"Ne seçim biter ne tarım biter. Türkiye üretmeye devam eder"

TAKİP ET

Gümüldür Kapalı Pazaryeri'nde gerçekleştirilen etkinlikte İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve üreticilerin katılımıyla Akdeniz meyve sineği tuzaklarının teslim töreni gerçekleşti.

Fatma SEVDİ/İZMİR GÜNDEMİ - Son yıllarda küresel ısınma ile birlikte ortaya çıkan ve popülasyonu giderek artan, narenciye ürünlerine başta olmak üzere birçok taze meyveye zarar veren Akdeniz meyve sineğine karşı en etkili mücadele olan biyoteknik proje Akdeniz Meyve Sineği tuzağı ile üreticilerin işini kolaylaştırmak için Ege İhracatçı Birlikleri geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da desteğini sürdürüyor.  

26 Temmuz 2023 tarihli tuzakların teslim etkinliğinde basınla buluşan Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Gürsel Apa, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Menderes Belediye Başkanı Erkan Özkan ve AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı turuncu mandalinin önemini ve Akdeniz Meyve Sineği Projesini katılımcılarına anlattı.

 

 

TURUNCU MANDALİNA

Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Gürsel Apa, bölgede turuncu mandalina denilen mandalin yetiştirdiklerini belirtirken, “Turuncu mandalina yetiştiriyoruz. Coğrafi işaretli mandalinamız dünyanın en lezzetli mandalinasıdır, bu konuda iddialıyız. Biz 10 kadın bir araya gelip kooperatif kurmak istediğimizde hiçbir zaman desteğini esirgemeyen İlçe Tarım Müdürlüğümüze, İl Tarım Müdürümüz Mustafa Özen’e ve her zaman yanımızda duran Sayın Vekilimiz Ceyda Hanım’a sonsuz teşekkürler dileriz.” dedi. Bu bölgede daha çok kadınların dahil olduğunu görmek istediğini dile getiren Apa, turuncu mandalinalara halktan daha çok destek beklediklerini ve bu ürünü ekonomiye kazandırmak istediklerini dile getirdi.

 

 

KALINTISIZ ÜRETİM VE KALİTELİ ÜRETİM

 

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Gümüldür beldesinde Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi ile birlikte çalışma yürüten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özeni ilçe müdürleri, kaymakalamlar, bölge vekilleri ve Bakanlığa teşekkür ettikten sonra üretim ve ihracattaki başarılarını şu sözleriyle aktardı: “Bizim üretim ve ihracatta başarı için 2 temel şartımız var. Kalıntısız üretim ve kaliteli üretim. Dünya narenciye üretiminde 8.sırada, ihracatında ise 4.sırada yer alıyoruz. 2022 yılında Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon dolar olurken, mandalina 463 milyon dolarla ihracat lideri oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolar olurken, Portakal ihracatımız 98 milyon dolar ve greyfurttan da 69 milyon dolar döviz elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. Hem yerimizi kaybetmemek hem de daha ileriye gitmek için kalıntısız ve kaliteli üretim hayati derecede önemli. Bu yüzden özellikle üreticilerimizin kalıntısız üretim yapmalarını her zaman destekliyoruz ve bu konuda ne yapılması gerekiyorsa tüm paydaşlar olarak elimizi taşın altına koyuyoruz”

 

BİYOTEKNİK MÜCADELE

 

Başkan Yardımcısı Uçak, bu çerçevede biyoteknik mücadeleyi de desteklediklerini aktarırken,  İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birkaç senedir üreticilere Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıttıklarını söyledi.  İyi Tarım Uygulamaları Projesini yürüten Başkan Yardımcısı Uçak, Birlik olarak 3 yıldır bölgelerden numuneler alarak kalıntı anlamında sorunlu bölgeleri belirlemeye çalıştıklarını belirtti.

