ODTÜ Profesörleri İzmir'i uyarıyor: Deprem bilincini kazanmak zorundayız

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen İzmir'de depreme hazırlık ve dirençlilik çalışmaları sunumunda, deprem risk azaltma çalışmalarında ODTÜ Profesörleri depremden önce ve sonrasına dikkat çekti

Nur Dayı/İzmir Gündemi- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üç yıldır yürüttüğü depreme hazırlık ve dirençlilik Çalıştay'ında, deprem risk azaltma çalışmaları üzerine bilgilendirme ve değerlendirme Tunç Soyer ev sahipliği eşliğinde gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen İzmir'de depreme hazırlık ve dirençlilik çalışmaları sunumunda, deprem risk azaltma çalışmalarında ODTÜ Profesörleri depremden önce ve sonrasına dikkat çekti. Çalıştay'da söz alan ÖDTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay, doğru binanın önemine vurgu yaptı.  " Büyük bir felaketten çıktık. Şartnamelerimiz var, yeni de değil. 1931 den beri Türkiye'de deprem şartnamesi var. Doğru bina yaptığımız zaman bina ayakta kalmalı. Bir yapıya bakıyoruz 1985 de  yapılmış ayakta yanındaki binaya bakıyoruz yerle bir olmuş. Bunu açıklayabilmemizin en doğru yolu doğru bina olması.  Her depremde ders alıyoruz. 99 depremi acı bir depremdi. Depremden aldığımız derslerle daha iyiye gittik. İnşaat sektöründe iyiye gittik. Fakat bu depremde gördük ki biraz iyiye gitmek yetmiyor.  Bu deprem gösterdi '0 hata' olmalı. Binaları yaparken şartnamede zemininden başlayarak her harfine uyarak bina yapmalıyız."dedi.

Dikkat edin binalarına baktırın

Erdem Canbay, yaşanması mümkün deprem için İzmir halkını uyardı. Erdem Canbay " İzmir halkına söylemek istediğim, binalarına baktırmalılar. Binalar insanlara mezar oldu lütfen fotoğrafı çekelim gerekeni neyse yapalım. 99 depremi bir milattı çok sayıda güçlendirmeler yapıldı şartnameler değişti birçok şeyi öğrendik.  Fakat hala mal ve can kaydı durdurulamıyor. 2020 İzmir depremi de bir uyarıcıydı.Depremde 50 tane bina çöktü. Yani, İzmir ayağını denk al büyük deprem geldiğinde sende Kahramanmaraş'Iyaşayabilirsin.  Deprem geldikten sonra, arama kurtarmaçalışmaları önemli ama binaları 0 hata ile yapmak daha önemli. İzmir'de deprem olmadan halkını koruyacak önemler alınması gerekiyor. Bina sayısı çok fazla. İlk önce binalarıistatiksel olarak sıraya geçirelim seçeceğimiz en kötü binalarla işe başlayalım. Kötü zeminler de 5 katlı ve üstü evleriniz varsa dikkat edin binalarına baktırın. Bu bir genelleme, elbette ki öyle çıkacak değil. " dedi.

Deprem ülkemizin gerçeği

Deprem bölgesinden İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği, İzmir'de depreme hazırlık ve dirençlilik Çalıştay için bu sabah İzmir'e gelen ÖDTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr Erdin Bozkurt fay hatlarının önemine dikkat çekti. Erdin Bozkurt" Yakınlarını kaybedenlere Allahtan rahmet, kalanlara başsağlığı yaralılara acil şifalardiliyorum. Deprem, ülkemizin gerçeği. Bir doğa olayı. Deprem olmadan önce yapılması gereken ve alınması gereken önlemler var. Depremle ilgili yaşam bilincini kazanmak durumundayız. Depremler yaşanamaya devam edecektir, biz bir şekilde depremlerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Fayın nerden geçtiğini çok iyi bilmeliyiz ona göre önemler almalıyız. İyi bir bina yaparsanız belki hayatta kalır canınızı kurtarırsınız.  Aslında fay zenginlik demektir, buna dikkat etmeyerek bozan bizleriz.  Ülkemiz de 42 den fazla fay hattı var bunları çok iyi bilmeliyiz. Denizden geçen fay hatlarımızda var bu fayları da bilmeliyiz. Tsunami iki yıl önceki depremde olmadı.  Tsunamiler dünde oldu, yarında olacak. Tsunami'ye de hazırlıklı olmalıyız. Afet sadece deprem değildir, biz iklim değişikliğin de yaşıyoruz İzmir bundan çok etkileniyor. Mikro bölge araştırması yapıyoruz. Bu çalışmayı Bornova havzasında yapıyoruz. Bornova havzasında yumuşak ve ince zeminler söz konusu. Zemini çok iyi anlamak zorundayız." dedi.