Konak Belediyesi'nden çevreye duyarlı iklim planları

TAKİP ET

Konak Belediyesi Araştırma ve Geliştirme Müdürü Turan Ateş, iklim ve çevreye yönelik çalışmalarının yanında aldıkları uluslararası hibe desteklerini anlattı. Ateş, "Konak İzmir'in kalbi, merkezi ama dezavantajlı bir bölge" ifadelerini kullandı.

Fatma SEVDİ/İZMİR GÜNDEMİ - İzmir'de çevreye ve iklim değişikliklerine yönelik çalışmalar gerçekleştiren belediyelerinden Konak Belediyesi, Arge Müdürlüğü, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ve diğer müdürlüklüleri ile iklim krizine uygun planları ve eğitimleriyle öne çıkıyor. Bu çalışmaları ve kurumun hibe desteklerini Arge Müdürü Turan Ateş anlattı.

KONAK TÜRKİYE'DE ATIK PİL TOPLAMADA BİRİNCİ

Tüm bu çalışmaların Konak Belediye Başkanı Sayın Abdül Batur başkanlığında yürütüldüğünü belirten Konak Belediyesi Araştırma ve Geliştirme Müdürü Turan Ateş,  "Konak Belediyesi olarak İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Arge Müdürlüğü ve diğer müdürlüklerin katkılarıyla beraber iklim değişikliği ve çevre ile ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Konak Belediye Başkanımız Sayın Abdül Batur göreve geldiğinde, ilk etapta Arge Müdürlüğü'müzü kurdu. Sonraki kısımda özellikle uluslararası boyutta söz sahibi olabilmek için ve iklim değişikliği ve çevreyle ilgili çalışmalarımızı vurgulayabilmek için Covenant of Mayors (Belediye Başkanları Sözleşmesi)'da yer aldık. Üyeliğimizi kabul ettirdik. Oradaki üyeliğimize müteakip de Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı olan SECAP projemizin hazırlık çalışmalarına başladık. Bu hazırlık çalışmalarımız şuan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'müzün başkanlığında yürütülüyor ve Çevre Mühendisleri Odası'nın işbirliği içerisinde ilerliyor. 2023'ün Kasım ayında da Konak Belediye'mizin SECAP projesi bitmiş olacak. Aynı zamanda İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'müzün çevreye duyarlılığı arttırmak maksadıyla atık pillerin toplanılması, atık ilaçların toplanılması gibi de çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların bizim için önemi, Türkiye'de atık pil toplamada birinciyiz" sözleriyle çevreye yönelik çalışmaların yürütülüşünü anlattı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇEVREYE YÖNELİK EĞİTİM KİTLERİ

Arge Müdürlüğü'nün içinde yer aldığı çevreye yönelik çalışmalarından önemli bir örneğini anlatan Ateş, "Covenant of Mayors'a üyeliğimizi gerçekleştirdikten sonra uluslararası boyutta çalışmalar yapmaya başladık. Özellikle uluslararası boyutlardaki hibe desteklerinden faydalanmaya çalışıyoruz ve bu hibe desteklerine yönelik de çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Özellikle iki tanesinden bahsetmek istiyorum. İklim değişikliği ile ilgili projemiz Avrupa Birliği tarafından kabul edildi ve bu projemiz şu anda uygulamaya başlamış olduğumuz bir proje. 1 yıl sürecek bir çalışma olacak. Bu bir yıllık çalışma içerisinde önce bütün dünya çapında iklim değişikliği ve çevreye yönelik iyi uygulama örnekleri ve yerleri incelenecek. Daha sonra bu iyi uygulama örnekleriyle beraber İzmir genelindeki STK'larla birlikte bir iklim çalıştayı yapılacak. Bu çalıştay, 2023 yılı içerisinde gerçekleştirilecek. Bu çalıştaydaki iyi uygulama örnekleri Konak ilçe sınırları içerisinde nasıl entegre edilebilir, onlar ortaya çıkartılacak. Bunlara yönelik bir eylem planı oluşturulup, o eylem planı doğrultusunda iyi uygulama örnekleri hayata geçirilecek. Sadece bununla kalmayacağız. Aynı zamanda bu projemizde bir de çocuklara yönelik eğitim kiti oluşturacağız. Çocuklar da eğitim kiti sayesinde iklim değişikliği ile ilgili bilgilenmiş olacak. Aynı zamanda online bir platform da oluşturacağız ki bu platformda çalıştaya katılamayanlar da rahatlıkla iyi uygulama örneklerini orada net olarak görebilecek. 150 bin Euro'luk ciddi bir bütçesi olan bir proje. Bu projemizi 2023 yılı içersinde, 2024 yılının ilk altı ayına kadar da projemizi tamamlayacağız. Türkiye'ye örnek olacak bir proje" ifadelerini kullandı.

