Kur Korumalı Mevduat'a rekor giriş

TAKİP ET

BDDK verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat hesaplarına geçtiğimiz hafta rekor giriş gerçekleşti. Bu hesaplara aktarılan para son bir haftada toplam 137,7 milyar TL artarak 2,1 trilyon TL oldu.

BDDK verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat hesaplarına geçtiğimiz hafta rekor giriş gerçekleşti. Bu hesaplara aktarılan para son bir haftada toplam 137,7 milyar TL artarak 2,1 trilyon TL oldu.

Kur korumalı mevduat hesaplarına 28 Nisan 2023 Cuma günü biten haftada rekor giriş gerçekleşti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), haftalık bankacılık sektörü verilerini açıkladı. Buna göre, geçtiğimiz hafta KKM hesaplarında biriken para 2 trilyon 117 milyar 590 milyon TL (108,6 milyar dolar) oldu.

Bir önceki hafta KKM hesaplarında biriken tutar 1 trilyon 919 milyar 792 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Böylece bankalarda son bir haftada toplam 137 milyar 798 milyon TL kur korumalı hesaplara aktarılmış oldu.

TOPLAM MEVDUATIN 5’TE 1’İ

Son verilerle beraber KKM hesaplarında 16 hafta aralıksız artış yaşandı. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen giriş, haftalık rekor olarak kayıtlara geçti.

KKM hesaplarında biriken mevduatın toplam mevduata oranı yüzde 20,5 olurken TL mevduatlara oranı ise yüzde 34,3 olarak gerçekleşti.

KKM’DE FAİZ SINIRI KALKMIŞTI

KKM'de ‘politika faizi artı 3 puan’ olan faiz tavanı, dövizden dönüşümlü ürün için 2023 yılı Ocak sonunda, TL'den geçişli ürün için 2023 yılı Mart sonunda kalkmış, döviz açığı olan şirketler için de 1 ay vadeli KKM imkanı getirilmişti.

KKM hesaplarında 31 Mart tarihli kararla faiz üst sınırının kaldırılmış olması, KKM hesaplarının cazibesini artıran en önemli etken oldu. Döviz kurlarında seçim sonrasında yükseliş beklentisi de bu yatırım aracına yönelişte etkili oldu.

Seçim öncesinde yüksek cari açık nedeniyle TL üzerinde artan baskıyı hafifletmek isteyen hükümet, KKM'de sınırlamaları kaldırırken, bankalara dövizden TL'ye dönüşüm ve asgari TL mevduat oranı düzenlemeleri getirerek de KKM'yi teşvik etmişti.

Sözcü

BDDK Kur korumalı mevduat