İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı açıkladı: İzmir'de günlük koronavirüs vakası 312

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası Başkanlığı hız kesmeden devam eden koronavirüs salgını nedeniyle İzmir Tabip Odası Binası'nda basın toplantısı düzenledi.

Oktay Güçtekin/ İzmir Tabip Odası Başkanlığı hız kesmeden devam eden koronavirüs salgını nedeniyle İzmir Tabip Odası Binası’nda basın toplantısı düzenledi. Koronavirüs salgını sürecinde sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Çamlı,  “Virüs yükü” vurgusunda bulundu. Çamlı basın toplantısının ardından ise basın mensuplarının sorularını cevapladı. Çamlı sadece 20.08.2020 (Dün) tarihinde İzmir'de 312 kişiye koronavirüs testinin pozitif çıktığını söyledi.

“Virüs yükü” bindirilmiştir
İzmir Tabip Odasına basın açıklamasını, İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı gerçekleştirdi.  Koronavirüs pandemisi sürecinde sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Çamlı, hekimlere “Virüs yükü” eklendiğini söyledi. Çamlı “İzmir Tabip Odası meslektaşlarımızı görevlerinden uzaklaşmamaya, Sağlık Bakanlığı’nı ve ülkeyi yönetenleri ise yasaklama, kısıtlama ya da cezalandırmayı aklına bile getirmeden hekimlerdeki bu sıkışmışlığın ve tükenmişliğin farkına varmaya davet ediyoruz.

Pandemiye karşı en ön saflarında mücadeleyi yürüten bizler, güven veren, geleceğe dair kaygıları azaltan, her hekimi ve sağlık çalışanını değerli gören, çalışma ortamının, çalışma koşullarının iyileştirilmesini, kişisel koruyucu donanımların eksiksiz ve zamanında temin edilmesini, maddi ve manevi desteği sözlerde, vaatlerde değil fiilen, hemen ve sürekliliği sağlayarak gösteren bir sağlık yönetimi istiyoruz” diye konuştu.

“Başarı hikayeleri anlatılırken bizler ölüyoruz”
Sözlerine devam eden Başkan Çamlı, sağlık çalışanlarının artık nefes alamayacak bir duruma geldiğini söyledi.

Çamlı Şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle bilinmelidir ki, her dönemde ama özellikle COVID-19 pandemisi döneminde sağlık hizmeti için sunulan emeğin maddi karşılığı yoktur. Evde çocuğunu bırakarak ya da hastalığı anne babasına bulaştırma endişesini her gün taşıyarak günlerce COVID-19 polikliniklerinde hasta bakmanın maddi bedeli ölçülemez!

COVID-19 pandemisi sürecinin toplumsal ayağını yönetemeyen, toplumda günlük hayata yansıyan bir pandemi bilinci oluşturamayan, “başarı öyküsü” yaratma çabasından kaynaklı gerçekler yerine sanal rakam ve beklentiler ile pandemide kontrolü kaybettiği anlaşılan yöneticilerin, hastanelerin salgınla kuşatıldığı bu günlerde, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sesine, haykırışına kulak vermelerini istiyoruz. Hekimler ve sağlık çalışanlarında manevi olarak yaşanmakta olan çöküş ve tükenmişliğin, düşük temel maaşlar, komik rakamlardaki performans ödemeleri ile iç içe geçerek pandemi sürecinde yaratabileceği moralsizlik ve zaaflar konusunda yetkilileri uyarıyoruz.

Bütün çalışanların ekonomik kriz ve pandemi dikkate alınarak maaşlarında artış yapılması talebiyle beraber, ama öncelikle hekimlerin ve sağlık çalışanlarının performans dahil hiçbir ön koşul ve sınırlamaya tabi kılınmadan, emekliliğe yansıyan, örgütümüzün talepleri doğrultusunda temel maaş alabilmelerinin sağlanmasını; bu gerçekleşinceye kadar mevcut döner sermaye ödemelerinin salgın bitinceye kadar tavandan ödenmesini, Aile Sağlığı Merkezi ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde çalışan hekimlere de yansıtılmasını istiyoruz.”
 
Basın açıklamasının ardından İzmir Tabip Odası Başkanı basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İşte o cevaplar;
Gazetemizin sorularını yanıtlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı dün yapılan testlere göre İzmir’de 1 günde 312  kişinin testinin pozitif çıktığını söyledi. Çamlı “İzmir de önceki döneme göre bir vaka artışı mevcut. Vali Köşger’de bu artış ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmıştı. İzmir’de dün yapılan koronavirüs testinde ise 312 vatandaşta koronavirüs saptandı. 40’lara kadar inan vaka oranlarını düşündüğümüzde artışın olduğu göz önüne seriliyor. Koronavirüs testlerinin de kimlere ve nasıl tarandığını bilmiyorum. Pandemi sürecinde başarı şeffaf bir başarı ile olur. Hasta sayıları yoğun bakım sayılarının İzmir özelinde Tabip odaları ve meslek odaları ile paylaşılması gerekir. Bunla birlikte ancak gerekli tedbirler hakkında görüş iletebiliriz. İzmir’de 3 bine yakın koronavirüs hastası var 250 civarı hastanede yattığı biliyoruz. Bu verilerin hastanede olması durumunda. Biz bu süreçte aktif rol almak istoruz. Kamu sağlığını belirleyen bu durumda il pandemi kuruluna alınamaması kabul edilemez.

Koronavirüs testi pozitif çıkan vatandaşların evlerine toplu taşıma ile gönderilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Evde takipte bir artış var 2800’e yakın kişi evde izleniyor. Bu aslında toplu taşımalar kota uygulanmıyor. Dolu bir şekilde çalışıyorlar. Kişilerin bu şekilde eve gönderilmesi doğru değil. Sağlık bakanlığının bunlara aracı yetmeyebilir ancak yerel yönetimlerden destek alınarak bu kişilerin evlerine güvenli bir şekilde ulaştırılabilir diye düşünüyorum.
 
65 yaş üstü için alınan tedbirleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Pandeminin başlangıcında 65 yaş üstü vatandaşlar için ciddi kısıtlamalar getirilmişti  ve başlarda anlayışla karşılanabilirdi. Ancak bu süreç çok uzatılmıştı. Bu grup vatandaşlarımızı pandemide günah keçisi gibi göstermek doğru değil. Şuan belli serbestlikler getirildi. Bunlar aslında çok yanlış tedbirler olmayabilir ancak bunlar yeterli değil. Giderek artan bir süreci bunlarla kontrol atlına alamazsınız. Halı saha ve bilardoların açılmasını anlamak mümkün değil.  Alınacak onca tedbir varken, İzmir bazındaki bazı veriler göz önüne alınarak ona göre karar verilebilir. Ekonomik kaygıların öngörülmesi koronavirüs pandemisini oldukça olumsuz etkiliyor.
 
Sağlık çalışanlarına düzenli test yapılıyor mu?
İzmir’de sağlık çalışanlarına düzenli bir şekilde koronavirüs testi yapılmıyor. Bizler sağlık çalışanlarına düzenli test yapılmasını salgının başından beri söylüyoruz. Üst düzeylerin açıklamasına göre böyle giderse  tedbirlerin pandemi başındaki önlemlere dönebilir. Koronavirüs pandemisi kısa sürede dünyayı ve ülkeyi terk etmeyecek. Belki önümüzdeki yılda bu süreçle devam edeceğiz.

i̇zmir tabip odası vaka 312 yeni vaka