İzmir Veteriner Hekimleri Odası'ndan "Sokak hayvanları " açıklaması

TAKİP ET

İzmir Veteriner Hekimleri Odası 4 yaşındaki Asiye'nin Gaziantep'te 2 köpeğin saldırısına uğramasından sonra Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama sonrasında belediyeler tarafından sahipsiz köpeklerin toplatılması ve barınaklara   konulması olayıyla ilgili basın açıklaması yaptı. İzmir Veteriner Hekimleri Odası, ' Sokaklarda yaşayan sahipsiz hayvanların toplatılmasının '5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa aykırı olduğunu ifade etti.

Ülkemizi birçok kentinde sokaklarda sahipsiz hayvanlar bulunmaktadır . Bunun temel sebepleri arasında “ Ev sahiplerinin çocuklarını mutlu etmek için bir havanı satın alması hayvan büyüdükten sonra onu sokağa bırakması , tatile giden insanların tatil yaptığı yerde hayvan satın alması ve tatili bittikten sonra satın aldığı hayvanı sokağa bırakması ..” dır .Tabi bu durumun olumsuz nedenleri olmaktadır . Hayvanlar yetersiz beslenme , soğuk hava koşulları gibi sebeplerle saldırgan olmakta    birbirlerine ve insanlara saldırmaktadır . Sadece sokak havanları mı? Bir kişi tarafından sahiplenen hayvanlar da yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle insanlara saldırmaktadır. En son saldırı ise Gaziantep’te 4 yaşındaki Asiye’ye olmuştur. Bu olaydan sonra Cumhurbaşkanı açıklama yapmış ve sokak hayvanları toplanmaya başlanmıştır. Bu sebeple İzmir Veteriner Hekimleri Odası bir açıklama yaptı..

   "Hayvanları toplamak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanuna aykırı"

İzmir Veteriner Hekimleri Odası yaptığı açıklamada veterinerlerin tüm hayvanların sağlığını korumak için görevli olduğunu ifade etti .
İzmir Veteriner Hekimleri Odası “ Kentlerin sokaklarında yaşayan sahipsiz bırakılmış tüm hayvanlar 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Bu kanun doğrultusunda hareket etmek Belediye Başkanlarının ve Belediyede çalışan meslektaşlarımızın uyması gereken elzem bir durumdur. Hayvanların toplatılması kanuna aykırıdır.
Sonuç olarak Sahipsiz hayvanların popülasyonunun kontrol altına alınması Sayın Cumhurbaşkanımızın söyleminde özne olarak durmaktadır.”  açıklamasında bulundu

“Hayvanlar için talepte bulunuyoruz”

İzmir Veteriner Hekimleri Odası yapılan uygulamanın yanlış olduğunu belirterek taleplerini sıraladı .İşte İzmir Veteriner Hekimleri Odası’nın talepleri:

Belediyeler ve Bakanlıklar bazında Veteriner Hekim sayısının arttırılması, kamu istihdamının sağlanması gerekmektedir.

Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner İşleri Daire Başkanlıkları kurulmalıdır.

Veteriner işleri müdürlüklerinin bütçeleri arttırılmalıdır.

Veteriner işleri Müdürlüklerinin gerekli alt yapı ve ekipman eksikliklerinin arttırılması sağlanmalıdır.

izvho sokak hayvanlari asiye tl tcmb