Karabağlar Belediyesi'ne grev kararı asıldı

TAKİP ET

Karabağlar ve Konak belediyelerinde DİSK'e bağlı Genel-İş'te örgütlü işçilerle belediye yetkileri ve SODEMSEN arasında yürütülen toplu iş sözleşmeleri tıkandı. Sendikanın rest çekerek tarih verdiği süreçte Karabağlar ve Konak Belediyesi binalarına grev kararları asıldı.

İzmir'in Karabağlar ve Konak belediyelerinde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş'te örgütlü işçilerle belediye yetkileri ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında yürütülen toplu iş sözleşmeleri tıkandı. 

Sendikanın rest çekerek tarih verdiği süreçte ilk önemli gelişme Karabağlar Belediyesi'nde yaşandı.

Sendika yetkilileri ve emekçiler belediye önüne gelerek, "Yaşasın sınıf dayanışması", "İşçi memur el ele genel greve", "Birleşe birleşe kazanacağız", "İnadına sendika, inadına DİSK", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları attığı ve halaylarla devam eden eylemde grev kararını belediye binasına astı. 

Emekçilerin alkışları arasında bir açıklama yapan Genel İş 5 Nolu Şube Eski Başkanı Naci Çetin, "Geçmişten bugüne birlikte mücadele verdiğimiz işçilerle bugün burada bir arada olmanın onurunu yaşıyorum. İşçi sınıfına dayatılan yoksulluk düzenine karşı yürüttüğünüz mücadelede hep birlikteyiz. Mücadeleniz mücadelemizdir, greviniz bizim grevimizdir. İşçi sınıfının çaresi kendi sınıf dayanışmasıdır. Bu zafer mutlaka zaferle sonuçlanacaktır. Yolunuz açık olsun" diye konuştu. 
KONAK'TA DA GREV KARARI ASILDI! 

DİSK'e bağlı Genel-İş'te örgütlü emekçiler sendika yöneticileriyle birlikte Konak Belediyesi'nde tıkanan TİS sürecinde de grev resti çekti. 

Karabağlar Belediyesi'nin ardından bu kez öğlen saatlerinde Konak Belediyesi önünde "Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "İsyan, grev, direniş", "Şartel inecek, bu iş bitecek" sloganlarıyla gerçekleşen eylem sonunda grev kararı binaya asıldı. 

"SÖZLEŞME İMZALANMAZSA KONAK'TA HİZMET DURACAK!"

Eylemde işçiler ve talepler adına bir açıklama yapan Genel-İş 5 No'lu Şube Başkanı Savaş Aras şu ifadelere yer verdi: 

Konak  Belediyesi Merbel  Şirketinde sendikamızın ,1377  işçi için yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmeleri eylül ayında başlamış, arabulucu uyuşmazlık raporunun tarafımıza tebliğ edilmesi ile birlikte  28 Kasım’ da yasal grev sürecine girilmiştir. Genel-İş Sendikası İzmir 5 Nolu Şubemizin; SODEMSEN,  Konak  Belediyesi ve Merbel yetkilileri ile sürdürmekte olduğu toplu iş sözleşmesi konusunda anlaşmaya varılamamış ve grev kararı almıştır.

Emeğinden başka geçim kaynağı olmayan işçilerin ekonomisi çökerken ekonomik kriz ile birlikte emekçilerin enflasyonu her geçen gün artarak işçilerin alım gücü düştü, gelir dağılımı bozuldu, yoksulluk arttı, emekçilerin büyümeden aldığı pay ise  daha da  azaldı. Hükümetin ekonomi politikalarını kötü yönetmesi, artan borçlar ve vergi yükü işçi ücretlerini enflasyon karşısında eritti, yaşam koşullarını ağırlaştırdı. Zamların ve hayat pahalılığının sorumlusu işçiler değil ama hayat pahalılığı karşısında her gün yoksullaşan işçilerdir. Bizler en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz hale geldik. İnsan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamak, sosyal haklarımızı ve toplu sözleşme kazanımlarımızı istiyoruz.

Zam üstüne zam yapan AKP iktidarı yıllık enflasyonu tarihi zirveye ulaştırmayı başarmıştır. Doğalgaz elektrik faturaları, benzin-mazot fiyatları derken iğneden ipliğe her şeye yapılan zamlarla birlikte en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz duruma geldik. Bu enflasyonla, bu zamlarla insanca yaşamak, ailemizi geçindirebilmek, çocuklarımızın geleceğini planlamak şöyle dursun, isteklerini karşılayabilmek mümkün değildir. Her gün temel gıda maddelerine zamlar yağarken işçilere, emekçilere ve dar gelirlilere iktidar tarafından, hayat dar edilirken biz işçiler, yaşamın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzenin karşısına “Bu böyle gitmez” diyerek çıkacağız ve sefalet ücretlerine teslim olmayacağız.

Bizler toplu sözleşme sürecinde sorumluluk bilinciyle yaklaşık 110 gün boyunca müzakere yolunu seçtik, ancak; bu zor dönemlerde işverenlerimiz bizlere aynı sorumlulukla yaklaşmamıştır. 10 dönemdir toplu sözleşme yapan  Merbel işçileri açlık sınırı altındaki ücretlerle çalışmak zorunda kalmıştır.
Bizler burada sadece ücret zammı mücadelesi değil, işçinin hak mücadelesini de  sürdürüyoruz . Konak halkına canla başla çalışarak hizmet ediyor, emeğimizin değerinin bilinmesini istiyoruz.

Bir önceki yıl imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesi, bugünün ekonomik şartlarını karşılayamaz duruma gelmiştir. Ücretlerimize yapılan zamlar daha elimize geçmeden enflasyona yenik düşmüş, alınterimiz neredeyse her gün zamlanan faturalara akmıştır. Ağırlaşan yaşam koşulları, artan enflasyon, ardı arkası kesilmeyen zamlar, yaşanan ekonomik  kriz, işçi sınıfına yönelik saldırıları derinleştirmektedir. Toplu İş Sözleşmemizin bitmediği her gün, bizi ücretlerimizin eridiği ekonomik kriz ile daha fazla karşı karşıya bırakmaktadır. Zira biz işçileri kendi başına ne kadar ücret aldığımız değil, aldığımız ücretlerin, ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetip yetmediği ilgilendirmektedir. Bu açıdan bizim için durum açık ve nettir; insanca bir yaşam için enflasyon karşısında ezilmediğimiz bir ücret talep ediyoruz.

Eriyen ücretlerimiz ve sosyal haklarımız talep ettiğimiz noktaya gelinceye dek aynı kararlılıkla ve inançla mücadelemize devam edeceğiz. Eğer Toplu İş Sözleşmesinde masada anlaşma sağlayamazsak 16 Ocak  2023 Pazartesi itibariyle Merbel  işçisi greve çıkacaktır ve Konak’ta hizmet duracaktır.
 Bilinmelidir ki grev kararı alan işçiler ; gücünü ve cesaretini  örgütünden, birliğinden ve hayatı yeniden yaratan
ellerinden almaktadır. Sadece bu meydanda değil, ülkenin dört bir yanında birleşe birleşe, omuz omuza vererek bu ülkeye eşitliği de, refahı da, adaleti de, barışı da biz getireceğiz; eşitsizliğe, adaletsizliğe, hukuksuzluğa, yoksulluğa, işsizliğe ve sefalet ücretine teslim olmayacağız. 
Yolunuz, 
Yolumuz açık olsun.
Yaşasın örgütlü mücadelemiz,
Yaşasın DİSK, yaşasın GENEL-İŞ!

karabağlar belediyesi sendika