 

Hayrettin Uçak, Avrupa ve Rusya’nın bu bölge için en önemli pazarlar olduğunu söylerken bu pazarlara girmek için kalıntısız üretimin çok önemli olduğunun altını çizdi ve “Bu pazarları kaybetmemek için hep birlikte çalışama devam etmemiz gerekiyor.  Basınımızın değerli temsilcilerinden de yaptıkları haberlerde bitkisel üretimde biyoteknik mücadelenin önemine vurgu yapmalarını rica ediyorum. Bu bizim için memleket meselesi boyutundadır. Ben gerekli mesajları verdiğimizi düşünüyorum, bu güzel etkinliği organize eden Bakanlık temsilcilerimize ve katılım sağlayan siz değerli üretici ve ihracatçılara tekrar teşekkür ediyor, Eylül ayında başlayacak olan narenciye sezonumuzun bereketli ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

 

150 BİN EMEKTAR ÇİFTÇİ

İzmir, tarımsal üretim anlamında ülkemize yaklaşık 19.6 milyar gayrisafi milli hasıla kattığını belirten İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, İzmir’in bugün 12 ay boyunca bütün sosyal hayatından fedakârlık yaparak çalışan 150 bin çiftçiye sahip olduğunu vurguladı ve sözlerine ek olarak: “Egenin incisi İzmir, gerçekten dağlarında, taşlarında çiçek açar. Yaklaşık üç yıldır gece demiyoruz gündüz demiyoruz, çok çalışıyoruz. Bizim mottomuz şu; tarımın mesaisi olmaz. Üreticinin müdürlüğüysek onlarla birlikte sahada olmamız gerekiyor. Tüm çalışanlarımıza ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

 

Burada bölge için önemli iki projenin nasıl hayata geçtiğini anlatan Özen, ilkinin turuncu mandalina olduğunu, diğerinin ise Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı projesini olduğunu belirtti. Turuncu mandalinin diğer yerlerden farklı olarak dünyanın birçok ülkesinde duyulmuş, tadı bilinen bir meyve olduğunu söyleyen Özen, “Bu mandalinanın yüzde 80’i ihraç edilmektedir. Bu yüzden meyve sineğinin ciddi anlamda artışı, bizim onunla mücadele etmemiz kimyasal olmamalı. Kimyasal olursa ürünlerimizi satamayız. Bu yüzden biz biyoteknik dediğimiz tuzaklarla müdahale etmemiz gerekiyor. Meyve sineğinin ihracatta sıfır toleransı var. Bugün 2500 tuzak dağıtıyoruz ama bunun başarılı olması için bazı bölgelerin tamamının mücadele etmesi gerekiyor. Bu anlamda da bir çalışmamız var. Bedava tuzak dağıtacağız.

Bakanlığımız organik üretime zaten destek veriyor. Şu anda iyi tarım uygulanan alan noktasında biz Ege’de 1. sırada yer arıyoruz. Ben çiftçilerimizin ne kadar özverili olduğunu bu rakamlarla ortaya koyuyorum. Sağlıklı üretim yapıyoruz, güvenilir üretim yapıyoruz. 150 bin çiftçi ailesi bizim için çok kıymetlidir. Üreticilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

ÜRETİCİSİNİN SESİ MENDERES BELEDİYESİ

 

Üreticilerimizin sesi olarak çalışmalarını hayata geçirdiklerini belirten Menderes Belediye Başkanı Erkan Özkan, bu kapsamda 2022 yılının Eylül ayında belediyemiz bünyesinde tarımsal faaliyetlerimizi canlandırmak için üreticiye teşvik ve üreticinin yükünü bir nebze azaltmak, Menderes halkına katkılar sağlamak adına kurumları bünyesinde birçok ilkler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.  Başkan Özkan, tarımsal faaliyetler hakkında şöyle konuştu: “Sınırlarımız içerisinde yaklaşık 200 ton akça otu toplanarak bitkisel atık doğaya geri kazandırılmış organik gübre yapılmış ve halkımıza ücretsiz dağıtılmıştır. Toprak verimliliğini arttırmak adına üreticilerimize ücretsiz toprak analizi yapmaktayız. İlçemiz halk eğitim merkezi aracılığıyla ise aşılama ve budama eğitimi gerçekleştireceğiz” Ayrıca Başkan Özkan, 29 Nisan 2023 tarihinde yine ilk kez gerçekleştirilen Menderes Belediyesi yerel tohum takas şenliğini hayata geçirdiklerini aktardı.

