Muhalefetten İzmir'de EYT çıkışı!

TAKİP ET

CHP ve İYİ Parti İzmir İl Başkanlıkları, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) mağduriyetlerinin giderilmesi ve haklarının teslim edilmesi için, Konak Meydanı Kemeraltı girişinde bir araya geldi.

CHP ve İYİ Parti İzmir İl Başkanlıkları, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için, Konak Meydanı Kemeraltı girişinde bir araya geldi.Konak Kemeraltı’ndaki açıklamaya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran, İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği (EYT) Başkanı Doğan Türker, CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Tacettin Bayır, il başkanları ile yönetimleri meclis üyeleri, sendika temsilcileri, Sivil Toplum Örgütleri ve yüzlerce EYT mağduru katıldı.

YÜCEL'DEN SARAY ÇIKIŞI

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Bugün evine ekmek götürmek, çoluğunu çocuğunu okutmak için ve yıllarca çalışan emekliliği hak eden ama emekli olamayan vatandaşlarımız için bir aradayız. Onlar sadece seçim dönemi iktidar tarafından hatırlanan ancak sonra unutulup mağdur ediliyor.  EYT’lilerin hakları gasp ediliyor, saray tarafından görmezden geliniyorlar.Erdoğan’a sormak istiyoruz Dicle’nin kenarında kurdun kaptığı koyunu dahi düşünen Erdoğan iş işçiye gelince görmüyor gözünü kapatıyor. Koyuna bakmasına gerek yok gözünün önünde EYT’liler var. EYT’lilerin hakkını kapanlar kurtlar değil makam koltuklarında oturan, Saraylarda başkancılık oynayanlardır. Sosyal güvenliğin temel amacı her hangi bir nedenle tamamen ya da kısmen çalışamaz duruma gelenlere insan onuruna yaraşır bir şekilde gerekli güvence devlet tarafından sağlanmasıdır. Gelişmiş devletin en büyük göstergesi sosyal güvenliktir. 150 yıllık geçmişi olan emeklilik sisteminin ülkemizdeki uygulaması sosyal devlet ile bağdaşmayan kendi vatandaşını açlıkla sınayan bir duruma gelmiştir. Sayıları 5 milyonu aşan EYT’liler işsizlik, açlıkla mücadele etmektedir. Hak arama faaliyetlerini sürdürmekteler, işe girdiği tarihte kaç yıl prim ödeyeceğini, kaç yıl çalışması gerektiğini ve kaç yaşında emekli olacağını bilen vatandaş saray tarafından yok sayılmaktadır. Biri konu gündemimizde çalışıyoruz, biri de çalışma yok belki ileride olur açıklamaları insanların onuru ve umutları ile oynuyor. EYT’lilerin hizmet sürerlini tamamlamaları ve primlerini ödemelerine rağmen emekli olmamaları iktidarın manipülasyonudur” dedi.

İKTİDAR MESAJI

Yücel, “Şahsım hükümetinin yoksulluk üzerine kurduğu saltana düzenine ilk sandıkta dur diyeceğiz. 31 Mart’ta bunu başardık ve yine başaracağız ve EYT’lilerin haklarını bizler vereceğiz. EYT mağdurlarının taleplerine kulak tıkayarak kaynak yok diyerek seçim yaklaştıkça çalışmalar başladı diyor ama  bu çalışmalar bitmiyor. Kendi yakınlarına 3-4 yerden ballı maaşlar tahsis edenler emeklilerin erken yaşta emekli olacağını ve ekonomiye yük olacağını iddia ediyor. Bir taraftan  sen yaşlısın seni işe alamam diğer taraftan da sen gençsin bu yaşta emekli olamasın diyenlere rağmen bizler iktidar olunca yapılacak bilimsel ekonomik çalışmalarla bu sorunu çözeceğiz. Seçim hamlesi ve yatırımı olarak biz çalışma sürdürüyoruz diyorlar. Fazla prim ödediği halde alacağı emeklilik maaşı düşen EYT’li kardeşlerimin sandıkta gerekli cevabı vereceğine inanıyorum.Mağduriyet yaşayan her kesimin yanında olacağız yağma düzenine son verecek bu ülkeyi adalet, şeffaflıkla, dürüstlükle yöneteceğimize söz veriyoruz.”

