Karabağlar'da örnek ''Kedi kulübesi'' projesi

TAKİP ET

Soğuk havaların kendisini hissettirmesi ile birlikte, bir çok hayvansever sokak hayvanları için projeler üretmeye başladı. Bunun en büyük örneklerinden birini ise İzmir Karabağlar Fahrattin Altay Muhtarı ve Cemil Midilli Ortaokulu Müdürlüğü arasında başlatılan kedi kulübesi projesi oldu.

Oktay Güçtekin - İzmir Gündemi / Soğuk havaların kendisini hissettirmesi ile birlikte, bir çok hayvansever sokak hayvanları için projeler üretmeye başladı. Bunun en büyük örneklerinden birini ise İzmir Karabağlar Fahrattin Altay Muhtarı ve Cemil Midilli Ortaokulu Müdürlüğü arasında başlatılan kedi kulübesi projesi oldu. F.Altay Muhtarı İkbal Kaytancılar ve Cemil Midilli Ortaokulu Müdürü Mümtaz Küçüksakallı iş birliğinde gerçekleştirilen projede öğrenciler Fen Bilgisi dersindeki projelerinden hem yüksek puan alıyor, hemde sokak hayvanlarına yuva sağlıyor.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan F.Altay Mahalle Muhtarı Kaytancılar ve Cemil Midilli Ortaokulu Müdürü Küçüksakallı, ortak yürüttükleri projede amaçlarının çocuklara hayvan ve insan sevgisini aşılamak olduğunu söyledi.

 ‘’Devamlılığını sağlamak istiyoruz’’
Karabağlar Fahrettin Altay Mahallesi Muhtarı İkbal Kaytancılar başlattıkları proje hakkında konuştu. Kaytancılar ‘’Okuldaki öğretmenlerimizle konuştuk. Siz öğrencilere ödev verin proje yapsınlar diye fikir alışverişinde bulunduk.Kedi kulübesi yapalım dedik. Tek isteğimiz ise ısı yalıtımlı olsun, hayvanlarımızın üşümesin oldu. Fen Bilgisi öğretmenimiz ise bu konuyu biraz daha açtı ve nano teknolojik boya ile boyanması gerektiğini, ahsaptan yapılması gerektiğini, su almaması gerektiğini söyleyerek bizim ortaya koyduğumuz projeyi geliştirdi. Projemizin 2. Ayağında öğrencilerimizin yaptığı yeni kedi evlerinide parkımıza yerleştirdik. Öğrencilerimizi bu projeye dahil etmek istedik çünkü onlarla birlikte bu projemizin devamlılığını sağlamak istiyoruz. ‘’ diye konuştu.

‘’Örnek olsun istiyoruz’’
Kaytancılar ‘’Burada yakalayacağımız başarı çevremizde bulunan 3 okula da örnek olsun istiyoruz. Böylelikle sokak hayvanlarına yönelik projemize öğrencilerimizde, öğrencilerimizin aileleride, katkı sağlamasını amaçladık.’’dedi.

‘’Yemekleri dökmeyin, mama alın ‘’
Sokaklara yemek dökülmesi yerine mama almalarını öneren Kaytancılar ‘’Biz ayrıca muhtarlık olarak sokak hayvanlarımız için her hafta Cuma günü mama alıyoruz. Devletimizin bize öngördüğü  evrak ücretlerini biriktirerek mama alıyoruz. Cuma günleri  sokak hayvanlarına mama veremeyen, ev yemeklerini sokaklara döken vatandaşlarımıza ise  ‘’Siz bunları dökmeyin buyrun mamanız bizden’’ diyoruz.’’ dedi.

‘’Borcunuz yok, Cuma günü mama kampanyası var’’
Mama projesinin tamamen vatandaşların yardımlarıyla yapıldığı söyleyen Kaytancılar ‘’İkametkah, aile belgesi gibi belgeleri almaya gelen vatandaşlarım borcumuz ne kadar diye soruyor, bizde onlara borcunuz yok ancak Cuma günleri sokak hayvanları için bir mama kampanyası yapıyoruz destek olmak isterseni gönlünüzden ne koparsa verebilirsiniz diyorum, onlarda 3 lira. 5 lira  gönüllerinden ne koparsa destek oluyorlar. Bizde o paralarla her Cuma mama alıyoruz.’’ diye konuştu

‘’Belediyelerin her yere yetmesi mümkün değil’’
Belediyelerin tüm mahallelere yetemeyeceğini söyleyen Kaytancılar ‘’Karabağlar belediyesinde 58 tane mahalle var ve burada belediyenin tüm mahallelerine yetmesi çok zor. Kulübeler parklara konuyor ancak her parka en fazla 1 yada 2 kedi evi düşüyor. Bizim bir parkımızda ise yaklaşık 50 kedimiz var ki birde yavruları oluyor bunların.O yüzden yatersiz kalıyor. Bizde bu konuda okullarımız ile kedi evi projesini başlatarak belediyemizin yetemedği yerlerde biz vatandaşlar olarak , sokaktaki dostlarımıza yardım eli uzatmaya çalıştık.’’ dedi.

