerle karşı karşıya kaldı. 30 Ekim, İzmir depremi arkasından gelen yangınlar bir diğer taraftan pandemi ve asrın felaketi olan deprem olaylarını yaşadık. Tüm belediyelerimiz bu şartlarda belediyecilik hizmetini gerçekleştirmek tabi ki mümkün değil.  Ama bu sahada söylemek istediğim bir şey var. Özellikle İzmir'e dışarıdan gelen vatandaşlarımızın önümüzü geçerek dile getirdiği şeyler, sorunlar var. Trafik, trafik için üzerine düşen görevleri yerine getirmemiştir. İkinci sorun koku. 25 yıldır 30 yıldır bu konuya çözüm bulamamışızdır. 4 yıldır kokuyu duyuyoruz. Aynı koku hala yerinde duruyor. Ara ara koku kesildi ama basit görünen durum hala devam ediyor. Bu ne zaman çözüm bulacak? Murat bey siyasi kararlarımızın sonuçlarından bahsetti, siyasi kararların sonucu bu 25 yıldır çektiğimiz bu koku." diye konuştu

İzmirliler Bu Hizmetsizliği Hak Etmiyor

Umutlu," Sizin buca da görmek istediğiniz bizim millet bahçemiz. Buca'da istediğinize bergama'da dava açtınız.  Buca cezaevinde yaptığınızla Bergama'da yaptığınız çok tezat. Bu belediyeyi siz MHP'den devir almadınız CHP yönetiyordu. Belediyedeki kadın çalışan sayısının arttırılması iki bin civarı inşallah beş bin civarına çıkar. Daha az kadın çalışanınız varsa bu sizin sorununuz. 25 yıldan geriye kalan 4 yılı koparamazsınız. Belediye olarak siyasi olarak bir göreviniz var. Belki biz doğru muhalefet yapamadık. Ama uyarı açısından , Belediye olarak ek hesaptan yiyorsunuz, eksiye düştünüz. Faaliyet raporunu 1 yıllık, 4 yıllık diyerek, yerel seçimde faaliyet raporlarını halkımız oylayacak. Krediniz bitmek üzere çöp sorunu evet, Bergama UNESCO şehri yaklaşık 100 km öteden mi taşıyacağız çöpleri. 400 bin turist ağırladığımız insanları bu sorunlarla mı karşı karşıya getirelim çözüm bu mudur? İzmirliler bu hizmetsizliği hak etmiyor. Bu faaliyet raporuna olumsuz oy kullanacağımızı bildireceğim."dedi

 

DAHA GÜZEL, DAHA SAĞLIKLI KENT

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, 2022 yılı faaliyet raporu hakkında görüşmeler yapmaktayız, idare kendine düşen çalışmaları mutlaka yapacaktır. Hepimizin amacı daha güzel, daha sağlıklı kenti oluşturmaktır. 4 yılı geride bıraktık. Şiddetli yağmurlar depremler birçok olay yaşadık. İdare bu durumlarda gerekli önlemi almış almaya da devam etmiştir. Arzu edilen hedeflerine ulaşacağına inanmaktayız. ESHOT genel müdürlüğümüz 80. Yılı kutluyor. 11 ilimizi etkisine alan deprem bölgesinde yaptığı ve yapmaya devam ettiği çalışmalarla göğsümüzü kabartmıştır. Körüklü otobüsleri dönüştürmesi guru verici olmuştur 2022 yılı faaliyet raporunu hazırlamakta emeği geçenlere teşekkür ediyorum 2022 yılının faaliyet raporuna oyumuz olumlu olacaktır. "dedi

 

