KKM için bankalara yeni uygulama talimatı

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 20 Ağustos tarihinde kamuoyuna duyurduğu Kur Korumalı Hesaplara dair Düzenlemeler kapsamındaki uygulama talimatını bankalara iletti.

Bu talimata göre bankaların vadeli TL mevduat hedefleri yeniden düzenlendi. Gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 oranında vadeli TL mevduat geçişi hedeflendi. Ayrıca, bu TL mevduatların vadesi en az 32 gün olarak belirlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların TL mevduat geçişi ve dönüşümünü hızlandırmak için yeni bir adım attı.

Merkez Bankası bankalara Kurumsal Karar Mekanizması uygulama talimatı gönderdi. Bu talimatla birlikte vadeli TL mevduata geçiş hedefleri belirlendi ve dönüşüm sürecinin hızlandırılması hedeflendi.

Uygulama talimatı, bankaların yüzde 95 yenileme ve TL'ye geçiş hedeflerine nasıl ulaşabileceklerini açıkladı. Bu doğrultuda bankalar, gerçek ve tüzel kişi dönüşüm hesaplarının yenilenmesi ya da döviz dönüşümlü hesaplardan 32 gün ve üzeri TL vadeli mevduata geçiş yaparak yüzde 95 hedefine erişebilecekler.

Yeni dönüşüm hesaplarının, vadesi gelen dönüşüm tutarının en çok yüzde 10'unun hedefe sayılabilmesine imkan tanındı. Bu da özellikle yeni hesapların dönüşüm sürecine katkısını güçlendirecek bir önlem olarak dikkat çekiyor.

Merkez Bankası'nın belirlediği faiz/kar payı oranlarına göre menkul kıymet tesisinde değişiklik yapıldı. İhracat ve yatırım kredilerinde referans oranın 1,4 katı, diğer TL ticari kredilerde 1,8 katı ve ihtiyaç kredilerinde 2 katı olarak uygulanan tesisin hedefi yeniden düzenlendi.

Bu önlemler, bankaların TL mevduata geçişi ve dönüşümü konusunda daha etkin adımlar atmalarını sağlamayı hedefliyor.

Merkez Bankası'nın açıkladığı bu uygulama talimatı ile bankaların hedeflere ulaşma süreleri ve yöntemleri netleştirildi. Özellikle katılım bankalarının farklı iş modellerinin dikkate alındığı düzenlemelerin, finansal sektördeki dönüşümü hızlandırması bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB Merkez Bankası