Karşıyaka Meclisi'nde gündem Cumhuriyet Mahallesi planları

TAKİP ET

Karşıyaka Meclisi'nde Cumhuriyet- Örnekköy- İnönü Mahalleleri'nin planları tartışıldı. AKP'nin önce evet oyu verdiği sonradan revize talep ettiği imar planlarıyla ilgili konuşan Başkan Tugay, 'İmar planı yapılmış her yerde yeterli sosyal donatı alanı olmadığından her vatandaşımız şikayet ediyor. Şehir Plancıları Odaları, sosyal donatı alanı yok diye itiraz ediyor vatandaş ise bizim yeşil alana ihtiyacımız yok diye itiraz ediyor' dedi.

Aylin BAYRAM/ İZMİR GÜNDEMİ- Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı olağan meclis toplantısı 1’nci birleşimi Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında, Karşıyaka Nikah Evi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. 

Karşıyaka’nın Cumhuriyet Mahallesinin tamamını, İnönü ve Örnekköy Mahallelerinin bir kısmını kapsayan yaklaşık 137 hektarlık bölgede beklenen 1/1000 ölçekli imar planları Karşıyaka Belediyesi’nde askıya çıkmıştı. Belediye meclisinde gündeme alınan AKP’li Adem Öztürk’ün revize talep ettiği Cumhuriyet Mahallesi imar planlarında tartışma sürüyor.

Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İmar planı yapılmış her yerde yeterli sosyal donatı alanı olmadığından her vatandaşımız şikayet ediyor. Şehir Plancıları Odaları, sosyal donatı alanı yok diye itiraz ediyor vatandaş ise bizim yeşil alana ihtiyacımız yok diye itiraz ediyor” dedi.

Sözlerine devam eden Başkan Tugay, “Bu olay gerçekten Türkiye’de emsal gösterilmesi gereken bir olay. 1987 yılında yapılmış geçici bir imar planı. O yıldan bu yıla çok fazla düzenleme ve değişiklik yapıldı. Çok fazla nüfus yoğunluğunun yaşadığı yerlerde sıkıntı yaşanıyor. Çocukları parklara çıkarmak istiyoruz, yok. Bütün bunlar bazı mahallelerimizde eksik ve sıkıntılı. Vatandaşa soruyoruz neden şikayetçisiniz diye, bina yapılaşmasından dolayı yeşil alan yok diyorlar. Karşıyaka Türkiye’nin en çok yapılaşmanın olduğu yerlerden birisi. Sahile yakın kesimlerden bakmak üzere yeterli yol genişliği, yeterli yeşil alan olmadığını biliyoruz. Bu nedenle Şehir Plancıları Odası, yeterli şehir planı yok şikayeti ediyorlar. Bakış açısında farklılıklar var. Bunlardan bir tanesi kamu idaresi bakış açısı, daha fazla sosyal alan istiyoruz diyor. Bir yanda vatandaşımıza bakıyoruz daha fazla yerinden pay vermek istemiyor. İmar kanuna uymayan bir planlama yapsak o plan hukuk yolunda reddedilir, iptal edilir."

