Özel haber// İzmir yabancı nüfusa ev sahipliğinde üst sıralarda!

TAKİP ET

İzmir son yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle yabancı nüfusa ev sahipliği yapmaya hızla devam ediyor. ADNKS'ye göre İzmir'de yaşayan yabancı uyruklu nüfus 34 bin 733'e çıktı. İzmir'in metropol ilçelerinden olan Karabağlar'da Vatan ve Yunusemre Mahalle muhtarlarıyla konuştuk. Muhtarlar 'Yabancı nüfusun artması mahallenin kimyasını bozuyor!'

Hasan Kılınç- İZMİR GÜNDEMİ- Ülkemiz geçtiğimiz birkaç yılla birlikte düzenli düzensiz bir sürü göç aldı. İzmir’inde bu göçten nasibini almış olduğunu gördük. ADNKS’nin 2018 yılında yayımladığı raporda İzmir’de 15 bin 738 yabancı uyruklu varken günümüzde bu sayı 34 bin 733’e çıktı. Yoğunluk açısından ilk sırada Irak, ikinci sırada Afganistan, üçüncü sırada ise İran uyruklu yabancı nüfus bulunuyor.

En yoğun yabancı nüfusa ev sahipliği yapan mahallelerden biri olan Karabağlar’da yer alan Yunusemre Mahallesi Muhtarı Süleyman Can gazetemize konuştu. “Mahallemizde yaşayan yabancı uyruklu nüfus 2018- 2019 yılları arasında 1500-2000 civarı iken günümüzde bu sayı 5 binin üzerine çıkmış bulunmaktadır. Can, Karabağlarda nüfusa oranla en yoğun yabancı uyruklu vatandaşa sahip olan mahallelerden biriyiz. İzmir’de 15-20 mahallemizin nüfusu az olduğu için o bölgelere yabancı uyruklu nüfus yerleşimi sağlanamıyor. Kayıtlar nakiller engellendi kayıtlar açılamıyor. Bizim nüfusumuz zaten 22-23 binlerde bunun yüzde 25 ini geçtikten sonra böyle bir uygulama başlıyor” dedi.

Yabancı nüfusunun artması mahallenin kimyasını bozuyor!

Yabancı uyruklu nüfusun artması yerel insanların azalmasına sebebiyet veriyor diyen Can şu sözlerle devam etti, “yerel halkın boşaltmış olduğu hanelere yerleşen yabancı uyruklu nüfus arttıkça yerel nüfus azalış gösteriyor. 5-6 bin yabancı nüfus olunca da mahallenin kimyası değişiyor daha sonra o kimyayı nasıl düzelteceksin” dedi.

Ailesi daha önceden Antep Kilis gibi illerde ikamet etmiş ikili çifte vatandaşlık yapmış olanlar daha önce Suriye vatandaşıyken şimdi anne babasının Türkiye’de olması Türk kimliğine sahip olması nedeniyle aileden dolayı kimlik yenileme Türk vatandaşlığına geçiş işlemleri yaptırıyor. Yunusemre Mahallesi Muhtarı Süleyman Can sitem etti. Bu durum karşısında her geçen gün sayının arttığını her gün muhtarlığa 2-3 Suriye uyruklu ailenin kayıt yaptırdığını yerel halkın bu artıştan hoşnut olmadığını bu artışın iyi sonuçlar doğurmayacağı kanaatinde olduklarını vurguladı.

Bu kişiler önümüzdeki seçimlerde de oy kullanacaklar!

 Mahallede kimlik sahibi olan yabancı uyruklu vatandaşlardan 2018- 2019 yılları arası net olmamakla birlikte 45-50 kişinin oy kullandığını söyleyen Can günümüzde yaşanan artışla birlikte kaç yabancı uyruklu nüfusun oy kullanacağını kestiremediğini bildirdi. Artışla birlikte sayıları azımsanamayacak düzeye gelen yabancı uyruklu nüfusun oyları da önemli etkilere sahip olacak ve bu etkinin ne gibi sonuçlar doğuracağı merak konusu.

En az yabancı nüfusa ev sahipliği yapan mahallelerden biri olan Vatan Mahallesi yabancı uyruklular için çok pahalı!

Vatan mahalle muhtarı Temel Doğru, “mahallemizde ortalama 12 hane kadar yabancı uyruklu vatandaşımız yaşamakta. 2018-2019 yılları arasında bu rakam ortalama 7-8 haneydi. Mahallemiz ev kiraları açısından yüksek rakamlara sahip olduğu için yabancı uyruklu nüfus tarafından pek tercih edilmiyor” dedi.

Genel anlamda nüfusun 30 binin üzerinde olduğunu vurgulayan Doğru, 2018-2019 yıllarına göre nüfusun bin 5 yüz, 2 bin kişilik artış yaşadığını bildirdi.

Mahallede yaşayan yabancı uyruklu nüfusun oy kullanma hakkına da sahip olmadığını belirten Doğru, bu kişilerin de vatandaşlığa geçmeye çalıştıklarını söyledi.

izmir yabancı nüfus muhtar