Kültürpark Platformu Sözcüsü Erol Akcan ''Korumak yerine pazar yeri yapıyorsunuz''

TAKİP ET

Kültürpark Platformu üyeleri, Kültürpark'ta devam eden tahliye çalışmaları kapsamında hangar yapıların da sökülmesini istedi. Platform üyeleri ayrıca, koruma amaçlı imar planının yapılması için yetkilere bir kez daha çağrıda bulundu.

Kültürpark Platformu üyeleri, Kültürpark’ta devam eden tahliye çalışmaları kapsamında hangar yapıların da sökülmesini istedi. Platform üyeleri ayrıca, koruma amaçlı imar planının yapılması için yetkilere bir kez daha çağrıda bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin simgesi Kültürpark’ın içinde yer alan ve ‘fuzuli işgalci’ olarak görülen dokuz yapıyı mahkeme kararıyla tahliye etmek için çalışmalarına devam ediyor. Bir süredir devam eden tahliye çalışmalarını yetersiz bulan Kültürpark Platformu üyeleri, fuar alanı içinde bulunan hangarların önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform üyeleri, tahliye çalışmaları kapsamında 15 yıl önce geçici fuar alanı olarak inşa edilen hangar yapıların da sökülmesini talep ederek, koruma amaçlı imar planın da biran önce çıkarılması için yetkilerle çağrı yaptı. Platform adına basın metnini okuyan Erol Akcan, “Madem yasa dışı yapılar temizleniyor, Kültürpark’ın içindeki en büyük yasadışı yapı olan hangarları da hemen sökün. Hangarları 15 yıl önce geçici fuar alanı olarak inşa edenlerin kararlarına, planlarına uymanızı, Kültürpark’ın bağrındaki bu hançeri çıkartmanızı bekliyoruz. Hangarları sökelim. Bu alanı da park yapalım. Hemen şimdi Koruma Amaçlı İmar Planı’nı yapmak için gerekli iradeyi gösterin” diye konuştu.

KORUMAK YERİNE PAZAR YERİ YAPIYORSUNUZ
Doğal sit alanı olan Kültürpark’ı korumak ve asli işlevine kavuşturmak için 2014 yılından bu yana mücadele yürüttüklerini söyleyen Kültürpark Platformu Sözcüsü Erol Akcan, “Geçici kaydıyla inşa edilmiş, yeni fuar alanı açılınca söküleceği ilan edilmiş, parkın neredeyse onda birini kaplayan hangarların bu anlamsız işlev yükleme çabalarına yenilerini eklemek için el altında tutulmaya çalışıldığının farkındayız.  Nüfusu hızla artan İzmir’in trafik ve altyapı sorunlarıyla beraber kaliteli yeşil alan ihtiyacı da artmıştır. Kültürpark yarını görebilen insanların yarattığı bir hazinedir. Bu hazineyi korumamız, geliştirmemiz gerekirken pazar yeri yapıyorsunuz. İzmir’in her semtinde altyapıları, otoparkları hazır pazar yerleri bulunurken popülizm ve gösteriş uğruna yaratacağı trafik yükü, kirlilik biline biline Kültürpark’a amacı dışında işlev yüklüyorsunuz. Bunu yaparken, yaz aylarında yapılan Kültürpark Çalıştayı ve Arama Konferansında ortaya çıkan ‘Kültürpark’a asla araç girmesin ve hiçbir şekilde pazar kurulmasın’ sonuçlarını hiç umursamıyorsunuz. O parkın tanımlanmış bir misyonu varken, Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanmadan, boşaltılan binaların butik müze olarak değerlendirilmek istendiğini okuyoruz. Plan çalışmaları henüz gerçek anlamda başlamadan sarf ettiğiniz sözler, attığınız adımlar bizleri kaygılandırıyor” dedi.

HANGARLARI SÖKÜP PARK YAPALIM
Yetkililere fuarda yer alan hangarların sökülmesi ve söz konusu alan için koruma amaçlı imar planının biran önce çıkarılması çağrısı yapan Akcan, “Kültürpark Platformu olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bir kez daha diyoruz ki; Kültürpark’a ilgisiz işlevler yüklemek, parkın ekolojisini bozma girişimlerinden vazgeçiniz. Burası ne otopark, ne rant alanı, ne de işlevlendirilecek boş bir alandır. Burası kamusal alandır. Sit alanıdır. İzmir’in, İzmirlinin belleği, kültürparkıdır. Hangarlar yapılırken dönemin belediye başkanı İzmirlilerden özür dileyerek, yeni fuar alanı tamamlandığında söz konusu demonte yapıların buradan söküleceğinin sözünü vermişti. Parktaki bazı binaların yasa dışı yapılmış ekleri yıkılıyor. Madem yasa dışı yapılar temizleniyor, Kültürpark’ın içindeki en büyük yasadışı yapı olan hangarları da hemen sökün. Kültürpark’ın doğasında ve tarihinde var olan ana işlevine engel olmaya çalışmayın. Hangarlar hemen sökülsün ki, Kültürpark, Kültürpark olsun! Hangarları 15 yıl önce geçici fuar alanı olarak inşa edenlerin kararlarına, planlarına uymanızı, sözünüzü tutmanızı, Kültürpark’ın bağrındaki bu hançeri çıkartmanızı bekliyoruz. Hangarları sökelim. Bu alanı da park yapalım. İzmir’in ekolojisine, Kültürpark’ın sahip olduğu değerlere, İzmir’in bu vazgeçilemez ekosistemine sahip çıkın. Hemen şimdi Koruma Amaçlı İmar Planı’nı yapmak için gerekli iradeyi gösterin. Kültürpark’ın işlevsiz bir alan olmadığını, İzmir’in yaşam kaynağı olduğunu bilerek, ona işlev aramaktan vazgeçin. Unutulmamalıdır ki, Kültürpark’ı kuruluş işlevine döndürecek olanlar, Dr. Behçet Uz ve arkadaşları gibi sevgi, takdir ve saygı ile anılacaktır” ifadelerini kullandı.
 

izmir fuar kültür park sözcü platrorm