Konak Belediyesi'nde tartışmalar bitmiyor! Gökdelenin ardından arsa tartışması!

TAKİP ET

Konak Belediyesi olağan meclis toplantısının Aralık ayı ilk oturumu başkan Abdül Batur yönetiminde gerçekleşti. Mehmet Haberal'in sahibi olduğu Başkent Hastanesi ile ilgili arsa tartışmaları sürerken imar plan değişikli AKP'nin ret oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi. AKP'lilerin belediyenin 30 milyonluk değer kaybına uğradı eleştirilerine yanıt verdi.

Oktay Güçtekin/  Konak Belediyesi olağan meclis toplantısının aralık ayı ilk oturumu Başkan Abdül Batur idaresinde gerçekleşti. Haberal’in sahibi olduğu Başkent Hastanesi’nin Konak’ta yapmayı planladığı Halkapınar Mahallesinde yer alan arsa problemi imar planı değişikliği ile komsiyondan gelen rapor doğrultusunda oy çokluğuyla kabul edildi.

CHP’li Keskin “Hem sağlık hem eğitim”

İmar Komisyon Başkanı Esra Yılmaz Keskin “Halkapınar’da söz konusu alana ait kamu yararı söz konusu olduğu için Büyükşehir meclisinde oylanmış. Bu kapsamda istenen plan değişikliği komisyonca oy çokluğuyla kabul edilmiştir. Hem sağlık hem eğitim açısında kamu yararı olduğunu öngörmekteyiz. Buna Ak Parti muhalefet şerhi söz konusudur.

Ak Partili Yıldız “Bu projede bizim içimize sinmiyor”

İmar Komisyonu’nda yer alan AKP'li meclis üyesi Hakan Yıldız “Zorlu Holding’in yapacağız gökdelen inşaatı ile ilgili düşüncelerinizi bizde onaylanıyoruz. Bizim içimize sinmiyor.”

Hastane ile ilgili eleştirilerini dile getiren Yıldız “Bizim de bu hastane arsası da içimize sinmiyor. Bizim karşı çıktığımız sebepler ; teknik temeller ve menfaat temeller. Önceki planlara baktığımız da 22 bin metrekare idi. CHP’li meclis üyeleri bu konuda kararsız.” cümlelerine Başkan Batur “CHP grubuna karışma sakin sakin konuş” cevabını verdi.

2018 yılında büyükşehir belediyesi tarafından plan tadilatı yapıldıktan sonra satılsaydı 30 milyon tl daha değerli paraya satılacağını ifade eden Yıldız “Eski planda otopark projesi varken yapılan değişikliklerle birlikte otopark kaldırılmışt durumda. CHP’li meclis üyeleri de bu zarardan memnun değil. Ne kadar sürede istihdam sağlayacak ne oranda katkı sağlayacak göreceğiz. Bu yaşanan değere kaybını minimalize edilmeli ya da vakıf tarafından bağış yapılmalı.”

“30 milyonluk zarardayız”

Bölgenin İzmir’in ve Konak’ın bir değeri olduğunu söyleyen Yıldız “ Mülkiyet tamamen bir özel üniversiteye veriliyor. Tam 30 milyon liralık zarardayız ve bu ciddi rakam halkımızın cebinden çıktı. 2018 yılında gerekli çalışmalar yapılsaydı böyle sıkıntı yaşamıcaktık.”

Başkan Batur “planda bütünlük hizmette bütünlük”

Ak Partili meclis üyelerine cevap veren Başkan Batur “Belediye istihası var. Burada geçmişte bu değerlendirme noktasında meclisimiz değerlendirmiş. İBB meclisi 2018’de bu bölgeyle ilgili bir plan yapmış 1/5000 ölçekli. Uygun şekilde plan anlayışı geliştirirler planda bütünlük hizmette bütünlük anlayışıyla hareket ediyoruz.”

“Burası vakıfa ait”

Vakıfları birbirinden ayırıryorsunuz ama bu da vakıf. Bizde onun vakıf,başkasının vakfı olarak değerlendirilmez. Mekansal yönetmelikler kapsamında sosyal altyapı alanları bu madde de birey toplumun kültürel, sağlıklı bir çevreyle yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik eğitim, kamu veya özel sektör eğitim, dini, sağlık tesisler. Sosyal altyapı tesisi altbaşlığında onaylıyor.

1/5000 binlik otoparkla ilgili ulaşım dairesi başkanlığından görüş almış. Böyle bir otoparka ihtiyaç varmı konsuunda görüş almış ve ona göre tadilat yapmışlar. 21.1.2019 tarihinde düzenleme yapılmış. Görüşte yönetmelik yönünden bir aykırılık olmadığı belediyemize bildirilmiş.

“Belediye kar zarar kuruluşu değil”

Batur “Kar-zarar kuruluşu değil Belediye. O zamanki meclis üyelerimiz böyle değerlendirmiş. Belediyemiz taksitlerle bugüne kadar almış. Şu güne kadar taksitler nedeniyle aksamış. Özellikle kentte hastane yapımı ve diğer konularda.”

“Kente gelecek için hastane yatırımdır”

Batur “Ne zaman ekonomisi iyi olacak inşaata öyle başlayacak. İnşaat ruhsatı alır 5 senede temel üstünü vermek zorundayız. Kent içerisinde duruşumuzu gördünüz. Bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kente gelecek bir hastane yatırımıdır. Bölge hastaneleri var nasıl ulaşılacağı belli değil. Vakıf hastanelerin olması kadar doğal bir şey yok. Bizim bakış açımız yok.”

“Hizmet için borca gireriz”

AK Partili meclis üyesinin 400 bin kişilik nüfusuna rağmen kadın sığınma merkezi olmadığını söylerken Başkan Batur “Kadın sığınma merkezimiz yapılır. Borçlanmadan korkmayız. Hizmet için borca da gireriz. Devlet işlerini yaptıracak müteahit bulamayacaksınız. Bu bizden kaynaklı değil ülkenin durumundan böyle bir durumdayız..”