Küresel ısınma albatrosların yuvasını yıkıyor

TAKİP ET

İlişkileri bitiren çok fazla neden vardır. Genelde heyecanın kaybolması, sevginin azalması ya da anlaşamamazlıklar ayrılmak için neden olabilir. Peki ya iklim değişikliği ayrılıklara sebep olabilir mi? Yapılan yeni bir araştırma, dünyadaki en sadık canlılardan olan albatrosların iklim krizi sebebiyle daha fazla boşandığını söylüyor. Uzmanlar, albatrosların romantik aşk hayatlarını, iklim krizine bağlı boşanma nedenlerini ve popülasyonlarının nasıl tehlike altında olduğunu anlatıyor

Albatrosların dünyanın en sadık tek eşli canlılarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Sadık albatrosların romantik ilişkileri ‘Küresel Isınma’ engeli ile karşı karşıya…

Küresel ısınma ve kuşların ilişkileri arasındaki bağlantı kulağa oldukça uzak geliyor değil mi? Ancak gerçekler hiç de sandığımız gibi birbiri ile alakasız değil.

Bilim yayını Royal Society Journal'da yayımlanan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin ve buna bağlı olarak ısınan suların, albatrosların ‘yuvalarının dağılmasını’ oldukça arttırdığını söylüyor.

Albatrosların boşanması, insanlardaki aldatma gibi, eşlerden birinin bir başka albatrosla çiftleşmesiyle gerçekleşiyor. Albatroslar tipik bir eş seçtikten sonra çoğunlukla ayrılmıyor, birbirlerine sadık kalıyorlar. Bu türün yalnızca yüzde 1 başka bir eş bulduğu için ayrılıyor.

Araştırmacılar, 15 yıl boyunca Falkland Adaları'ndaki 15.500 Albatros çiftini inceledi. Bu süre zarfında su sıcaklıkları arttıkça albatrosların ayrılma oranları da sürekli olarak artmaya başladı.

Normalde albatroslardaki boşanma, üreyememe ile tetikleniyor. Bu yüzden bir sonraki çiftleşme mevsiminde yeni bir eş buluyorlar. Ancak araştırmada, başarılı bir şekilde yavru sahibi olan çiftlerin de boşandıkları görüldü.

SULAR ISINIYOR, EVLİLİKLER BİTİYOR

Gördüğünüz üzere albatroslarda evlilik kurumu en az insanlar kadar önemli. Bazı uzmanlar tarafından ‘insanlardan bile daha sadık canlılar’ olarak adlandırılan albatroslar, ne oldu da boşanmaya başladı?

Araştırmalar, deniz kuşları için suların ısınmasının daha az balık, daha az yiyecek, daha sert bir çevre yani çok daha çetin hayat koşulları anlamına geldiğini söylüyor. Bu hayat koşullarında ise albatros yavrularının çok daha azı hayatta kalıyor. Kuşların stres hormonları yükseliyor ve avlanmak için uzaklara göç etmek zorunda kalıyorlar.

Lizbon Üniversitesi'nde araştırmacı ve Royal Society çalışmasının ortak yazarı Francesco Ventura, daha sıcak suların albatros çiftlerinin ayrılma oranlarını arttırdığını öğrendiklerinde çok şaşırdıklarını söylüyor.

Ventura, albatrosların genelde üreyemedikleri zaman boşandığından bahsediyor, “Bu kuşların üreyemediklerinde ayrılma risklerinin daha yüksek olduğunu biliyorduk. Ancak sıcak sular bu durumun dahi önüne geçti. Üreyememe durumu boşanmalarda hala önemli bir etken olsa da, suların ısınmasının çok daha büyük bir etkiye sahip olduğunu keşfettik. Öyle ki, çiftler üreme başarılı olduğunda bile ayrılmaya başladılar” diyor.

STRES, AZ YİYECEK, KULUÇKA BAŞARISIZLIĞI VE BOŞANMA

Yaban Hayvan Biyoloğu Ergün Bacak da yaptığı açıklamalar ile araştırma sonuçlarını destekliyor. Bacak, “Araştırmalar, küresel iklim değişikliğinin sonucunda okyanus sularının sıcaklığının artması, albatrosların yiyecek bulmak için daha fazla seyahat etmesine ve daha stresli hale gelmesine neden olduğunu gösteriyor. Daha stresli olmaları da eşler arasındaki ilişkiye zarar veriyor. Ayrıca yiyeceğe ulaşmaktaki zorluk eşlerin boşanmasındaki en önemli faktör olan kuluçka başarısızlığını arttırıyor” dedi. (Hürriyet)

küresel ısınma albatros iklim değişikliliği