ÖZEL HABER/ Aksay; 'Genç Avukatların Yereldeki En Büyük Sorunu Taşınmaz Edinmek'

TAKİP ET

İzmir Barosu Seçimli Olağan Genel Kurulu öncesi başkan adayı Avukat Atalay Aksay hayata geçireceği projelere değindi. Aksay; 'Yereldeki avukatların en büyük sorunu taşınmaz edinmek' diyerek kooperatif projesi için sıkı bir çalışma yaptıklarını söyledi. 


İZMİRGÜNDEMİ/ İzmir Barosu Seçimli Olağan Genel Kurulu öncesi Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun başkan adayı Avukat Atalay Aksay, seçim çalışmalarını hızlandırdı. Öncelikli hedefinin yerelde avukatların itibarını ve haklarını korumak olduğunu söyleyen Aksay; “Avukatların yereldeki sorunlarını incelediğimizde en büyük sorununun taşınmaz edinmek olduğunu gördük. Bunu sorun olmaktan çıkarmak için neler yapabiliriz diye düşündüğümüzde ancak örgütlenerek yani yeni model kooperatif ile sağlayabileceğimizi gördük” dedi. 

‘ÖNCELİĞİMİZ YERELDE AVUKAT HAKLARI’

Öncelik verdikleri konunun yereldeki avukatların haklarının korumak olduğunu dile getiren Aksay; “Söylemimiz ‘yerelde avukat hakları’. Bu söylemin de ana cümlesi şu; Kafanızı kaldırıp hep yukarıya bakarak giderseniz, önünüzdeki su birikintisini göremezsiniz ve ayaklarınız suya, çamura bulanır diye özetliyorum. İnsanlar önce kapısının önündekini temizlemeli ki şehir tertemiz olsun. Herkes yereldeki haklarını savunmaya çalışırsa ki barolar tüm illerde örgütlüdür. Dolayısıyla her baro bu mantıkla yola çıkıp yerelde hakları savunsa ulusalda daha büyük bir sinerji sağlanır. İşin özü budur” diye konuştu.

‘BAROYLA DOST İŞLETMELER SAĞLAYACAĞIZ’

Yerelde çalışan avukatların menfaatleri doğrultusunda çalıştıklarını söyleyen Aksay; “Buradan yol çıkarak Yerelde Avukat Hakları Kurulu’nu oluşturduk. Bu kurulun üyeleri avukatın yereldeki menfaatlerini ve prestijini savunacak. Ayrıca itibarının yükselmesini sağlayacak. İşletmelerle ve şirketlerle baro olarak toplu sözleşme yapmaya çalışacağız. Baroyla dost işletmeler sağlayacağız. Böylece avukatlar o işletme ve şirketlerden yaptığı alışverişlerde doğrudan kazanım elde etmiş olacak” şeklinde konuştu. 


 

‘GENÇ AVUKATLAR İÇİN KOOPERATİF PROJESİ’

Avukatların yereldeki sorunlarını incelediklerinde en büyük sorununun taşınmaz edinmek olduğunu vurgulayan Aksay; “Şöyle ki eskiden bir avukat 5 yılda elde edeceği evi ya da 8 yılda elde edeceği ofisi 16-17 senede zor alıyor. Bir genç avukat şu an da başka bir yerden takviye ve yardım almazsa kazancıyla ancak 15 senede bir taşınmaz elde edebiliyor. Bu önemli bir sorundur. Biz de bunu sorun olarak dile getirmekten ziyade çözümü nasıl sağlarız diye düşündük. Çözüm için çok da uzağa gitmeye gerek yok. Örgütlenerek yani yeni model kooperatif ile ancak bunu sağlayabiliriz. Somut nasıl yapabiliriz? Birçok örnek var. Türkiye’de bunu yapan Kayseri Barosu var. 11 yılda 9 proje hayata geçirmişler. 7 tanesi bitmiş. Bir tanesini tamamlayamamışlar ama bir tanesi hala yapım aşamasında. Son kooperatiflerinde ise müstakil evler yapmışlar. Bu evlerin, bitirdikleri plaza ve hanların fotoğraflarını çektik. Bitirdikleri taşınmaz menkullerin, konutların fotoğraflarını çektik” dedi.