‘’Çocuklarımıza hayvan ve insan sevgisini aşılamak istiyoruz’’
Cemil Midilli Ortaokulu Müdürü Mümtaz Küçüksakallı ise projeyle ilgili amaçlarının çocuklara hayvan ve insan sevgisini aşılamak olduğunu söyledi. Küçüksakallı ‘’Bakanlığımızında başlattığı evcil hayvanların sahiplenilmesi konulu bir proje vardı. Ama bizim daha önceden öğrencilerimizin istekleri doğrultusunda başlattığımız bir porjedir bu. Hem çocuklara, öğrencilere hayvan sevgisini aşılamak, hemde hayvan sevgisinde başlayarak insan sevgisini geliştirmeyi hedefledik. Çevrede buluan bu kırıcı, parçalayıcı ve şiddete yönelik hareketlerden uzaklaşarak, sevgi duygusunu hayvanlardan başlatmak istedik. Bu projemiz çocuklardan da büyük bir talep gördü ve çocuklar tarafından benimsendi.
Okulun yan tarafında bir park olmasıda gerçekten bu projeyi gerçekleştirirken bizim için bir şans oldu. Yan tarafımızda bulunan parkta kedi kulübeleri var. Öğrencilerimiz orada küçük dostlarımızayemek vererek yada herhangi bir biçimde onları beslemeye çalışarak, onları severek, onlarla dost olamaya başladılar.’’ diye konuştu.

‘’Hedef  50 kulübe’’
Bu seneki kulübe sayısı hedefine de değinen Küçüksakallı ‘’Şuan 15 adete yakın kulübe yaptık, tabi ki öğrencilerin katılımıyla  bu sene 50 kulübeye ulaşamayı hedefliyoruz, önümüzde yıllarda ise daha fazla kulübe yapmayı planlıyoruz. Bu projeyi önecikle kendi içimizde başarı hedefimize ulaşabilirsek, sonrasında bölge okulları ile iletişime geçerek projemizi büyütebileceğimiz düşünüyorum. Çocuklarımızı proje başlangıcından beri tenefüs ve öğle aralarında gözlemliyorum, onlarla konuşuyorum,sohbet ediyorum. Çocuklarda ki hayvan sevgisinin arttığını gözlemliyorum. Hayvanları daha fazla sevmeye ve sahip çıkmaya başladıklarını gördüm.’’ dedi.

‘’Çöpe atılmayan bir proje olsun’’
Cemil Midilli Ortaokulu öğretmeni Yasin Turan  ise ‘’Okullarda çocuklara projeler yaptırılıyor. Ne oluyor, öğretmen bakıyor dosyaya ya da modele, sonrasında tamam diyor ve o proje çöpe atılıyor. Bunun ne öğrenciye nede çevreye bir artısı olmuyor. Ancak böyle bir proje ise çok farklı. Biz bu projeyi geçen sene başlattık. Geçen sene yaptığımızda biraz daha deneme tarzında olan bir projeydi. Ancak bu sene yaptığımız proje ise  daha fazla hayata geçen bir proje oldu.’’ diye konuştu.

‘’Onlarda sıcak bir yuvayı hakediyor’’
Sokak hayvanlarının da sıcak bir yuvada kalmayı hakkettiğini söyleyen 6. Sınıf öğrencisi Simeyra İten ‘’Biz evlerimizde rahat rahat oturuyoruz. Benim evimde köpeğim de var, o da sıcakta, ancak sokaktaki hayvanları düşündüğümüzde onlar dışarıdalar ve soğukta üşüyorlar. Bizde düşündük ki böyle bir kulübeyle onlarda dışarıda en azından biraz daha sıcak bir ortamda olabilirler. Benim arkadaşımın kedi alerjisi var mesala ancak o da bu projeye sadece hayvanlar üşümesin sokakta kalmasınlar diye destek oldu. Çünkü hayvanlar için üzülüyoruz. Onlarda bizler gibi birer canlı ve onlar da sıcak bir yuvada kalmayı hakediyorlar’’ dedi.
 

kedi kulübe örnek proje karabağlar