Karşıyaka çevre sağlığı ve iklim krizi mücadelesini sürdürüyor!

TAKİP ET

Sürdürülebilir enerji ihtiyacının ve iklim krizinin zirvelerini yaşadığımız bu günlerde Karşıyaka Belediyesi, SECAP yayınlanmış ilk ilçe olmasıyla öne çıkıyor. Zamanında Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın öncülüğünde hazırlanan eylem planıyla ilgili Belediye Başkan Yardımcısı Saadet Çağlın ile konuştuk.

Fatma SEVDİ/ İZMİR GÜNDEMİ - Atmosfere yayılan sera gazını en aza indirmeyi temel amaç edinen SECAP Projesi’yle ilgili Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Saadet Çağlın ile konuştuk.  Sürdürülebilir enerji ve sıfır atık hedefleriyle dünyanın içinde bulunduğu iklim krizini önlenmeye çalışıldığı SECAP’la ilgili detaylı bilgiler aldık. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve İzmir’in gönüllü ilçelerinin içinde yer aldığı SECAP projesi, Karşıyaka Belediyesi tarafından sıkı denetimlerle uygulanmaya devam ediyor.  SECAP projesi iklim krizi için önemli bir yerde bulunuyorken Çağlın, bu projenin önemini şu sözleriyle anlattı: “SECAP, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı anlamına geliyor. Bu planda bir hedef koyuyorsunuz. Bizim planımız 2030 hedeflerini içeriyor. 2030 hedefi için enerji ve iklime uyum tarafında birtakım eylemler koyuyorsunuz önünüze ve o hedefe ulaşmak için bu eylemleri uyguluyorsunuz. Bunun sürekli izlemesini yapmanız gerekiyor.”

"SICAKLIK ENERJİ KULLANIMINI ARTTIRIYOR"

Projenin amacını açıklayan Çağlın, “Hem enerji tarafında sera gazını azaltmak hem de elektrik, doğalgaz ve akaryakıt tüketimlerini azaltmayı amaçlıyor.  Bunu da azaltırken hem binalardaki harcamalar hem ulaşım kaynaklı harcamalar hem de atık ile ilgili harcamalar, yani sera gazı oluşumunu etkileyen alanlardaki çalışmalarınızla gerçekleştiriyorsunuz. Sonuçta bir iklim krizi yaşıyoruz. Bunu da yaşarken görüyoruz. Örneğin ekstrem hava olayları, sıcaklık artışları olarak görüyoruz ya da afete dönüşen yağışlarla görüyoruz, dolularla görüyoruz. Mesela Temmuz ayında sıcaklık rekoru kırıldı. Böyle bir sıcaklık daha önce yaşanmamıştı. Bu tip olayların artması, bunula birlikte buharlaşmanın artması kuraklığı etkiliyor. Bu sonuçlar çok önemli. Sıcaklık arttıkça maalesef enerji kullanımı artıyor. Bunlar birbirini tetikleyen olaylar. Son zamanlarda yangınlar arttı. Kurak ve sıcak havalarda yangın tetikleniyor. Doğa ya da insan faktörü. Sıcaklık yükselmesi bu tip olayların artmasına sebep oluyor. SECAP’ın genel amacını böyle tanımlıyoruz” dedi. 

"İLÇELERİN KENDİ SECAP'LARINI YAYINLAMASI GEREKİYOR"

Saadet Çağlın, “Karşıyaka Belediyesi’nde SECAP çalışmaları önümüzdeki ay içinde çalışmalar başlayacak. Bu projede 30 ilçe bulunuyor ama Büyükşehir bir SECAP yapıyor ise kendi sorumluluk alanlarında yapıyor. İlçeler de kendi sorumluluk alanlarında yapıyorlar...Güncel SECAP yayınlamış tek ilçe Karşıyaka. Yani en son SECAP’ı 2021’de yayınlayan ilçe biziz. Bizden sonra da Büyükşehir yayınlamıştı. Biz Büyükşehir’in o çalışmasından da tabi ki yararlandık ama başka ilçe yapmadı. Öyle olunca ilçelerin kendine öz kendine has karbon ayak izleri ya da sera gazı emisyon envanterleri yok. Büyükşehir’in hesaplamaları farklı metotlar. Daha genel şeyler üzerinden oluyor ama ilçelerin de kendi SECAP’larını hazırlaması gerekiyor. O nedenle çok önemli bir proje ve sonuçta çok maliyetli bir rapor.Büyükşehir’in bu raporun maliyetlerini optimize ederek bir çatı altında eğitimleriyle birlikte programlaması İzmir için büyük şans” dedi.

Karşıyaka Belediyesi’nin iklim krizi çerçevesinde ve ilçede yaşayan insanlarda farkındalık oluşturmak adına çalışmaların son derece sıkı bir şekilde takip edildiğini dile getiren Başkan Yardımcısı Çağlın,“Biz güncelleme yapan bir ilçe pozisyonundayız. Sıfırdan yapan değil ama güncelleme yapan. Biz o eğitimleri tabi ki aldık. Sistemimizi kurduk. SECAP’ımızı yayınladığımız günden itibaren eylemlerimizle ilgili ilerleme raporu da hazırladık. Biz eylemlerimizin kapsamında ilerlemeye devam ediyoruz” diye konuştu. 

“BAŞKANIMIZIN BU KONUDAKİ HASSASİYETİ BİZLER İÇİN İTİCİ BİR GÜÇ”

Karşıyaka Belediyesi Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularındaki çalışmaları hassasiyetle gerçekleştirdiğini söyleyen Çağlın, “Başkanımız sayın Dr. Cemil Tugay’ın iklim, kamu sağlığı, çevre sağlığı ve tüm yaşayanlarıyla birlikte şehrin sağlıklı geleceği için iklim krizi ya da diğer risklerle ilgili büyük hassasiyeti var. Öyle olduğu için bizler daha çok üretebiliyoruz ya da farklı projeler sunabiliyoruz. Başkanımızın bu konudaki hassasiyeti bizler için daha itici bir güç” dedi. 

karşıyaka belediyesi