 

SERTEL: “HER ZAMAN EYT’NİN YANINDAYIZ”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Türkiye’de EYT’e yok emeklilikte yaşa taktıkları, hakları gasp edilenler var. Bu ülkede tek adam olan Erdoğan 1974’te sigortalı işe başladı ve 47 yaşında emekli oldu. Milletvekili olduktan sonra da milletvekilliğine verilen maaşı ile çok iyi geçiniyor. Yaptığı zamlarla 100 bine çıkan maaşının yanında bir de emeklilik maaşı alıyor. Sarayda yaşayanlar vatandaşın ne yaşadığı bilemez. Oradan bakınca her şey çok güzel görünüyor. İnsanlarımız yanıp kavruluyor, asgari ücret en dibe vurmuş durumda. Emeklimiz asgari ücretin altında maaş alıyor. 28 Ekim 2018 TBMM’den bir araştırma önergesi geçti. EYT için CHP’nin verdiği önerge MHP’ni,n oyları ile meclisten geçti ve araştırma komisyonu kurulacakken Eren Usta MHP’de görevden alındı ve oylamada kazandığımız o zafer iptal edildi. Eren Usta İYİ Parti’de ve EYT’nin yanında durdu diye MHP tarafından cezalandırıldı. Kimse kimseyi kandırmasın artık AKP diye bir parti yok, Türkiye’de paramızı pul eden, milli değerlerimizi sattıktan sonra milli değerler üzerinden siyaset yapan, insanları yoksulluğa sefalete mahkum eden tek kişi vardır,  şimdi Birleşim Arap Emirlikleri ile kol kola geziyor. Ülkeyi Katarlılara peşkeş çekiyor. Bu ülke bizim, biz kardeşiz ve kimseyle kişisel bir problemimiz yok, bu bayrak altında birlik ve beraberlik için de yaşayacağız. EYT’liler asla yılmadı yılmayacak ve bu hakkı söke söke alacaklar, bizler de yanlarında olacağız” diye konuştu.

BAYIR: SİZİ İLK SANDIKTA EMEKLİ EDECEĞİZ”

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “İnanın 6 yıldır parlamentoda bu konuyu defalarca gündeme almak istedik ve hep MHP ile AKP reddetti. Gündeme dahi almıyorlar sizin emekli olmanızı istemiyorlar. EY AKP ey MHP biz sizin kadar insafsız değiliz ama biz ilk sandıkta sizi emekli edeceğiz. Siz EYT’ye çok gördünüz ama biz size bonkör olacağız ve sizi emekli edeceğiz” dedi.

İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği (EYT) Başkanı Doğan Türker, “EYT’yi bilmeyen de duymayan da kalmadı ama bilipte bilmezlikten, duyupta duymazlıktan gelenler var. Seçim sürecinde söz verenler seçim sonrası bizi unutuyor. Bugünkü iktidar ve ortağı bizi yok sayıyor. Dün bizleri kandıranlar seçim zamanı hüsrana uğrayacaklardır. Sonuç alana kadar biz mücadelemize devam edeceğiz. Çok sözler verildi ama tutulmadı. Alın teri dökmüş, primlerle devlete katkı koyan bizleri yük gören hükümetimiz 3,5 milyon Suriyeli’ye bakan bilmem kaç ülkeye hibe eden hükümetimiz bizi yük ve maliyet olarak görüyorlar. Bizim derdimiz erken emeklilik değil, maç oynanırken kural değiştirilerek ellerimizden alınan haklarımızın geri verilmesidir. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet bu sorun çözülebilir yeter ki çözülmek istensin. Yok, kademeli yok modelli çözüm istemiyoruz tek çözüm yasanın iptal edilmesi işe başladığımız şartlarda haklarımızın verilmesidir. Asgari ücretle dahi yaşamak zorken 1.500 – 2000 liralık maaşla çift dikiş yapmadan geçinmek mümkün mü? Biz bugün çift dikiş yapıyorsak bu bizim değil hükümetin suçudur. Asgari ücretin altında olan bir emeklilik maaşını asla kabul etmiyoruz. Sayın Bahçeli seçim yaklaştığı için algı operasyonu yapmaya çalışıp EYT çözülmeli diyor. Sayın Bahçeli eğer samimiyseniz Millet İttifakı buna hazır, yarın getirin meclise Millet İttifakı da oylasın ve 22 yıllık mağduriyet çözülsün”dedi.

chp izmir kemeraltı konak deniz yücel