Kılıçdaroğlu: Yeniden başlıyoruz

TAKİP ET

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, kongreyi yerel seçimler sonrasına bırakma önerisini kabul etmedi. CHP kulislerinden sızanlar, 'Seçimlere tabandan yeniden güvenoyu alıp, tartışmaları arkasında bırakarak gitmek istiyor. Bu kongrede karşısına ciddi bir aday da çıkmaz diye düşünüyoruz' şeklinde. Kılıçdaroğlu partililere ayrıca, 'İstediğimiz sonucu alamadık ama bu iş bitmedi. Yeniden başlıyoruz' mesajı verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, önceki gün seçim muhasebesi için topladığı partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MKY) üyelerinin istifalarını alıp, “mümkün olan en kısa sürede” diyerek kongre takvimini başlatması kulisleri hareketlendirdi. Kılıçdaroğlu’nun toplantıda adaylığına ilişkin bir değerlendirme yapmaması, “Aday olmayacak mı” tartışmalarına yol açtı. Toplantının ardından CHP’den bir kaynak Hürriyet’in sorusuna, “Bu konuda bir karar verdiğini düşünmüyorum, olmayabilir” dedi. Bu tartışmalarla hareketlenen kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunu boşlukta bırakıp, kongre öncesinde tabandan güçlü bir davet çağrısı bekleyebileceği de öne sürüldü.

‘BIRAKMAMA’ MESAJI

Kılıçdaroğlu, dünkü yemin töreni öncesinde parti genel merkezinde bir araya geldiği yeni vekillerine yaptığı konuşmada mesaj verdi. Seçim sonuçlarını değerlendirirken, “Demokratik ve ahlaki meşruiyeti yok” diyen Kılıçdaroğlu, “İstediğimiz sonucu alamadık ama bu iş bitmedi. Bundan sonra sahada daha çok olarak, daha çok çalışarak mücadelemize devam edeceğiz” sözleriyle “Yeniden başlıyoruz” mesajı verdi. Kılıçdaroğlu, yeni vekillerinden, “Sözünüzün ağırlığı olsun” diyerek konuşmalarına dikkat etmelerini, yasama faaliyetlerine devamsız katılmalarını da istedi. Sözleri “Misyonu devam ediyor, bırakmayacağının mesajı” olarak değerlendirildi.

O ÖNERİYE ‘HAYIR’ DEDİ

Kılıçdaroğlu, ekim başı planlanan kongreye ilişkin bazı kurmaylarından gelen, “Yapalım ama genel başkan seçimini yerel seçimler sonrasına bırakalım” önerisini de geri çevirdi. Bu hareketi parti kulislerinde, “Seçimlere tabandan güvenoyu alıp, tartışmaları arkasında bırakarak gitmek istiyor. Kongrede karşısına ciddi bir aday da çıkmaz diye düşünüyoruz” değerlendirmeleri öne çıktı.

LİSTE MÜCADELESİ

Kılıçdaroğlu’nun yarın açıklayacağı yeni MYK listesiyle yönetimden kimlerin gidip geleceği merak konusu oldu. Kılıçdaroğlu’nun düşündüğü değişikliklerde en yakınındaki isimlere bile ipucu vermediği bildirildi. Parti kulislerinde liste mücadelesi yaşandığı belirtilirken, İmamoğlu’nun da Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde yönetime bazı isim önerilerinde bulunduğu kaydedildi.

KURULTAY MYK’SI

Önceki günkü toplantıda istifalarını aldığı MYK üyelerinin önemli bölümünü değiştirmeyi hedefleyen Kılıçdaroğlu’nun kadın ve gençlerle birlikte yeni isimlere ağırlık vermesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu aynı şekilde partisinin Meclis yönetiminde de kadın ve gençler başta olmak üzere yeni isimler istedi. Kılıçdaroğlu’nun bugünkü parti meclisini şekillendirdikten sonra açıklayacağı yeni MYK kongreye kadar görev yapacak. Kılıçdaroğlu’nun kongrede ise PM ve MYK’da ciddi değişikliğe gideceğinden söz ediliyor. Önceki günkü MYK’da takvimi işletilen kongreye ilişkin kararın bugünkü PM’de de değerlendirilip, ardından da yeni MYK ile birlikte kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