 

 

VEKİL BÖLÜNMEZ “ÜRETİCİYİ ALIM GARANTİLİ ÜRÜNLE BULUŞTURDUK”

 

İzmir olarak Menderes beldesinin ticaretin, tarımın ve turizmin kalbi bir ilçe olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, 150 bin çiftçi ile birlikte hizmet verdiklerini tekrar belirtti. Bu hizmeti verirken de akıllıca bir yöntemle teknolojiyi kullanmak ve kullanırken üretimin ve ihracatın fazlalaşması için kullandıklarını rakamlarla gösterdiklerini ekleyen Vekil Bölünmez, “Ürün desteklemesi, ürün yelpazesi, bölgesel olarak ürünün yetiştirilmesi, bu ürünlerin yetiştirildiği yerlerde üreticinin tüketiciyle buluşturan firmaların bir araya gelmesi, bu ürünlerin katma değerli hale gelmesi. Bunların hepsi bizim gündemimizde olan şeylerdi ve inanın ki ben sadece İzmir Milletvekili olduğum için değil, kendi ilimizde, gurur duyacağımız 30 ilçesinde İlçe Tarım Müdürleri, ekipleri ve bakanlığımızın bizlere vermiş olduğu desteklerle biz İzmir’de üreticiyi alım garantili ürünle buluşturmakta başarılı olduk” dedi.

 

“ARAZİLERİMİZDE YÖNETİCİ BAZLI OLARAK ÇKS KAYITLARI DİKKATE ALINACAKTIR”

 

Geçtiğimiz yıllarda Menderes ilçesinde salatalık üreticilerini kornişon turşusu yapan firmayla buluşturduklarını söyleyen Vekil Bölünmez, bunları yapmaktan onur duyduklarını vurguladı. Önemli olanın bunları yaparken akıllı tarım yöntemlerini kullanmak olduğunu belirten Vekil, “Bugün dünyada küresel ısınmayla beraber en büyük mücadeleyi vermiş olduğumuz yangınları yaşıyoruz. Maalesef önümüzdeki yıllarda da susuzluk dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesi haline gelecek. O yüzden şu içinde bulunduğumuz Menderes havzasını çok iyi korumamız lazım. Sadece biz devlet olarak değil, hep beraber bu mücadelede başarılı olacağımıza inanıyorum” diyerek ürünlerin korunması gerekliliğine dikkat çekti.

Bu süreç içerisinde ÇKS kayıtlarından kaynaklanan sıkıntıların olduğunu ekleyen Vekil Bölünmez, “Geçtiğimiz haftalarda Menderes Ziraat Odası Başkanımızın da katılımıyla 22 tane Ziraat Odası Başkanı ile Tarım İl Müdürümüzün bizlere vermiş olduğu yetkiyle beraber Tarım Bakanlığı’mıza götürdük. Bölgedeki ÇKS problemlerini inşallah hep beraber çözeceğimizi düşünüyorum. Arazilerimizde yönetici bazlı olarak ÇKS kayıtları dikkate alınacaktır” dedi. İlçe Tarım Müdürlükleri olarak üreticilerinden istedikleri en önemli şeyin tarım sigortalarını yapmaları olduğunu da belirten Vekil, Akdeniz Meyve Sineği Projesi’nin arazileri korumak için ilk adım olduğunu, bu nedenle sigortanın diğer her türlü olağandışı durum için çok önemli olduğunu vurguladı. Vekil sözlerini “Ne seçim biter ne tarım. Türkiye üretmeye devam eder” diyerek noktaladı.

menderes belediyesi turuncu mandalina ege ihracatçı birlikleri hayrettin uçak kadın kooperatifi gürsel apa mustafa özen erkan özkan ceyda bölünmez çankırı ihracat