ÖZEL HABER/ Akyarlı, "İzmir'in başkanının yaratıcılık vizyonu var"

TAKİP ET

İZELMAN A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, kreşlerde verilen robotik kodlama eğitimi ve yürütülen çalışmalarla ilgili gazetemize konuştu. Akyarlı, 'İzmir'in başkanının girişimcilik ve yaratıcılık vizyonu var. Bu kentin yaratıcı gençlere imkan sağlayan, girişimciliğin önünü açan bir yapı olmasını istiyor'

Mediha EKİCİ/ İZMİR GÜNDEMİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden olan İZELMAN A.Ş. bünyesindeki kreşlerin yanı sıra ‘İnovasyon Otobüsü’, ‘Gezici Anaokulu’ gibi projeleriyle eğitime destek oluyor. Pandemi sürecinde yüz yüze eğitimde yaşanan sıkıntıları, kreşlerde verilen eğitimleri ve gelecekteki yapılması planlanan projeleri İZELMAN A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, gazetemize anlattı.

PANDEMİ DE EN BÜYÜK BEDEL ÖĞRENCİLERE
Pandemi sürecinin en büyük bedeli öğrencilere ödettiğini belirten Adnan Akyarlı,  “Eğitimde en önemli bileşenlerden birisi yüz yüze olmak çünkü sadece bilgi aktarımı değil aynı zamanda eğitimde paydaş olan insanların birbirine örnek olması. Çocuklar ondan koptu, örnek alacak arkadaşları, öğretmenleri olmadı. Gelişen teknolojinin bir risk olarak ortaya koyduğu tabletler ve cep telefonlarıyla onları baş başa bırakmaktan başka çaremizin de kalmadığı bir karanlık süreç yaşadık” diye ekledi.

Pandemi dönemindeki eğitim sürecinin daha iyi yönetilebileceğini söyleyen Adnan Akyarlı, bu süreçte keşke demek yerine ders alınması gerektiğinin altını çizdi ve “Benzerlerini bir daha yaşamamak adına neler yapılabilir diye kurgulamak yönetimsel olarak daha doğru olan bir tutum” dedi.

GEZİCİ ANAOKULU MÜJDESİ
Ülkemizde yaşanan depremlerde, depremzede çocuklar için çadır kentlerde çıkan seyyar anaokullarını, dezavantajlı yerler için tekrar hayata geçireceğini belirten Akyarlı, “Anaokulu yapmak için bina lazım ama seyyar anaokulunu yapmak için otobüs lazım. O da ESHOT’ta var. ESHOT’ta otobüsler uzun seferler yapamayabiliyorlar ama bizim için öyle değil bizde öyle olmayacak. Onun için bir anlamda geri dönüşüm yapıyoruz” dedi.
Akyarlı, “İZELMAN olarak beden eğitimi sanat eğitimleri, robotik kodlama eğitimiyle beraber toplamda 9 branşta aktif olarak ders veriliyor. Robotik Kodlama Eğitimi diğer derslerimizden sadece birisi. Her dönemin bir oyunu var bizim dönemimizde tellerden çember, araba yapmaktı, Lego parçalarından şekiller yapmak ise bizden sonraki dönemin yaratıcılığıydı. Şimdi ise kodlama Lego parçalarını bile kendileri tasarlamaya olanak veren yeni bir çığır açtı. Çocuklar yarattıkları bu şekillerden robotlar yapıp hedefler verebiliyor. Bizim iki hedefimiz var, bunlardan birisi İzmir saat kulesi diğeri Mustafa Kemal Atatürk. Çocuklar bunu yaptığında mutlu oluyor. Bunları yaparken özgürce kalıplara bağlı olmadan düşünebiliyor” diye konuştu.

Akyarlı, “Ben gelecek için en önemli yeteneklerden birinin yaratıcılık olduğuna inanıyorum. Öyle bir çağdayız ki bir kişi bir konuda bir fikir oluşturduğu anda o olmuş demektir. Düşündüğünüzün olduğunu düşünün. Ne olursa olsun düşündüğünüzün olduğu bir çağda yaşıyoruz. O zaman burada önemli olan düşünmek. İki tane temel olay var, özgür ve özgün düşünmek” dedi.

Verdikleri kodlama eğitiminin teorik ayağının Karşıyaka’da olduğunu belirten Akyarlı “Orda çocuk yazılım geliştiriyor ama bu yazılımı ekrandan masaya çevirmek lazım. Bizim İnovasyon merkezimizde o yazılımı ekrandan alıp masaya getiren, robotları yürüten mekan. O eğitimi aldıktan sonra bizim oraya geliyorlar, robotların ne yaptıklarını gözleriyle görüyorlar. Burada bir ikili bütünleşme var. Tüm çocuklarımız gelip o programları istedikleri gibi deneyecekler daha da geliştirecekler” dedi.


DÜNYADA İLK KEZ İZMİR’DE
Dünyada ilk kez İzmir’de ortaya çıkan “İnovasyon Otobüsü” kavramına değinen Akyarlı “Ben İzmir’in başkanı diyorum Tunç Soyer’e. İzmir’in başkanının girişimcilik ve yaratıcılık vizyonu var. Bu kentin yaratıcı gençlere imkan sağlayan, girişimciliğin önünü açan bir yapı olmasını istiyor onun bir bölümü olarak değerlendiriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in girişimcilik ve yaratıcılık dediği kentten çıkan bir ilk biz bundan övünç duyuyoruz. Burada bir takım kurduk bizim hakikaten çok başarılı bir Genel Müdürümüz var. Burak bey, çok genç, vizyoner Tunç Soyer’e çok yakışıyor yani ben o ikisini çok eşleştiriyorum. O yönleriyle onun kurduğu bir takım var. Genç takımı onlar üretiyorlar takip ediyorlar yapıyorlar biz de bunun keyfini sürüyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.


 

İZELMAN izmir büyükşehir belediyesi adnan akyarlı izelman anaokulları