ÖZEL HABER/ İzmir Tabip Odası'ndan bakanlığa 'Omicron' çağrısı: "En kötü senaryoya göre hazırlanmalıyız"

TAKİP ET

Avrupa'da hızla yayılan Kovid-19 Omicron varyantı Türkiye'de de görülmesinin ardından yeni endişeleri de beraberinde getirdi. Dün Sağlık Bakanı Koca'nın Omicron açıklamasının ardından gözler yeni tabloya çevrildi. Sürecin şeffaf yönetilmediğini, artış olmamasının gerçekçi olmadığını dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı,  "En kötü senaryoya göre hazırlanmalıyız" diyerek alınabilecek tedbirleri açıkladı.

Aylin BAYRAM- İZMİR GÜNDEMİ Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan Omicron varyantı açıklamasının ardından, gözler bu yeni varyantın Türkiye tablosuna çevrildi. Geçen hafta Türkiye'de 6 vaka görüldüğünü, bunlardan 5'i İzmir 1'i İstanbul olduğunu açıklayan Koca'nın "Yakın zamanda dünya genelinde Omicron'un baskın varyant olmasını bekliyoruz” açıklaması Türkiye gündeminde endişeli bir ortam yarattı.  Avrupa'da Omicron varyantındaki artışlar birçok ülkede kapanma gibi yeni tedbirleri de beraberinde getirirken, Türkiye'nin çözümü ise "hatırlatma dozu" oldu. Kontrollü seyirin devam ettiğini dile getiren Koca'dan ise Türkiye kamuoyuyla daha önce paylaştığı 6 vaka açıklamasının ardından başka bir vaka açıklaması gelmemişti.

Vaka sayısının ve artış bilgisinin yetersizliğine tepki gösteren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Bakan Koca'ya şeffaflık çağrısında bulundu; Çamlı, " Yeterli araştırmanın yapılmadığı durumlarda açıklanan Omicron vaka sayıları gerçekçi olmaktan uzak olacaktır. Öncelikle Omicron vakalarının sayıları ve yaygınlığı için yeterli örnekleme ile genomik test yapılmalı ve sonuçlar kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır" dedi.

"ARTIŞ OLMAMASI GERÇEKÇİ DEĞİL"
Omicron varyantının artışı ve Türkiye'deki vaka sayısıyla ilgili çarpıcı açıklamalardan bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, "Dünya Sağlık Örgütü "daha önce hiçbir varyantta görmediğimiz bir oranda yayıldığını" açıkladığı Omicron varyantı için Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) 2022’nin başında Avrupa'da baskın hale geleceğini, hastaneye başvuruların ve ölüm sayısının artmasına yol açacağını kaydetmişti. Avrupa'nın kalabalık nüfuslu ülkelerinde bu varyantla birlikte vaka sayısı ve can kaybındaki artış endişeleri körükledi. Omicron Avrupa'da hükümetleri kaldırdığı önlemleri geri getirmeye ve yeni önlemler almaya zorladı. Ülkemizde daha önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 5'i İzmir'de 1’i ise İstanbul’da olmak üzere 6 Omicron varyantı saptandığı açıklaması sonrası kamuoyuna bu konuda başka bir açıklama yapılmadı. Bütün dünyada vaka sayıları hızla artarken ve bilim insanlarınca vaka sayılarının ortalama iki günde iki katlandığı belirtilirken, ülkemizde artış göstermediğinin söylenmesi çok gerçekçi olmayacaktır" açıklamasında bulundu



YENİ VERİ YOK!
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaların yetersiz olduğunu dile getiren Başkan Çamlı, "Ülkemizde Omicron varyantının araştırılması için pozitif olgulardan ne kadar örnekleme yapıldığı, hangi oranda genomik test uygulandığı konusunda da tatmin edici açıklamalar yapılmamıştır. Yeterli araştırmanın yapılmadığı durumlarda açıklanan Omicron vaka sayıları gerçekçi olmaktan uzak olacaktır. Öncelikle Omicron vakalarının sayıları ve yaygınlığı için yeterli örnekleme ile genomik test yapılmalı ve sonuçlar kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. Şu an ne İzmir de ne diğer şehirlerde Omicron vaka sayılarının son durumu ile ilgili paylaşılan yeni bir veri yoktur."


"EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE HAZIRLANMALIYIZ"
Omicron varyantının Avrupa ülkelerindeki hızlı yayılımının ardından kapanma gibi birçok önlem aldığını, Türkiye'de ise yeterli bir tedbirin alınmadığını açıklayan Çamlı, "Dünyada hızla yayılırken, birçok Avrupa ülkesinde yaklaşan yılbaşı kutlamaları öncesi kapanma dâhil birçok önlem hayata geçirilirken, ülkemizde bu konuda etkin bir tedbirin alınmadığını görüyoruz. Omicron varyantının ülkemizde nasıl bir seyir izleyeceği kesin olarak bilinemese de toplumun ve bütün kurum ve kuruluşların olabilecek en kötü senaryoya göre hazırlıklarını bir an önce tamamlamaları sağlanmalıdır. Salgının kontrolünün sürdürülebilmesi için önlemlerin zamanında uygulamaya sokulması, önümüzdeki birkaç ay için büyük önem taşımaktadır. Gelinen noktada infeksiyon yayılımını kontrol altında tutacak, tüm ulusu kapsayan etkili önlemlerin bir an önce  uygulanması zorunludur" dedi.

İŞTE ALINABİLECEK TEDBİRLER
Alınabilecek tedbirleri sıralayan Çamlı, "Aşılanmanın etkili bir kampanyaya döndürülmesi, aşılanmamışların aşılanması, hatırlatma dozlarının uygulanması en önemli konulardan biridir. Yerli aşının Omicron varyantına etkili olabileceği konusunda henüz bir veri yoktur. Diğer tüm aşılar gibi yerli aşılarda Omicron varyantına değil, orijinal virüse karşı hazırlanmıştır. Dolayısıyla bu varyanta karşı ne kadar etkili olabileceği konusunda bilimsel bir veri henüz açıklanmamıştır. Kişisel koruma tedbirleri maske mesafe, sağlık bilgisi kurallarına uyum, sıkı bir şekilde denetlenmeli, vatandaşlar kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmaları konusunda uyarılmalıdır. İleride daha büyük çaplı kapanma önlemlerine gerek duyulmaması için toplumsal hareketliliğin azaltılmasına yönelik gerekli önlemler şimdiden planlanıp uygulanmaya başlanmalıdır: Toplu taşıma yükünü azaltacak önlemler planlanmalı, evden çalışma seçeneği teşvik edilmelidir. Omicron varyantının rutin olarak taranmasına yönelik PCR testleri yaygınlaştırılmalı ve tüm laboratuarlar için temin edilebilir kılınmalıdır. Özellikle okul, bakım kurumları, hapishane, kışlalar gibi ortamlardaki kişilere (duyarlı gruplara) yönelik test kapasitesinin artırılarak vakaların zamanında tanımlanması sağlanmalı ve gerekli izolasyon önlemlerinin alınmasında gecikmeler engellenmelidir. Sınır kapılarında giriş çıkışlarda PCR test zorunluluğu getirilmelidir" dedi.

YÜZDE 85 KORUYOR!
Omicron varyantına karşı aşıların koruma oranları hakkında bilgi veren Çamlı, üçüncü doz aşıların yüzde 85 oranında koruyuculuk gösterebileceğini ifade etti.
Çamlı, "Biontect aşılarının 3. Dozunun omikron varyantında  da  delta varyantına göre daha az olmakla birlikte etkili olacağı belirtilmekte, özellikle ağır hastalık ve vefat oranlarını azaltacağı ileri sürülmektedir.. İki doz biontect aşıları %20 koruma sağlarken,  üçüncü aşıların %85 oranında ağır hastalığa engel olacağı açıklanmıştır."

İLK DOZ AŞILAMADA DÜŞÜŞ
İlk doz aşılama oranının Türkiye'de düşüş gösterdiğini dile getiren Çamlı, toplumsal bilincin uzağında kalındığını ifade etti.
"Aşılamanın özellikle birinci dozların yani yeni aşılananların sayısı ne yazık ki çok düşmüştür. Şu anda yapılan aşıların büyük çoğunluğu önceden aşı olan vatandaşlara uygulanan 3. Doz aşılamadır. Bilinçli bir şekilde aşılarını olan vatandaşlar 3. dozlarını da olmak için sağlık kuruluşlarına başvururken yeni aşılanma yani ilk doz aşılanmanın çok düşük olması aşı karşıtlığı ya da aşı tereddüttü konusunda daha etkin çalışmalara gereksinim olduğunu göstermektedir.  Çok bulaşıcı olduğu bilinen Omicron varyantı için toplumsal bağışıklık açısından daha yüksek bir oranda aşılama gerekecektir. Sadece 15 milyon doz üçüncü aşı yapıldığı düşünülürse 3. doz aşılama ile sağlanacak toplumsal bağışıklığın oldukça uzağında olduğumuz söylenebilir. "



 

izmir tabip odası lütfi çamlı sağlık omicron varyantı koronavirüs pandemi sağlık bakanlığı