Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'dan enflasyon ve rezerv açıklaması

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesini beklediklerini söyledi. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısına katılan Kavcıoğlu ekonomiye yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısına katıldı. Kavcıoğlu "Gelişmekte olan ekonomilerle karşılaştırdığımızda Türkiye ekonomisinde enflasyon, rezervler ve risk primi konularında iyileşme alanı olduğunu görüyoruz. Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini ve son çeyrekte düşüş eğilimine gireceğini düşünüyoruz. Rezervlerimiz 115-120 milyar dolar seviyesine gelmiştir" dedi.

Kavcıoğlu, rezervlerin 120 milyar dolar seviyesine geldiğini, enflasyonda ise son çeyrekte düşüş görülmesinin beklendiğini belirtti. Türkiye ekonomisinin OECD ülkeleri içinde ikinci en büyük büyümeyi gösterdiğini kaydeden Kavcıoğlu "Rezervlerdeki iyileşmeler öngörülerimizle uyumlu seyretmektedir" dedi.

Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Küresel ekonomide toparlanma süreci destekleniyor. Hizmetler sektörü, imalat sanayine kıyasla salgına bağlı kısıtlamalardan daha fazla etkilenmiştir. Son dönemdeki PMI verilerinin toparlanmaya eşlik ettiğini görüyoruz. Hizmet, PMI endekslerindeki güçlü artışlar küresel ekonomide genele yayılan toparlanma eğilimi gösterdiğini izliyoruz. Bu durum ihracatımızın artışına katkı veren olumlu bir gelişmedir. Bazı ülkelerde mali alanın durumuna göre doğrudan kamu harcamalarının daha yüksek kullanıldığı, bazı ülkelerde sermaye ve likidite imkanlarının kullanıldığını görüyoruz. ABD'de milli gelirin yüzde 25'i oranında kamu harcaması ile ekonominin desteklendiğini görüyoruz. Gelişmekte olan ekonomilerde ise gelişmiş ülkelere kıyasla daha sınırlı tedbirlerle desteklendiğini görüyoruz. Türkiye destekleyici para, maliye ve finansal politikaların yanı sıra aşılama programlarında ilerleme kaydeden ve salgını kontrolde başarılı olan ülkeler arasında yer almaktadır, bu durum, yatırım, üretim ve istihdama olumlu yansımıştır. Türkiye ekonomisinde enflasyon, rezervler, risk primi alanında iyileşme olduğunu görüyoruz. Risk priminde iyileşme süreci devam etmektedir. Mayıs 2021 itibariyle kısa vadeli dış borç 25.7 milyar dolar azalarak 119.2 milyar dolara düşmüştür. Bu durum dış borç göstergelerine de olumlu yansıyacaktır.

merkez bankası rezerv enflasyon