Mustafa Kayalar'ın davası görüldü! Ne ceza aldı?

TAKİP ET

Menderes'te başkanlık görevini yaparken rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sırasında görevden alınan Mustafa Kayalar'ın davası görüldü. 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Kayalar'ın davasında karar çıktı.

Mustafa Kayalar'ın davasında rüşvet suçu oluşmadığı kabul edildi ancak imara aykırılık sebebiyle görevini imal ettiği sebebiyle 8 ay ceza verildi. Cezası iyi halden dolayı 6 ay 20 güne düşürüldü. Hapis cezası da para cezasına çevrildi. Görevi ihmal suçundan 10 bin TL para cezası verildi.

"OTELE CEZA KESTİK"

Davada Menderes Belediyesi çalışanı M. tanık olarak dinlendi. Tanık M. "İmar ve şehircilik müdürülüğü personeli olarak çalışmaya 2019 yılında başladım. 2023 Şubat ayına kadar imar ve şehircilik müdürülüğünde çalıştım. Mart ayında bahsi geçen dilekçe müdürlüğe geldi. O zaman ne kadar büyük bir dosya olduğunu farkında değildim. Çok büyük bir inşaat alanı olduğu için ekip kurmamız gerektiğini belirttim. Personel yetersizliğinden ve müdür eksikliğinden dolayı o süreçte hemen bir işlem yapamadık. İşlemler Nisan-Mayıs ayında başladı. Ön tespitleri yaptık. Alanın büyük olduğunu fark edip müdürüme gittim ve inşaat mühendisi gerektiğini söyledim. Personeller pandemi sebebiyle o dönem bazı günler gelmiyordu. Bu sebeple biz ancak Eylül ayında işlem yapabildik. Ağustos ayında ölçümler devam etti. Eylül ayında mühürleme işlemini gerçekleştirdik. Çevre ve Şehricilik bizden belge talep etti, biz daha inceleme aşamasında olduğumuzu aktardık. İnşaat çok büyük oranda zaten tamamlanmıştı. Basit işlemler kalmıştı. Ara süreçte inşaatta ilerleme olmadı. Bu süreç içerisinde Belediye Başkanı bana talimat vermedi. Personel olarak başkan ile hiyerarşi olduğu için görüşmedim. Ertan Bey'in imar işlerinde bir vasfı yoktu. Biz otele 20 milyon civarında bir ceza kestik" ifadelerine yer verdi.

"SİYASİ SAİKLERLE DAVA UZATILMASIN"

Mustafa Kayalar'ın avukatı Murat Aydın, "Ertan Bey belediye meclisi ihtisas komisyonları üyeliğidir. Belediye kanunu uyarınca bu komisyonlar belediye idaresinde görevli değildir. Bu komisyonlar siyasi nitelikteki komisyonlardır. Belediye idaresinde görev ve fonksiyonu yoktur. 6. celsedeyiz bütün sunulan deliller ortadadır. Müvekkillerin hakları avrdır. İhlal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Açılan davada toplanan tüm delillerde rüşvet suçunu işlemediği anlaşıldı. Haksızlığa uğrayan herkes gibi son sığınak mahkemedir. Biz sizden talep ediyoruz. Mükevvil suçluysa ceza suçsuzsa beraat verin. Siyasi saiklerle uzatıılmasına izin vermeyin" ifadelerine yer verdi.

KAYALAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Mustafa Kayalar ise suçlamalarını kabul etmeyerek beraatini istedi. Savcı ise mütalaasında Kayalar ve Bektaş'ın rüşvetle ilgili anlaşmaya vardığını öne sürdü. Savcı, Ertan Güleç, Songül Van, Nurallah Ercan'ın beraatini isterken, Mustafa Kayalar, Ali Bektaş ve Ruhi Durak'ın cezalandırmasını talep etti.

mustafa kayalar menderes