KENDİ BAŞIMIZA KARARLAR ALAMAYIZ!
"İmar revizyonları yeni bir şehir yapılması konusunda yenileniyor. Şehir planlamasında daha insancıl planlama yapılması için lazım. Biz burada kendi başımıza kararlar alamayız. Mevzuata uygun kararlar almak zorundayız. Planda ihtiyaç duyulan kaynakları yerine getirmemiz gerekiyor. İnsanların hali hazırda yaşamak zorunda olduğu bir alanda çalışma yapmaktan bahsediyoruz. Sosyal donatı alanları kime hizmet edecek, ya da satın alındığında kaynak kimden çıkacak. Bu tür paralar bütün hizmetlere harcanıyor. Sizlerin  verdiği rakamlara dayanarak, olabildiğince vatandaşa sahip çıkmaya çalıştık. Burada en büyük sorun küçük küçük parsel olması. Ve terk durumunda yapılaşma için tek başına yapılaşmaya uygun hale gelmeyecek olması. Sonuçta masada belediyenin olduğu, biz o masada olacağız. Bugün insanlar bir şeye itiraz ediyorlar, ama teknik konularla bilgilere sahip olduklarını düşünmüyorum. Parselasyon planı yapılırken insanların hakkı gözetilecek. İnsanlar itiraz etti, itirazlara baktığınızda hazır bir forma imza atmışlar. İtirazlar bir kampanyaya dönüştürüldü. Biz bu sürede vatandaşımızla sık sık bir araya geldik. Plan yapıldıktan sonra ben kendi makamımda birebir bilgi verdik. Askı sürecinde hem bireysel hem de onarlı gruplar halinde bilgi verildi. Düğün salonda toplantı düzenlenmesi sağlıklı bulunamadı. Bu insanlar bizim insanlarımız. Söyledikleri her şeyi duyduk. Kendi iç tartışmalarımızı sizlerde biliyorsunuz. Bunun bir keyfiyet olmadığını herkesin bilmesini isterim.

"MUTLAKA HUKUKA GİDECEKTİR"
Mahallenin tamamı bu plana itiraz etmiyor. Bazı insanlarımızın kendi görüşleri çerçevesinde itirazları var. Planda emsal artışı olmuş mudur, kesinlikle olmuştur. Anadolu caddesindeki emsalin düşürülmesiyle ilgili büyükşehirle görüşülmüştür. Bu mutlaka hukuka gidecektir. Mahkemenin verdiği karar başımızın üstündedir.

DETAYLI İNCEYEMEDİK
Revize talep eden AKP’li Adem Öztürk, “Mart ayı meclisinde onayımıza sunuldu. Biz o zaman İmar komisyonunda değildik. Karşıyaka Belediye Başkanı’nın bize söz vermişti.
İnceleyemediğimiz planların geçmesi için oy verdik. “2019 planlarında vatandaşlara verilen emsal hakkın arttırılması, belediyenin arsasının uygun fiyata satılması” gibi sözler bunlar.  Yapıcı bir muhalefet tarzıyla oybirliğiyle meclisten geçmesini sağladık. Halkımız itiraz etti. Bizde itirazları inceleme bulduk. Maalesef perde önünde perde arkasında bize verilen sözlerin yerine getirilmediğini gördük. Planları baştan aşağı incelediğimizde, planın bütünlüğünde emsal bir artış olmadığını görmekteyiz” açıklamasını yaptı.

“SİYASİ DURUŞUNUZ NET DEĞİL”
Tartışmayla ilgili AKP’li Öztürk’e yanıt veren Karşıyaka Belediyesi CHP Meclis Üyesi Murat Aydın, “Her kabul oyundan sonra bu tartışmayı yapacaksak siyasi duruşunuz net değildir demektir. Yeni bir durum gelişti. Söylediğiniz şeyler doğru ama gerçeği söylemiyorsunuz. Söyledikleriniz doğru ama gerçeği söylemiyorsunuz. İmar planlarının han planları üzerinden yapılmasının nasıl sonuçlandıracağını kendisi bilir. Planın ayrıntılarına bakmadıklarını söylediler, olabilir. Kamusal alanların yerine de bakmadıysanız bunun nesine oy verdiniz. Bütün planı bu şekilde değerlendirmek,
İmar planları yapılır ve uygulanma süreci zaman içinde farklılaşır. Kentin yeni anlayışına göre farklılaşabilir. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki planların gecikmesini sağlamaktan başka bir şey değil. Buradaki sorun şu, 1987 planlarında kimse zayiat vermemişti. Rakamı neresinden okuduğunuza bağlı” açıklamasında bulundu.


 

karşıyaka belediye cemil tugay meclis cumhuriyet mahallesi imar planı revize akp chp komisyon raporu