İzmir Psikoloji Enstitüsü'nden deprem bölgesine psikolojik destek!

TAKİP ET

İzmir Psikoloji Enstitüsü kurucularından Uzm. Psk. Ahmet Yavuz Çalışır ve Uzm. Psk. Baran Keskin, '1000'den fazla meslektaşımıza ücretsiz 'Travma ve Krize Müdahale' eğitimleri açarak deprem bölgesine psikososyal destek vermeleri adına ulaşımlarını sağladık' dedi.

YELİZ AKPINAR/İZMİR GÜNDEMİ – Türkiye 6 Şubat günü iki büyük depremle sarsıldı. 50 bine yakın vatandaşın hayatını kaybettiği bu ‘Asrın felaketi’nde yaralar hala sarılmaya devam ediyor. Yakınlarını, sevdiklerini kaybeden vatandaşlar sadece zor şartlarla sınanmıyor, psikolojik olarak da çok zor bir durumda… Depremin ilk gününden beri hayatta kalan herkes bir omuz, bir şefkat arıyor. 10 ili etkileyen bu depremin ardından psikolojik danışmanlık hizmetleri ise tüm bölgede, sahada çalışıp destek oluyorlar. Depremzedeler için yapılan psikolojik destek çalışmalarını gazetemize anlatan İzmir Psikoloji Enstitüsü kurucularından olan Uzm. Psk. Ahmet Yavuz Çalışır ve Uzm. Psk. Baran Keskin, İzmir Psikoloji Enstitüsü olarak 1000’den fazla meslektaşlarına eğitim verilerek deprem bölgesine destek vermelerine yardımcı olduklarını açıkladı.

Bu röportajımızda İzmir Psikoloji Enstitüsü kurucuları olan Uzm. Psk. Ahmet Yavuz Çalışır ve Uzm. Psk. Baran Keskin ile İzmir Psikoloji Enstitüsü’nün çalışmalarını A’dan Z’ye değerlendirdik.

İzmir Psikoloji Enstitüsü olarak bünyenizde ne gibi çalışmalar bulunuyor?

İzmir Psikoloji Enstitüsü olarak ruh sağlığı alanında hizmet veren uzmanlara ya da ilgili bölümlerde okuyan öğrencilere yönelik mesleki gelişimi arttırmayı amaçlayan sertifikalı eğitim programları, seminerler ve sempozyumlar düzenlemekteyiz.

Depremzedeler için herhangi bir çalışma yapıyor musunuz? Yapıyorsanız bu çalışmalar neler?

Depremde mağduriyet yaşamış vatandaşlarımızın travmatik süreçlerle daha iyi baş edebilmeleri için 1000’den fazla meslektaşımıza ücretsiz ’Travma ve Krize Müdahale’ eğitimleri açarak deprem bölgesine psikososyal destek vermeleri adına ulaşımlarını sağladık.

Depremden etkilenen çocukların ne gibi bir psikolojik desteğe ihtiyaçları var?

Çocuklardaki travmayı azaltmak için öncelikle çocuğu emniyete almak, bedensel zedelenmeleri gidermek, beslenmesini düzenlemek, aynı anda da yaşına, kayıp türü ve şiddetine göre psikolojik destek sağlamak gerekiyor. Bundan sonraki aşamada ise çocuğun yaşadıklarını anlatmasına imkân sağlamak gerekiyor. Çocukların resim yaparak veya oyun içinde, tek ya da ailesi ile yaşadıklarını ifade etmesi sağlanabilir. Ayrıca çocuğun yakınlarına da nasıl yaklaşacaklarına ve nasıl bir tutum sergileyeceklerine dair önerilerde bulunmak önem taşıyor. Böyle zamanlarda uyku, yeme, tuvalet gibi kazanılan alışkanlıklarda bozulma olabiliyor. Bu gibi durumlarda çocuklar uzmanlar tarafından kontrol edilerek, müdahale gerekiyorsa yapılmalı, yakını ya da bakımını üstlenen kişiye nasıl müdahale edileceği ile ilgili bilgilendirme yapılmalı

Her psikolojik destek alan kişiler toplumda “sorunlu birey” olarak nitelendiriliyor bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aslında bu ön yargı uzun yıllardır toplumumuzda kırılmış durumda. Birçok farklı kesimden farklı yaş gruplarında vatandaşımız şu anda rahat bir şekilde terapi desteği alabilmektedir. Psikoloji biliminin gelişimi ve popülaritesinin artması bu ön yargılı bakışın önüne geçmiş ve terapinin doğal bir akış olduğunun farkındalığı toplumumuzda artmıştır.

Devlet hastanelerinde sadece psikiyatri bölümü bulunuyor, psikolog desteğinin olmaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

 Devlet hastanelerinde de aslında psikiyatristlerle beraber psikologlar istihdam edilmektedir. Tabi ki gün içerisinde birçok vatandaşımızın talep etmesinden kaynaklı özel danışmanlık merkezlerindeki gibi bir saatlik seans süresi yapılamamaktadır.

Bünyenizde sadece online eğitimler mi bulunuyor, yoksa yüz yüze eğitimler de veriyor musunuz?

Pandemi sürecinden önce yaptığımız tüm eğitimler yüz yüze şeklindeydi. Fakat pandemi ile birlikte tüm kurum içi alışkanlıklarımız yeniden şekillendi. Şu anda eğitimlerimiz online ya da videolu şeklinde yapılmaktadır. Online eğitimlerimizle birlikte yurtiçi ve yurtdışından birçok meslektaşımız eğitimlere katılabilme şansı elde etti.

Ücretsiz eğitimleriniz var mı?

Ücretsiz olarak yıl içerisinde düzenli olarak psikoloji günleri, seminerler ve sempozyumlar yapıyoruz.

Psikolojik destek almak için maddi durumu yeterli olmayan insanlar için bir şey yapıyor musunuz?

Maddi durumu yeterli olmayan insanlar için ay içerisinde belirli kotalar dâhilinde sembolik ücretlendirme karşılığında psikolojik danışmanlık hizmeti de verilmektedir.