Online eğitim 'Çevrimdışı' mezunlar

TAKİP ET

Türkiye'yi etkileyen 6 Şubat depremlerinin ardından üniversitelere online eğitim kararı verilmiş ve KYK yurtları boşaltılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı sonrası yaşananları öğrenciler gazetemize değerlendirdi.

NUR DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- Türkiye'yi derinden sarsan 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7,6 ve 7,7 şiddetinde 2deprem meydana geldi. Depremlerin gerçekleşmesiyle ilk vazgeçilen eğitim-öğretim hayatı oldu. Depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilmesi ile yüz yüze eğitim bir süreliğine askıya alındı. Bu durumdan etkilenen öğrencilere online eğitim sürecini ve yurtlarını bir gece de boşaltılıp evlerine geri dönmek zorunda olmanın onları nasıl etkilediğini sorduk.

"ONLİNE EĞİTİMİN MAĞDURİYETİNİ YAŞAYACAĞIZ"

Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencisi,Uluer Kız Yurdu'nda kalan Aslı K.;"Geçtiğimiz ay yaşanan depremler nedeniyle yurtlarımıza depremzede insanları yerleştirdiler, okulumuz depremler olduğunda tatil sürecindeydi ve biz aile evlerimizdeydik.Bu süreçte en kısa sürede bize kaldığımız yurt odasını boşaltmamızı söylediler. İlk başta boşaltmak istemedik fakat daha sonra 'kesin boşaltılacak' diye yazılı bir belge yayınladılar. Eğer gelip eşyalarımızı toplamazsak, yurt görevlileri eşyalarımızı toplayıp kolilere koyup kaldıracaklarını söyledi.  Bu yaşanan durum canımızı sıktı, eğitimimize ara verildi. Depremzedeler başka yerde konaklamış olsa hem öğrenciler için hem de depremzedeler için daha iyi olurdu. Onlar içinde eminim zordur bu durum.  Depremlersebebiyle okullarımızda online eğitime geçti. Online eğitim çok verimli değil. Benim derslerim uygulamalı ve laboratuar dersleri olarak işleniyordu. Pratik yaparak öğrendiğimiz dersleri online derste hocalarımız bize sadece teorik olarak anlatabiliyor, pratik yapma imkanı bulamıyoruz. Mezun olduğumuz zaman online eğitimin mağduriyetini yaşayacağız. Kötü bir durumla karşılaşıldığı zaman eğitimden vazgeçilmemeliydi" diyerek sözlerini noktaladı.

"EŞYALARI ALMADAN DOLAP KİLİTLERİ KIRILMIŞTI"

Abant İzzet Baysal Üniversitesiİngilizce Öğretmenliği bölümüöğrencisi  Hattat Emin Barın Erkek Öğrenci Yurdu'nda kalan C.T.E.;" KYK' da yurt boşaltma süreci yangından mal kaçırırcasına gerçekleşti, öğrencilere yeterli kadar zaman tanınmadı, tüm dolapların kilitleri öğrenciler eşyalarını almadan kırılmıştı. Online eğitime gelecek olursak okullar online olmamalıydı. Çünkü pandemi olsun ya da diğer olaylar olsun en ufak olayda okullar kapanıyor.Gerek uygulamalı dersler gerekse staj gören bölümler bu konuda kötü etkileniyor. Online eğitim maalesef bazı bölümlerde göründüğü kadar efektif değil. Öğretmenlerimiz ellerinden geleni yapsa da online eğitim bir yere kadar sürdürülebilir. Bu yüzden online eğitime kesinlikle karşıyım" dedi.

"VERİM ALAMIYORUZ"

Kocaeli Üniversitesi - Otomotiv Mühendisliği öğrencisi Mustafa Ertosun.; "Bir Mühendislik öğrencisi olarak online eğitimin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bölüm derslerimizin çoğunluğu atölye ve laboratuarlarda işlenmesi gerekiyor. Online derslerde bu verimi alamıyoruz. Üniversitelerin online eğitime geçmesinden sonra faaliyette olan teknoloji takımlarının da bundan etkilendiğini söylemem gerekiyor" diye konuştu.

"ONLİNE EĞİTİM GELECEĞE YÖNELİK ZARAR"

Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Psikoloji Bölümü öğrencisi Z. Y. ; "Depremzedeler için kalınabilecek başka yerler de bulunabilirdi. Okulların online olmasının tamamıyla geleceğe yönelik bir zarar olduğunu ve online eğitimin verimli olduğunu düşünmüyorum. Pandemi zamanında da online eğitim görmüş birisi olarak 4 yıllık eğitim hayatımın 2 yılını bilgisayar karşısında hiçbir şey öğrenmeden geçirdim. Üniversite eğitiminden mahrum bırakılan, öğrenciler olarak mezun oluyoruz" dedi.

kyk online eğitim üniversite depremzede