 

‘BAŞARACAĞIM ÇÜNKÜ SİYASİ BİR BEKLENTİM YOK’

Kooperatif projesini hayata geçirmek için sıkı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Aksay; “Bir de o dönemin bu işleriyle uğraşan Baro Başkanları ile sohbet etme imkanım oldu. Evlerinde ziyaret ettim. Nelere dikkat edilmesi gerektiğini söylediler. Söyledikleri en önemli şeyse, ‘Bunu yaparken hiçbir zaman takdir bekleme ancak 10 yıl sonra birileri çıkıp sana teşekkür eder’ oldu. Bunu göze alarak giriyor musun diye sordular.  Ben de bunların hepsini göze alarak girdiğimi söyledim. Çünkü benim herhangi bir siyasi beklentim ya da başka bir beklentim yok. En kötü yanlış yaptık olmadı diyecek bir durumdayız. Bunun dışında o dönemde bu kooperatiflerin başkanlığını yapan ve baroyla kooperatif arasındaki koordinasyonu sağlayan avukatlarla görüştüm. Oradan taşınmaz alan avukatlarla görüştüm. Dokümantasyonlara, evraklara baktık. Bu projenin hayata geçirilebileceğine ikna olduk” diye konuştu. 


PROJE İÇİN ÜÇ LOKASYON VAR 

Projeyi yerelde yapabilecekleri yerleri de araştırdıklarını belirten Aksay; “Bu araştırma sonunda bir, iki, üç olacak şekilde lokasyonlar belirledik. Birincisi Buca, öncelikli yapacağımız yer orası oldu. Çünkü orada güzel bir bölüm imara açılıyor. Bu yerleri özelikle belediyenin ihalelerinden almayı amaçlıyoruz. İkincisi Torbalı-Ayrancılar lokasyonunda, İZBAN hattına yakın bir yer var. Üçüncüsü ise Kemalpaşa taraflarında olacak. Burada taşınmazların yapımı esnasında en önemli şey arsa paylarının ne kadara geleceğidir. Bizim bakacağımız esas konu arsa bedelleri olacaktır. O yüzden bu üç lokasyon bizim için öncelikle bakılacak yerlerdir” dedi.

KIDEME GÖRE KOTA 

Seçimden sonra bültenle çağrı yapacaklarını duyuran Aksay; “Belli senedeki kıdemleri olan meslektaşlara kota getireceğiz. 1-5 yıl arasındaki meslektaşlar yüzde 30’unu, 5-10 yıl arasında meslektaşlar yüzde 30’unu, 10 yıl ve üstü kıdemdeki meslektaşlar da kooperatifin ancak yüzde 40’lık dilimini alabilecekler. Bu kotaları koyacağız ki en önemli nokta öncelikle taşınmazın olmayacak. Çünkü bunlar ilk evim ve ilk ofisim projeleri olacak” şeklinde konuştu.

‘ÖRGÜTLENMEYLE SIKINTILARI AŞACAĞIZ’

Aksay son olarak baroda örgütleme yoluyla, yereldeki avukatın sıkıntılarına çare bulmaya çalışacaklarını belirterek; “Ekim ayından sonraki dönemde de yereldeki avukatların haklarını ve itibarını sağlamlaştırmak için avukatların ihtiyaç ve harcama portföylerine göre işletmeler ve şirketlerle ciddi indirim anlaşmaları yapmayı planlıyoruz” dedi.

 

 

atalay aksay izmir barosu izmir barosu seçimli olağan genel kurulu cumhuriyetçi avukatlar seçim