ÖZEL HABER- Aile Hekimleri değişen yönetmelik için miting yapacak!

TAKİP ET

İzmir Aile Hekimleri Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Funda Müftüoğlu, Yönetmeliğin geri çekilmediği takdirde 27 Ağustos'ta bir günlük işi bırakacaklarını söyleyerek Ankara'da miting düzenleyeceklerini açıkladı.

Mediha EKİCİ/ İZMİR GÜNDEMİ- Aile hekimleri 1 Temmuz'da uygulamaya konulan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği" nedeniyle iş bırakma eylemi yapacağını açıklamıştı. 26 Temmuz’da başlayan Aile Hekimleri Federasyonu’yla birlikte birçok STK’nın katıldığı eylem takvimi devam ediyor. İzmir Gündemi’ne konuşan İZAHED Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Funda Müftüoğlu, yönetmeliğin geri çekilmediği takdirde 27 Ağustos’ta bir günlük işi bırakacaklarını söyledi.

29 Haziran 2021 de gece yarısı yayınlanan ve 1 Temmuz 2021 itibariyle de yürürlüğe sokulan bu yönetmeliğin hak kayıplarına, maaşlarda düşüşlere, sözleşme feshini kolaylaştırarak iş güvencelerinin tehlikeye girmesine yol açtığını söyleyen İZAHED başkanı Uzm. Dr. Funda Müftüoğlu, “Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları her geçen gün artan iş yükü ve maliyetler altında ezilirken bu yönetmelikle birlikte çalışamaz hale getirilecek, mevcut sistemin de sürekliliği tehlikeye girecektir. Tepkimiz bu yönetmeliğin bir an evvel iptal edilip yeniden gözden geçirilmesi gerektiği içindir” dedi.



ANKARA’DA MİTİNG
Yönetmeliğin geri çekilmemesi durumunda 27 Ağustos’ta iş bırakacaklarını ve miting için Ankara’ya gideceklerini açıklayan İzmir Aile Hekimleri Başkanı Funda Müftüoğlu, “Yönetmelik geri çekilmez, sahanın sorunlarına yönelik çözüm üreten, hak ve özlük kayıplarımıza dur diyen bir yönetmeliğe yönelik çalışmaların yapılacağı garantisi verilmezse çatı örgütümüz AHEF'in ve sendikaların kararıyla 27 Ağustos'ta bir günlük iş bırakacağız. Ayrıca tüm Türkiye'den aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak da 28 Ağustos'ta Ankara'da miting için toplanacağız.”

FİKİR BELİRTMEK 50 CEZA PUANI!
İhtar puan cetvelindeki değişikliğe tepki gösteren İZAHED Başkanı Müftüoğlu, “İhtar puan cetvelinde yapılan değişiklik, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının iş güvencesi kavramına ciddi darbe vuruyor. Şöyle ki, bizlerin sosyal medya üzerinden fikrini belirtmesi 50 ceza puanı ile cezalandırılmamıza, aynı mecrada yine mesleki anlamda bilgi ya da öngörümüzü paylaşsak bile, aynı suçu işlediğimiz öngörülerek puan iki katına çıkartılıp 100 ceza puanıyla cezalandırılmamıza yol açıyor. Netice de 150 ceza puanı alan komisyona havale ediliyor. Komisyon kararı ile sözleşme feshinin önü açılıyor. 200 puan alanın ise sözleşmesi doğrudan feshediliyor” açıklamasını yaptı.

 
“SAVUNMA HAKKIMIZ YOK”
İhtar maddelerinin ağır puan ve maddelere sahip olduğunu dile getiren Müftüoğlu, “Görev yerinde basit tıbbi müdahale ile giderilebilir fiili eylemde bulunmak veya tehdit etmek 50 ceza puanı ile cezalandırılıyor. Bu demektir ki, görev başında darp edildiğimiz, sözlü ya da psikolojik şiddete maruz bırakıldığımız vakit kendimizi savunma hakkımız yoktur. Savunduğumuz takdirde karşılığı cezadır. Ayrıca cetvelde yer alan ihtar maddeleri kişisel yorumlara açık olup, istendiği zaman her hekim için sözleşme feshine gerekçe oluşturacak ağır puan ve maddelere sahiptir.”


YÖNETMELİK İPTAL EDİLSİN
Pandemide zorlu şartlar altında çalıştıklarını açıklayan Müftüoğlu, çözüm odaklı ve adil bir yönetmelik olmasını istediklerini dile getirdi. Müftüoğlu, “Bir zamanlar bizi alkışlayan ellerin, bu yönetmeliğe imza atması vicdanları sarsmıştır”

“Bizleri en çok üzen bu yönetmeliğin zamanlaması oldu. Çünkü pandemide herkes evlerinde güvendeyken biz izinlerimiz, emekliliklerimiz iptal edilerek görevdeydik.  Ailemizden, çocuklarımızdan, arkadaşlarımızdan uzak kaldık. Hayat iş ve evlerimiz arasındaydı. Hastalar hastaneye gitmekten korktuğu, çoğu servis pandemi nedeniyle de kapatıldığı için her sorunda ilk başvuru için Aile Sağlığı Merkezlerini kullanıyordu. Hal böyle olunca yoğun hasta teması altında bizler, çocuklarımızdan, ailemizden uzak yaşadık uzun süre. Aşılamaların başlamasıyla iş yükümüz katlanarak arttı. Hal böyleyken bir zamanlar bizi alkışlayan ellerin, bu yönetmeliğe imza atması vicdanları sarsmıştır.
Sürecin, yönetmeliğin iptal edilip, hazırlanacak yeni yönetmeliğin ilgili STK'lar, sahada çalışan hekim ve aile sağlığı çalışanlarının görüşleri alınarak, çözüm odaklı ve hakkaniyetli olarak düzenlenmesi yönünde ilerlemesi hepimizin ortak dileği…”
 

izahed aile hekimleri funda müftüoğlu aile hekimliği yönetmeliği