'Kürt seçmen' anketi: CHP'ye ilgi arttı, AKP'de erime yaşandı

TAKİP ET

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin kurucusu Özer Sencar, Kürt seçmenlerin oy verme davranışıyla ilgili bir grafik yayınladı. Buna göre zaman içinde CHP'ye ilgi arttı, AKP'de erime yaşandı.

İktidar partisi AKP ve ittifak ortağı MHP tarafından sıklıkla Haziran 2023'te düzenleneceği belirtilen seçimlere bir yıldan az süre kala gözler, verecekleri oylarla sonuçlara önemli ölçüde etki etmesi beklenen Kürt seçmenlere ve HDP'ye çevrildi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 'ortak aday' fikrine açık olduklarını belirterek CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masaya şu çağrıyı yapmıştı:

"Müzakere ile, açık diyalog ve mutabakatla ortak aday fikrine de açık olduğumuzu söyledik. Cumhurbaşkanlığı seçiminde politikamız budur. Açık müzakere, doğrudan diyalog ve gerçeklerle yüzleşme temelinde bir mutabakat. Eğer bu saydığımız yöntem karşılık bulmazsa hiç şüphesiz kendi yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Kimse imalar beklemesin. Bu saydığımız yöntemler karşılık bulmazsa şüphesiz kendi adayımızı çıkarmayı da en önemli seçenek olarak tutuyoruz."

KÜRT SEÇMENLERİN TERCİHLERİ NE YÖNDE DEĞİŞTİ?

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin kurucusu ve yöneticisi Özer Sencar, bu tartışmalar kapsamında Kürt seçmenlerin oy verme davranışıyla ilgili bir grafik yayınladı.

Temmuz - Eylül 2018 dönemi ile Temmuz 2022 arasını kapsayan grafikte, Kürt seçmenlerin HDP, AKP ve CHP'ye yönelik ilgisinin değişimi gösteriliyor. 

Buna göre "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusuna Temmuz - Eylül 2018 döneminde yanıt verenlerin yüzde 39,2'si "HDP" dedi. Onu yüzde 29,2'yle AKP, yüzde 12,4'üyle CHP takip etti.

Günümüze gelindiğindeyse sonuçlar şöyle şekillendi:

HDP: Yüzde 34,2
AKP: Yüzde 21,3
CHP: Yüzde 17,7
Kararsız: Yüzde 14,1

Yani bu iki yıllık süreçte CHP oylarını yüzde 5,3 artırırken, AKP'de yüzde 7,9'luk bir erime yaşandı.

Şu sıralar MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ısrarı üzerine başlatılan 'kapatma' davasıyla boğuşan HDP'nin ise hala birinci parti olduğu, kaybın yüzde 5'le sınırlı kaldığı görünüyor. 

Siyaset bilimciler, seçimlerin cumhurbaşkanlığı ayağında HDP'nin ayrı bir aday çıkarmasının 'riskli' olduğu görüşünde.

İlk turda yüzde 50+1'in yakalamanın önemine dikkati çeken uzmanlar, muhalefet partilerinin ortak bir aday üzerinde uzlaşması gerektiğini söylüyorlar.

GERÇEK GÜNDEM

CHP HDP AK PARTİ kürt seçmen anket