Kampanya için toplanan bağışlara el konulacak mı kaygısına Soyer'den yanıt

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'deki depremden sonra devam ettirdiği bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Soyer, "'Paralara el konulacak mı?' gibi kaygılara da cevap vermek istiyorum. Biz bu parayı İBB olarak almıyoruz. Ortada para yok. Biz ihtiyaç sahibiyle gücü olan vatandaşları buluşturuyoruz" dedi.

Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremden sonra her gün düzenli olarak yapacağı, arama-kurtarma çalışmalarını aktardığı bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi. 


İzmir'li vatandaşları derinden etkileyen depremden sonra şeffaf bir yönetim anlayışıyla hareket edeceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Arama kurtarma çalışmaları bitti ama vatandaşlarımızın en büyük sorunu olan barınma ihtiyacı gündemimizde. Bugüne kadar AFAD tarafından kurulmuş çadırlarımızda hayatlarını sürdürüyorlar. Bugün itibariyle Eşref Paşa hastanemiz vatandaşlarımızn sağlık konrtollerini yaparak destek sağlıyor. Bu sabah erken saatlerde hem enkaz alanlarını gezdim .Olağanüstü bir hizmet var. Her türlü ihtiyaç karşılanıyor. Türkiye'nin her yerinden gelen destekler için teşekkür ediyorum. Bu arada bizim Halkın Bakkalı'nda muaazam bir katılım var. Her bir vatandaşımıza teşekkür ediyoruz. Çeşitli kıtalardan destek alıyoruz. Dün açıkladığımız "Bir kira bir yuva" kampanyamızda 10.180.770 TL toplandı. Muazzam bir katılım var. Bu kadarını tahmin etmemiştik. Bu dayanışma için herkese teşekkür ediyoruz. Bu kadar bğüyük bir rakam bağışlayamayacak vatandaşlar için 2000 tl olmasını sağladık. Bu sabah Çevre ve Şehircilik Bakanıyla yaptığımız toplantıda 3680 yıkım var. 3080 ailenin evi yok. Bizim hedefimiz bu 3080 aileye ev vermektir. Buradaki hasar tespit çalışmalarının çoğu tamamlanmış seviyede. Buradaki hedefimiz 4000 hane" dedi.

Vatandaşların barınma sorunu için Hilton otelini kullanıma açtığını söyleyen Soyer, "Hilton adıyla bilinen  oteli 380 odanın tamamını en az 3 ay vatandaşlarımızın kullanımına açıyoruz. Yarından itibaren kullanılabilir durumda. Uzundere'de 56 daireyi hemen yarın açabilecek durumdayız. Toplamda 224 konutu da bu 380'in üzerine ilave edebilirsiniz. Gaziemir'de ise 58 haneye açabileceğiz. Toplamda 662 haneye yaşam alanı sunabilecek noktadayız. AFAD'a rica ediyoruz. İsimleri aldığımız andan itibaren yerleştireceğiz. Biz Uzundere konutlarındaki çamaşır amkinesi, karyola, yatak gibi ihtiyaçlarını biz temin edeceğiz. Yarından itibaren bu imkanları devreye sokacak durumdayız. Vatandaşalarımızn tamamını çadırlardan kurtarıp evlere yerleştirmek istiyoruz. Kış bastırmadan bunları yapmak istiyoruz. Önceliğimiz apartman görevlisi olarak görev yapan arkadaşlar olacak. "Paralara el koyulacak mı?" gibi kaygılara da cevap vermek istiyorum. Bu Parayı İBB olarak almıyoruz. Ortada para yok. Biz ihtiyaç sahibiyle gücü olan vatandaşları buluşturuyoruz. Şimdi bunları depremzedelere ulaştırıyoruz. Taşıyacağımız konutlar depreme karşı hiçbir sıkıntı taşımıyor. İçleri rahat olabilir. Güven içinde bu binalara taşınabilirler. Zamana karşı yarışıyoruz. Bugün ağır hasarlı 4000 ailenimn karşılığını bulmak zorundayız.

Başkan Soyer'den vekillere çağrı
Başkan Soyer milletvekillerine çağrı yaparak şunları söyledi; "Tüm milletvekillerimizden bir ailkeye sahip çıkmalarını rica ediyorum. Vatandaşlarımızı yağmurda, çamurda bırakmamalıyız. Bir an önce en az 4000 aileyi kurtarmak zorundayız. En az bir yıl hiçbir kira almaksızın yerleşmelerini istiyoruz. Oybilriğiyle bu kararı alacağız. Çevre Şehircilik Bakanlığımız başkanlığında yürütüttümüz bu çalışmada üstümüze düşeni yapmaya devam edeceğiz. Tüm vatandaşlarımızın duyarlılığının devam etmesini istiyorum. Devletimiz 5 bin konut için harekete geçti. Şu andaki can sıkıcı sorunu çözmek için buradayız."

izmir büyükşehir belediyesi başkan tunç soyer izum deprem basın açıklama toplantı bağış depremzede