SOSYAL İKLİM DERNEĞİ VE KONAK BELEDİYESİ İKLİM ELÇİLERİNİ YETİŞTİRİYOR

Avrupa Birliği'ne yönelik çalışmaların yanında STK'lar ile işbirliği içinde projeler gerçekleştirdiklerinden bahseden Turan Ateş, "Bir diğer projemiz, Avrupa Birliği'nden geçmiş olan, 100 bin Euro'luk bir proje. Bu da Konak İklim ve Çevre Eğitim Merkezi. Türkiye'nin ilk İklim ve Çevre Eğitim Merkezi kurulacak. Bu da yine 2024'ün Haziran ayına kadar bitecek olan bir proje. Tüm çocuklar ve gençlere yönelik olacak. Bu kapsamda burada gelip eğitimler alacaklar. Merkezimizi inceleyecekler. Bu merkez gençler ve çocuklar çevre ve iklim ile ilgili tüm sorularına yanıt bulabilecek.  Tabi sadece Avrupa Birliğine yönelik çalışmalar yapmıyoruz. Aynı zamanda iklime yönelik güzel çalışmalar yapmış olan ve bu konuda birçok projelere imza atmış olan STK'larla da çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bunların başında Sosyal İklim Derneği en önemli partnerlerimizden bir tanesi. Sürdürülebilirlik Kalınma Derneği  ve Pi Gençlik Derneği gibi örnekler de verebiliriz. Bu STK'larla işbirliği protokolleri yapıyoruz ve bu protokoller kapsamında hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. En güzel örneği, Sosyal İklim Derneği ile beraber 18-30 yaş arasındaki gençlerden iklim elçilerini yetiştiriyoruz. Bu elçilerin eğitimleri dört ay sürüyor. Dört ay sonunda her biri bir elçi oluyor ve bu elçiler, özellikle Konak ilçesi başta olmak üzere,  iklim değişikliğine yönelik projeler üretiyorlar. Bu üretmiş oldukları projeleri bizler de hayata geçiriyoruz" dedi.

İZMİR'İN KALBİ VE MERKEZİ KONAK

Konak'ın iş merkezleri ve kamu kurumlarının toplandığı bir ilçe olması nedeniyle halkının çevre konusunda tamamen bilinçli duruma gelmesinin zaman gerektirdiğini belirten Ateş, "Gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği projeleri kapsamında raporlar oluşturduk. Halk ne kadar bilinçlendi,  ne kadar biliyor gibi raporlar hazırladık. Tabi sonuç pek iç açıcı değil. Konak  İzmir'in kalbi, merkezi ama dezavantajlı bir bölge. Şöyle ki bizim normal nüfusumuz 325 bin civarı ama gündüzleri bu sayı bir milyonun üzerinde oluyor çünkü tüm iş merkezleri burada. Bir de yapılaşmadan dolayı gecekondu ve dezavantajlı bölgelerimiz çok fazla. Bu da yaklaşık yüzde 50-60 civarlarında. Ondan dolayı halk çok fazla hakim değil. Araştırmalarımız sonucunda iklim değişikliğine sadece kulak misafiri olduklarını gördük" dedi.

ENERJİ TASARRUFLU BİNA

Konak Belediyesi'nin kendi kurumu içerisinde tasarrufa yönelik aldığı önlemlerden bahseden Ateş, "Belediye olarak yapmış olduğumuz çalışmalar var bir de ilçe olarak yapmış olduğumuz çalışmalar var. Belediye olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda şuan devam eden bir çalışmamız var. O da kendi tesislerimizde enerji giderimizi,  güneş enerjisi ile karşılama projesi. Bu konuda pazar yerlerinin üzerleri güneş panelleri ile kaplanacak. Bu şekilde belediyemizin kullanmış olduğu elektriğin en aza indirilmesi, yani giderimizi en aza indirmemize yönelik bir çalışmamız var. Bir de biliyorsunuz ki bizim Basmane'de eski Konak binamız depremden dolayı ağır hasar gördü ve yıkıldı. 2023 yılı içerisinde yeni binanın inşaatına başlanacak. Yeni bina da tamamen enerji tasarruflu bir bina olacak. Hem panelleri ile hem de görsel olarak enerji tasarruflu bir bina olacak" ifadelerini kullandı.

 

konak belediyesi turan ateş iklim krizi iklim değişikliği çevre