KAĞNI HIZINDA İLERLEMEYİ KANIKSAMIŞ

AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Geçen 4 yılda Belediye olarak, Kentsel Dönüşüm için yeni hiç bir proje geliştirmemişiz. Geçen dönem belirlenmiş 7 bölge üzerinde adeta kağnı hızında ilerlemeyi kanıksamış, icraat olarak İzmirlinin önüne ısıtıp ısıtıp koymayı yöneticilik stratejimiz olarak kabul etmişiz. Biliyorsunuz ki 1,5 ay önce İzmir için belediyemiz afet planı kamuoyu toplantısı yaptı. O toplantıda siz önemli bir konuşma yaptınız, toplantıda 80i yaşlı, yorgun ve depreme savunmasız olduğunu söyledi. Allah muhafaza bugün ayağımızın altı fay kaynayan bu güzel coğrafyada meydana gelecek yüksek şiddetli depremlerin olasılığının son derece fazla olduğu hepimiz öreniyoruz. Ve yakın zamanlı bu tehlike karşısında güzelim kentimizin binlerce konutu yüzbinlerce insanı depreme dirençsiz.  Peki belediyemiz şu an ne yapıyor. Zemin altını tarıyor. Çok da detaylı tarıyor. Fayları güncelliyor. Zemini bölge bölge analiz ediyor. Peki eldeki veriler, yani bu kentin jeolojik haritaları bizim bir taraftan dönüşüm yapmamıza engel mi? Yani kentin zemin altı için yapılan bu çalışmalar bize hiç bilmediğimiz,mevcutları çürüten bambaşka bilgiler mi veriyor? Hayır.” dedi.

 

 

4 YILDIR GÖRMEZDEN GELİYORSUNUZ

AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Başkanım sizler gayretli, vizyonlu ve çalışkan bir Başkansınız. Ancak bilhassa bu konuda bal yapmayan arı olmanızın sebeplerini sanırım 4 yıldır görmezden geliyorsunuz.  Elbette şimdi konuşmama karşı naif üslubunuzla, hitabeti ince dilinizle savunma yapacaksınız. Ancak ben bilirim ki dönüşüm ve planlamadaki büyük boşluğun farkındasınız. El freni çekilmiş bir arabayı kullandığınızın benim kadar farkındasınız Başkanım, iş yapmanın riskinden kaçınmak, sorumluluk almaktan uzak durmaktan, kurtulmanızı öneririm. Bu kentin gereksiz tahammüllerle kaybedecek ne bir yılı ne bir ayı kalmamıştır. Deprem kapımızda.  Ben bu kenti, İzmir'i ranttan koruyoruz diyenlerin dizginlediği, tutsak bir kısrağa benzetiyorum. Gelin ışığı dünyaya yayılacak bu güzelliği özgürleştirelim. Bu kentin gelişimi, kişisel hırslara, iş yapmaktan risk almaktan kaçan zihniyete tutsak kalmasın."dedi .

BU SON FAALİYET RAPORU

Boztepe, “Belediyemizin sorunlarından başka birini daha gündeme getirmek istiyorum. Örneğin bir başkan danışmanı düşünün; kendi mühendislik firması var, firmasının faaliyet alanıyla aynı konularda belediyeye danışmanlık veriyor,  aynı anda da belediyenin bünyesinde kendine bir birim bir nevi bir şirket daha kuruyor, istediği sayıda ve istediği kişileri buraya alıyor, kendi özel işlerini bu ekibe yaptırıyor, yetmiyor bir taraftan da Belediyeye de kendi adamlarını yerleştiriyor. Yeni içerde yapılanıyor. Sonra da bu danışman, belediyenin ve İZSU’nun birimlerini yönlendirerek İZENERJİ üzerinden veya özel yöntemlerle kendi istedikleri firmalara iş yaptırılmasını sağlıyor. Biz 4 yıl acısıyla tatlısıyla burada meclis üyeliği yaptık. Bir iki tatsız konuşmalar hacrinde sıkıntılar çıktı ancak bunlar geride aldı. Bu son faaliyet raporu biz İzmirliye yakışır şekilde meclis üyeliği yaptık” dedi.