Merkez Bankası yine faiz indirdi!

TAKİP ET

Son dakika haberi... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) 2023 Şubat ayına ilişkin faiz kararını açıkladı. Banka, yüzde 9 olan politika faizini yüzde 8,50 düşürdü.

Merkez Bankası, Kahramanmaraşlı deprem ve TL’deki sert değer kaybı ve yıllık enflasyonun yüzde 57,68'e yükselmesine rağmen yüzde 9 olan politika faizini kasım ayında 50 baz puan indirerek yüzde 8,50'e düşürdü.

PİYASALARIN BEKLENTİSİ NE?

AA Finans'ın 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan ankete göre, ekonomistlerin çoğu politika faizinin yüzde 8'e indirilmesini bekliyordu. Ekonomistlerden 10'u mevcutta yüzde 9 düzeyinde bulunan politika faizinin 100 baz puan düşürüleceği yönünde görüş bildirirken, 1'i bu indirimin 150 baz puan olacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerden 6'sı ise politika faizinin sabit tutulmasını öngörmüştü.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine katılan 16 kurumun medyan beklentisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu hafta politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 8'e indireceği yönündeydi. Ankete katılanlardan en düşük beklenti faizin 200 baz puan indirimle yüzde 7’ye düşürüleceği yönünde olurken, ankete katılan kurumlardan 6’sı faiz değişikliğine gidilmesini beklemiyordu.

Reuters'ın anketine göre ise, Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesi öngörülüyor. Ankete katılan 17 ekonomistin sekizi faizlerin sabit tutulmasını beklerken, dokuz ekonomist 50 ila 200 baz puan aralığında faiz indirimi tahmin ediyordu.

ERDOĞAN FAİZ İNDİRİMİ MESAJI VERMİŞTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ocak sonunda katıldığı bir televizyon yayınında ''Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Şu anda bizde faiz yüzde 9 bunu daha da düşüreceğiz'' demişti.

merkez bankası