Merak edilen soru: Fransa, Akdeniz'de ne yapmak istiyor?

TAKİP ET

Türkiye'nin Oruç Reis'in sismik araştırmaları için Navtex ilanı ile yeniden yükselen Türkiye - Yunanistan gerilimine Fransa da dahil oldu. Doğu Akdeniz'e savaş gemisi ve uçağı yollayan Macron yönetiminin amacının ne olduğuna dair emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu ve emekli Tuğgeneral Ali Er'den SÖZCÜ'ye dikkat çeken cevaplar geldi.

Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında yıllara varan anlaşmazlık, son dönemde karşılıklı atılan adımlarla yerini gerginlik boyutuna bıraktı. O kadar ki, Doğu Akdeniz'le hiç ilgisi olmayan Fransa bile, Yunanistan'a destek çıkmak adına bölgeye savaş gemisi gönderme kararı aldı.

- Peki bu durum nereye varır?

- Doğu Akdeniz'de çatışma çıkar mı?

Uzmanlar, gerginliğin büyük olmakla birlikte, Doğu Akdeniz'de sıcak çatışma ihtimali görmediklerini ifade ediyorlar.

Dışişleri Bakanlığı’nın eski müsteşarlarından emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu ve NATO ve Avrupa uzmanı emekli Tuğgeneral Ali Er, SÖZCÜ'ye yaptıkları açıklamada mevcut koşullarda sıcak çatışma ihtimalinin çok az olduğunu ifade ettiler.

ER: İKİ STRATEJİK HEDEF

Emekli Tuğgeneral Ali Er, Fransa'nın Doğu Akdeniz'e savaş gemisi göndermesinde birkaç farklı hesap yer aldığını, ancak en önemlisinin Fransa'nın NATO'yu by-pass edip, Avrupa ordusunu aktive etme hayali olduğunu söyledi.

Er, “Anlaşıldığı kadarıyla Fransa burada iki stratejik hedefe oynuyor. Hem Suriye'de olası genişlemelere müdahil olmak, burayı Ortadoğu'ya bir atlama tahtası olarak kullanmak istiyor. Hem de Doğu Akdeniz'deki petrol kaynakları konusunda söz sahibi olmaya çalışıyor” dedi.

PESCO GİRİŞİMİ

Fransa'nın ayrıca NATO'yu by-pass ederek, bağımsız bir Avrupa ordusu kurma peşinde olduğunu, PESCO girişimi ile bunun ilk adımlarının atıldığını kaydeden Er şunları söyledi:

- Fransa, Doğu Akdeniz'de Yunanistan yanında adım atarak, NATO'dan bağımsız bir Avrupa ordusunun gerekliliğini AB içindeki ülkelere göstermek istiyor olabilir. Biliyorsunuz, NATO'da kararlar oy birliği ile alınıyor.

- Türkiye'nin içinde olduğu NATO'da Doğu Akdeniz konusunda hareket imkanı yok. Oysa kurulmakta olan bağımsız Avrupa ordusu yeterli güce kavuşursa, bu gibi konularda stratejik güç olarak söz sahibi olabilir. Avrupa ordusu projesine 23 AB ülkesi imza attı, 2020 için beş milyar Euro’luk bir fon öngörülüyor.

- Fransa bu adımla, AB ülkelerini de daha hevesli davranmaya ikna etmeye çalışıyor olabilir. Fransa'nın amacı, AB içinde ekonomik güç olan Almanya'nın yanında, askeri güç olarak kendisinin yer alması, askeri liderliği üstlenmek.

türkiye fransa yunanistan akdeniz gemi navtex oruçreis