İMAMOĞLU NE YAPACAK

CHP’de özellikle seçimlerden sonra verdiği değişim mesajlarıyla kulisleri hareketlendiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tavrı merak konusu oldu. Önceki gün Kılıçdaroğlu ile 1.5 saate yakın görüşen İmamoğlu’nun, seçimler öncesinde yapılacak kongrede adaylığı düşünmeyeceği görüşünün ağır bastığı kulislerde, “Ancak, partide emeği olan herkes gibi tabii ki Ekrem Başkan da yeni dönem performansını dikkatle takip edecektir” görüşü dillendirildi. Yargı engeliyle karşılaşmaması halinde yeniden adaylığına kesin gözüyle bakılan İmamoğlu’nun çalışmalarını İstanbul’a yoğunlaştırması bekleniyor. CHP’den etkili bir ismin Hürriyet’e yaptığı, “Ekrem Bey’den bir Muharrem İnce çıkmaz” değerlendirmesi de dikkat çekti.

ÖZTRAK: BÜYÜK DEĞİŞİM BAŞLADI

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, samimi özeleştirilerini yaptıklarını, eksiklerini giderip yenilenerek mücadeleye güçlü bir şekilde devam edeceklerini söyledi. Öztrak düzenlediği basın toplantısında, 28 Mayıs’ta her iki kişiden birinin desteğiyle büyük bir değişimin başladığını da savunarak, “Bu, önünde duranların ayaklarını yerden kesecek bir çığdır. Her adımda artacak, büyüyecek, engellenemez hale gelecektir” dedi ve şunları söyledi:

İSTEDİĞİMİZ SONUCU ALAMADIK

“Başta Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere bu seçimi kazanmak için çok çalıştık. Ama arzu ettiğimiz sonucu alamadık. Ancak Genel Başkanımız ülkemizdeki her iki seçmenden birinin oyunu aldı. Muhalefetin bu desteği muhafazası ve artırması, bunu hükümeti denetleme ve dengelemede kullanması hükümetin sorumsuzluklarının millet adına bir ölçüde kontrolünü sağlayacaktır. Erdoğan da bunun farkındadır. Bu desteği dağıtmaya çalışmaktadır.

SAMİMİ ÖZELEŞTİRİ YAPTIK

Samimi bir özeleştiri de yaptık. Kimilerine göre bugün seçimden sonraki 5. gündür. Bize göre ise 9 ay sonra yapılacak yerel seçimle ilgili mücadelenin başlamasının 5. günüdür. Samimi bir özeleştiri yaparak, yaşadıklarımızdan ders alarak, eksiklerimizi giderip yenilenerek mücadeleye güçlü bir şekilde devam edeceğiz.”

SARIGÜL: KILIÇDAROĞLU’NUN YANINDAYIZ

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunurken Kılıçdaroğlu’na desteğini dile getirdi. Sarıgül, şöyle konuştu: “Milletimiz kendini yönetecek kadroları seçme hakkını kullanmıştır. Muhalefet Seçim Sonuçları nedeniyle kaygılara kapılıp, asla ve asla ‘Demokratik, laik Cumhuriyet tehdit altındadır’ dememelidir. İktidar da ‘Biz kazandık, herkes kendini buna göre ayarlasın’ şeklinde bir tavra girmemelidir. İktidar partilerinin ve özellikle ülkeyi yönetme sorumluluğu taşıyanların muhalefete verilen oylara çok daha fazla saygı göstermesi lazımdır. AK Parti ve Sayın Erdoğan’a oy vermeyen vatandaşlar da asla ve asla bir kenara itilmemelidir. Büyük bir oy farkı yakaladık. Ama bilelim ki CHP’nin kurumsal kimliği olmasaydı seçilme şansım çok zayıftı. Biz vefalıyız. CHP çatısı altında seçime giren arkadaşlarımız hiç olmazsa yeminlerini yapsalardı da ondan sonra istifa etselerdi. Bizde öyle bir şey olmaz. Bizde vefa vardır. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında olmaya devam edeceğiz.” (Hürriyet)

chp kemal kılıçdaroğlu ekrem İmamoğlu