Malatya'da şebeke suyu sıkıntısı: " Temiz su bulamaz hale geldik!"

TAKİP ET

Malatya'da çadır kentte yaşamını sürdüren ve temiz su bulmakta zorlanan Solak, " Malatya doğal kaynak suyunun başkenti iken şimdi temiz su bulamaz hale geldik" dedi.

Nur DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- 6 Şubat'ta 11 ili etkisi altına alan deprem meydana geldi. Deprem sonrası evleri yıkılan vatandaşların çoğu şehrini terk etti. Şehir içinde kalanlar ise çadır kentte yaşamını sürdürmeye devam ediyor. Malatya2da evi yıkılan, ailesi çadır kentte yaşayan Umutcan Solak , Malatya'da deprem sonrası su bulma konusunda yaşanan zorluğu  ve diğer olumsuz koşulları gazetemize anlattı.

ŞEBEKE SUYU ÇAMURLU AKIYOR!

Temiz su temin etme konusunda sıkıntı çeken Umutcan Solak,"Deprem sonrası ailem çadır kentte yaşamaya devam ederken ben ve kardeşim imkanların kısıtlı olmasından dolayı başka şehirlere dağılmak zorunda kaldık. Deprem sonrası temiz su bulma konusunda çok zorlandık. Malatya doğal kaynak suyunun başkenti iken şimdi temiz su bulamaz hale geldik. Malatya’nın merkez ilçelerinden biri olan Yeşilyurt ilçesine bağlı Kaynarca Mahallesi Küme evleri sokakta bulunan sondaj kuyusundan insanlar su ihtiyacını temin etmeye çalışıyor. Özellikle merkez olmak üzere Malatya genelinde şebeke suyu çamurlu ve pis akıyor. Çeşme suyunu içme suyu dışında kullanabilirsiniz demelerine rağmen bulaşık yıkma, duş alma için bile kullanamayacak kadar kirli. İçme suyu şehir genelinde yok.  Depremzede insanlara Mart ayı itibariyle kimyasal atık taşıyan tankerden dönüştürme bir su tankeri ile mahallelere “içilebilir olmayan” su veriliyordu. İnsanlar suyun pis olduğunu ve içilemediğini fark edince alternatif çözümler aramaya başladılar. Bahsettiğim konumda çok eskiden açılmış bahçe sulama için kullanılan bir sondaj kuyusu var. Yine içilebilirliği kesin olmadığı halde nispeten daha temiz bir görüntüsü ve akış hızı yüksek olduğu için insanlar bu sondaj kuyusundan içme suyu temin etmeye çalışıyorlar" dedi.

SOKAKLARIMIZ HİNDİSTAN SOKAKLARI GİBİ

Malatya Belediyesi'nin, Malatya'nın durumu için aksiyon almadıklarına sitem eden Umutcan Solak,"Malatya genelinde market, giyim ve temel ihtiyaçları karşılamak bu kadar zaman geçmesine rağmen hala oldukça güç. Esnaflar ile ilgili de hızlı bir çözüm üretilmediğinden şehir genelinde çevreyolu da dahil olmak üzere her bölgede çok fazla derme çatma sokak satıcıları mevcut. Özellikle yemek yapıp satan yerler enkaz çalışmaları sebebiyle çıkan toz ve pislikten ötürü hiç hijyenik değil. Belediyeler tarafından sokaklara bırakılan duş ve WC kabinlerini kullanmakta bir hayli güç. Temiz su olmadığı için hijyen açısından çok zorlandığımız bir dönem söz konusu. Sokaklarımız adeta Hindistan sokakları gibi gözüküyor ve belediyenin bununla ilgili hiçbir çalışması yok. Sokakta  üzerinde Malatya Belediyesi'nin iş kıyafeti olan herhangi bir çalışan insan göremezsiniz. Çöpleri , Bağcılar Belediyesi topluyor, yemek  dağıtımını,Kadıköy Belediyesi yapıyor, elektrik kesintilerinde arizalarda  3-4 gün sonra gelip ilgileniyorlar." ifadelerini kullandı.

İNSANİ OLMAYAN KOŞULLAR

Yaşadıkları bu zor hayat şartlarının iyileştirilmesini isteyen Solak,"İnsanların büyük bir çoğunluğu hala çadırlarda insani olmayan zor koşullarda yaşıyorlar. Haftalardır süren yağmur ve rüzgar sebebiyle çok zor durumdalar. Şehrin farklı noktalarında sürdürülen konteynır kent çalışmaları çok ağır ilerliyor veya ilerlemiyor. Şimdiye çoktan bunca insanın konteynır’lara yerleştirilmesi gerekirdi. Çadırda yaşamak son derece zor, bu durumla ilgili acilen bir aksiyon alınması gerekiyor. Bahsettiğim tüm zor koşulları biz su an yaşıyoruz burada hiçbir şey normal değil düzelmiş de değil. Bu durum bir an önce çözülmeli."dedi.

malatya temiz su deprem çadır kent malatya belediyesi şebeke suyu sondaj kuyusu