Kruvaziyer'de Hedef 2020

TAKİP ET

İMEAK Ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Güngör kruvaziyer turizmi ile ilgili bir sunum yaparken, Şube Başkanı Yusuf Öztürk ise, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.


İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleşti. Şube Başkanı Yusuf Öztürk’ün katılım gösterdiği oturumda Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Güngör, ‘Kruvaziyer Turizm Sektörünün Güncel Değerlendirmesi’ başlığı altında bir sunum yaptı.

Dünyada ve Türkiye’deki kruvaziyer turizmi hakkında hazırladığı sunumda bilgiler aktaran Aziz Güngör, “Dünyada geçtiğimiz yıl 1.4 milyar insan seyahat etmiş. Biz ülke olarak bu yıl 40 milyon turist bekliyoruz. Sektör belki büyük değil ama prestijli olması çok önemlidir. Dünya genelinde 2016 yılı rakamlarına göre 315 kruvaziyer gemi bulunuyor. Bu rakamlar her yıl 15 adet artıyor. Bu piyasanın da en önemli bölümünü Kuzey Amerika oluşturuyor” diye konuştu.

Karayipler İlk Tercih

Yolcuların profiline de değinen Güngör, “Yolcuların en çok tercih ettiği yerler arasında Karayipler ilk sırayı çekiyor. Dünyada ki Pazar payı yaklaşık yüzde 36 gibi bir rakamdalar. İkinci önemli pazar ise Akdeniz... Arkasından da Asya geliyor” dedi. Türkiye’nin konumundaki ülkelerin rakamlarına da değinen Güngör, “2017 yılı umarım dip yaptığımız bir yıl olur. 311 gemi gelmiş 307 bin turist gelmiş. Akdeniz’de 26 milyon yolcu hareketi gerçekleşmiş, Türkiye’de 300 bin olmuş. Bu yüzde 1’dir. En az yüzde 13-14’lük paya sahip olmalıydık. Maalesef büyük sıkıntı. Akdeniz limanlarına bakıldığında son yıllarda ilk 10 hatta ilk 30 liman arasında yokuz. 18 yıl önce İstanbul, Barselona’nın arkasından geliyordu. Şimdi İstanbul sıfır, Barselona’nın ise rakamlarını 5 kat artırdığını görüyoruz” dedi.

5 Yıllık Kayıp Söz Konusu

Türkiye açısından detaylı bilgi veren Güngör, İzmir’in yakın bir tarihte eski günlerine döneceğini söyledi. Güngör, “Kuşadası limanı referans olarak gösterilebilir. Türkiye trafiğinin yüzde 60- 70’ini tek başına yapıyor. En fazla yolcu gelen liman.  Türkiye artık bu krizden çıkıyor. Eski günlere dönmemiz  vakit alacak. 2020 yılında 2015 yılını yakalarız diye umuyoruz. 5 yıllık kayıp söz konusu” dedi.

Kara Cuma Vurgusu

Güngör’ün ardından söz alan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ise, “Çok hareketli günlerden sonra, ekonomideki kurlardan sonra bayram tatiline girdik. Gözümüz kulağımız, ‘Trump ne dedi?’ şeklindeydi. Ama ekonomi durmadı. Bizim de artık bir ‘Kara Cuma’mız oldu. 10 Ağustos’ta TL’nin yüzde 15 değer kaybetmesi. Doların 7 lirayı görmesi çok kritik bir nokta olarak söz konusu oldu. Hükümetimizin 13 Ağustos tarihiyle almış olduğu bir takım yöntemlerle dövizlerin bu kadar engellemesini önlemek için atılan adımlar oldu. Faizler yüzde 28’i buldu. Baktığınızda iç, dış ticaret birbirine girdi.   Devletin döviz kurlarına olan müdahalesi her geçen gün devam ediyor” şeklinde konuştu.

deniz ticaret odası dto İmeak yusuf öztürk aziz güngör